Alaplı, Karşıyaka mahallesinde oturan vatandaşların iddialarına göre Ak Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çatuoğlu, hak sahiplerinden habersiz şekilde parselleri üstüne geçirdiği ve bunu yaparken de belediye kanunlarında olan 18. Maddeyi uygulayarak bu mağduriyete yol açtığı belirtmeleri sonrasında AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, konu hakkında Facebook hesabından açıklamalarda bulundu. 

Çaturoğlu, yaptığı açıklamada, “Son günlerde basında şahsıma yönelik karalama kampanyaları ile ilgili olarak basın açıklaması yapmak zaruret olmuştur. Buna göre;  Basında yer alan Karşıyaka Mahallesi 49/3 parsel ile ilgili çeşitli şahıslarca yapılan açıklamalar asılsız mesnetsiz ve gayri hukukidir. Çamur at izi kalsın kabilinden iftiradır, bühtandır, yalan ve iftiralar üzerinden tarafımıza siyasi bir linç girişimidir. Bizim bir gram kimsenin yerinde yurdunda ne gözümüz var nede ihtiyacımız vardır.

Söz konusu alanda 1969 yılında kadastro geçerek kesinleşmiş ve hak sahipleri tespit edilmiştir. Bu hak sahiplerinden belirli bir kısmı yeri kullanırken, belirli bir kısmı kullanamayarak mağdur olmuştur.

Yerlerini kullanamayanlar uzun yıllar hak sahibi oldukları halde mağdur edilmiştir. Yerini kullananların önemli bir kısmı ise haklarının çok üstünde yer kullanagelmişlerdir. Uzun yıllar boyunca fazladan yer kullanarak buradaki yerlerini kullanamayan hak sahiplerini mağdur etmişlerdir. Bu mağduriyeti yaşam biçimi haline getirmişlerdir.

Üzerinden yıpratılmaya çalışıldığım İbrahim Efe, kök murislerden Halil Kızı Sakine’nin hisselerini mirasçılarından satın alarak bu taşınmazda hak ve hisse sahibi olmuştur. Ancak 17 yıldan bu yana bu hak ve hisseleri fiilen araziyi tarla olarak kullananlar tarafından kullandırılmayarak mağdur edilmiştir. İbrahim Efe sahibi olduğu bu hak ve hisselerini dilediği kişi ve kişilere satmakta özgürdür. Kaldı ki İbrahim Efe zamanında bu hisseleri satmaya kalkmış, ancak kimse satın almamıştır.

Burası dağ başı değil. İsteyen herkes istediği yerden hukuka uygun olarak mal edinme ve mal satma hakkına sahiptir. Hiçbir kimse hiçbir kimsenin malını baskı, cebir ve şiddet yoluyla alamaz, satmaya da zorlanamaz.

Ne var ki insanları mağdur eden, hakkından fazla yer kullanan ve diğer hak sahiplerine bir kira veya kullanım bedeli ödemeyen, hakkını talep edenleri tehdit ederek bu haksız kullanımlarını devam ettirmek isteyen bu kişilere karşın, Alaplı Kaymakamlığı ve Alaplı Belediyesince İmar Yasasının 18. Maddesi uygulanarak okul yeri başata olmak üzere kamunun ihtiyacı olan donatı alanlarını oluşturmak ve 49 yıl boyunca haklarını kullanamayan hak sahiplerinin haklarını almalarını sağlamak ve haklarından fazla hisse ve yer kullananların haksızlıklarını ve tecavüzlerini bertaraf kastı güdülmüştür. Ayrıca yapılan 18. madde uygulamasında şehirleşme, imar ve yeşil alanların ve kamu hizmet binalarının yerlerinin sağlanması, yapılarda bina güvenliğinin temin edilmesi amaçlanmıştır. Bu uygulamanın sonucunda toplam 12 bin metrekare büyüklüğünde 2 adet Okul yeri, 4 bin metrekare çocuk parkı, bir adet Belediye hizmet alanı, 1150 metrekare imarlı belediye parseli yolların tamamı kamuya kazandırılmıştır. Bu uygulama sonucunda elde edilen okul yerine bir okul projesini yatırım programına aldırdık ve ihalesi de bu yıl yapılacaktır. Bu uygulamaya vesile olan Alaplı Kaymakamlığımıza, Alaplı Belediye Başkanlığımıza, Alaplı Köylere Hizmet Götürme Birliğine ve uygulamayı yapan harita mühendislik firması yetkililerine teşekkürü bir borç biliriz.

Uzun yıllardır hakkından fazla yer kullanan kişilerin bedel ödeyerek hak ve hisse satın alan kişilere yönelik beyanatları, haksız işgal ve konumlarını devam ettirebilmek içindir. Bu kişiler son zamanlarda organize bir biçimde her tarafta pervasızca tehditler savurdukları, haksız konumlarını devam ettirme, menfaat temin etme amaçlı kumpaslarda bulundukları, baskı kurarak zorla hakları hak sahiplerinin elinden almaya çalıştıkları gözden kaçmamaktadır. Bu kişilerin suç teşkil eden tüm eylemleri gözetim altındadır. En yakın zamanda Adalet önünde hesap vereceklerdir.

Yapılan işlemlerin hiçbirinde hukuka, vicdana ve yasalara aykırı husus yoktur.

Beyanat verenler ne kadar hak sahibi ise İbrahim Efe ve diğerleri onlardan fazla hak sahibidir. Şu ana kadar fazla yer kullanarak insanları ve hissedarları mağdur edenler kendileridir. Bu haksız işgallerin sona ermemesi için kamuoyunu ve bizleri baskı ve tehditle yıldırmaya, hukuku ve yasaları hiçe sayarak kumpaslar içine girmektedirler.

Bu kişilerle hukuk önünde hesaplaşılacağını ve Devletin tüm unsurları ile ayakta olduğunu hatırlatmak isteriz.

Hiç kimse kendi kendine hukuk oluşturamaz. Tehditle hakkından fazlasını alamaz. Almaya kalkması halinde gaspa teşebbüs etmiş olacaktır.

Madem bu kişiler haklıyız demektedirler, bu taşınmazın içinde kaç metrekareleri vardır ve ne kadar alan kullanmaktadırlar? Geçmişte büyük tapunun içinde kaç metrekareleri vardı ve büyük tapu ne kadardı? Bütün bunlara cevap veremezler çünkü haklarının 10 kat fazlasını kullanarak orada hak sahibi olup ta kullanamayan insanları mağdur ettikleri açıkça ortaya çıkacaktır.

İddialara gelince;

Akkaya ailesinin taşeronlukla suçladığı İbrahim Efe tapuda en büyük hissedardır. Hisselerinin kaynağı 49 ada 3 parselin kadastrosunda tescil edilen kök muris Halil Kızı Sakine’dir. Bu kişinin hissesi 15.517,75 m² dir. Yerin %25 ine tekabül etmektedir. İbrahim Efe bu hisseleri kimseden zorla, cebren almamıştır.

En fazla sesi çıkan şikâyette bulunan, iftira atan Akkaya ailesine gelince, onların edinme sebebi anneleri merhum Emine Akkaya’dır. 1969 tarihinde yapılan kadastroda kendisi adına tescil edilen 724,394 m² bürüt alandır. 18 uygulamasından sonra kalan sadece 436 m² dir. Bu aileye ait 4 ev bulunmaktadır. Buna mukabil müddeilerden Önder Akkaya 207 ada 8 parselde içerisinde ev bulunan 1.016,78 m², bitişiğindeki ablası 207 ada 9 parselde kayıtlı 510,08 m², Oğuz Akkaya’nın üzerinde evinin bulunduğu 201 ada 1 parselde kayıtlı 1.218,96 m², bir başka ablası da 215 ada 1 parselde 436,52 m² olmak üzere toplam 3.182,134 m² arsa kullanmaktadırlar.

Görüldüğü gibi Akkaya ailesi sahibi olduğu 436 m² tapu ile 4 adet parselde 3.182,134 m² arsayı kullanmaktadırlar. Bununla da yetinmeyip, 18. Madde uygulaması sonucu 207 ada 7 parselde İbrahim Efe’ye verilen 1.250,03 m² yi de baskı cebir ve şiddet yoluyla elinden almaya çalışmaktadırlar. Böylece toplamda 4.432,37 m² yer işgal etmektedirler. Hakları olanın 10 mislini kullanmaya devam etmek istemektedirler. İbrahim Efe diğer 4 parselde hissedar değildir. Sadece 207 ada 7 parselin tek sahibidir.

İkinci müddei Çakır ailesinin hisselerinin kaynağı anneleri Şerife Çakır’a 1969 kadastrosu ile verilen hisse oluşturmaktadır. Bu hissesinin büyük bir kısmı zaman içerisinde ikinci şahıslara satılmıştır. Burada son olarak oğlu Halit Çakır 99,68 m² Mustafa 80.28 m² ve merhum Şerife Çakır’a veraseten iştirak ile gelen 655 m² olmak üzere toplam 835 m² hisseye karşılık 210 ada 5, 6, 7, 8, 10, 12 ve 15 parsellerde toplam 7.191 m² alan kullanılmaktadır. Burada da İbrahim Efe’ye ait 210 ada 8 parselde kayıtlı 2.739,13 m² parseli de baskı cebir ve şiddet yoluyla elinden almaya çalışmaktadırlar. Görüldüğü gibi Çakır ailesi de hakları olan hissenin 9 mislini kullanmaya devam etmek istemektedirler. İbrahim Efe bunların hissedarı olduğu parsellere de hissedar değildir. Burada 210 ada 8 parselin tek sahibidir.

Yine müddeilerden Recep Coşkun evinin bulunduğu yerde Coşkun ailesi olarak 210 ada 3 parselde kayıtlı 24,73 m² ye karşılık 262,03 m² yer kullanmaktadır. İbrahim Efe bu parsele de ortak değildir.

İşin hakikati budur, kadirşinas halkımız kimin haklı kimin haksız ve hakkından fazlasını almak isteyenleri ayıracak olgunluk ve basiret sahibidir. Halkımızın sağduyusuna her zaman güvendik ve güvenmeye devam ediyoruz.

Zonguldak Kamuoyunun takdirlerine arz ediyorum.

Editör: TE Bilisim