Çaycuma Belediyesi tahsis ettiği 15 binanın 8’ini yurt yapıp, 7’sini hiç kullanmadan çürümeye terk eden, camını çerçevesini kırık bırakan Kredi Yurtlar Kurumuna karşı hukuk mücadelesi başlattı

Çaycuma Belediyesi, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne öğrenci yurdu yapılmak üzere tahsis edilen 15 binadan şu ana kadar kullanılmayan ve kaderine terk edilen 7 binanın kendilerine iade edilmesi amacıyla hukuk mücadelesi başlattı. Çaycuma Belediye Meclisi bu doğrultuda çalışma yürütmesi için Başkan Bülent Kantarcı’ya yetki verdi. SEKA Çaycuma Kağıt Fabrikasının özelleştirilmesinin ardından, kuruma ait sosyal tesisler Çaycuma Belediyesine devredildi. Belediyenin o günkü yönetimi, sinema ve sosyal bina dışındaki tüm blokları çeşitli kamu kuruluşlarına devrederken, lojman olarak kullanılan 15 binayı da, öğrenci yurdu yapılmak üzere, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna tahsis etti. 26 bin 194 metrekarelik alandaki binaları 20 yıllığına bedelsiz olarak KYK, bunlardan 8’ini hizmete açarken, 7’sini ise hiç kullanmadı. Çam ağaçlarının arasındaki binaları 6 yıldır kaderine terk ederek çürümeye bıraktı. Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, 5393 sayılı Belediye Kanununun 15’inci maddesine göre, ‘Belediye mallarına karşı suç işleyenler devlet malına karşı suç işlemiş sayılır’ hükmünden yola çıkarak 15 binanın mevcut durumu hakkında mahkemeden öncelikle durum tespiti istenmesi ve devamında da hukuki işlemlere başlanması için istediği yetkiyi alarak işlemleri başlattı.

AMACIMIZ, YURDUN ELİNDEN ALMAK DEĞİL

Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, “Biz malımıza sahip çıkmak, bu durumu değiştirmek istiyoruz. Amacımız, yurdun elinden almak değil. Zaten Çaycuma’da öğrenci yurdu sıkıntımız var, ‘Yapın, kullanın. Kullanmayacaksanız o zaman verin biz bunları tasarruf edelim’ diyoruz. Ona da ‘olmaz’ diyorlar. Biz de yasal yollara başvuracağız. Öncelikle mevcut durumun tespitini yaptırmak istiyoruz. Tespitten çıkacak neticeye göre de hukuken hak aramaya devam edeceğiz. Bunu yaparken elbette hiçbir zaman öğrencileri sokağa atmak gibi durumu söz konusu olamaz. Hukuken bunu yapmamız lazım. Çünkü öbür türlü biz de görevimizi ihmal etmiş oluruz. Kamunun malının kendi halinde terk edilmiş olması bizim için de bir eksiklik veya suç teşkil edecektir” dedi.

KULLANIN DİYORUZ, ‘HAYIR’ DİYORLAR, DEVREDİN DİYORUZ VERMİYORLAR

Şu anda takip edilecek süreçle ilgili mahkeme kararı bulunmadığını ifade eden Başkan Kantarcı, “Tekrar ediyorum, belediye olarak Kredi ve Yurtlar Kurumu’nu çıkarma gibi bir niyetimiz yok. ‘Tahsis etmiş olduğumuz 15 blokun tamamını kullanın’ diyoruz. ‘Hayır, kullanmayacağız’ diyor. ‘Kullanmadığınız 7 tanesini bize verin biz kullanalım’ diyoruz. Ona da ‘hayır’ diyor. Ne yapalım bekleyelim mi? Bu konularda görüşeceğimiz, karşımızda muhatap bulamıyoruz. ‘Biz bunları yapacağız 1 milyon lira ödenek geldi’ dediler. Ama ne gelen ne de giden oldu. Biz işi ciddiye aldık olağanüstü meclis toplantısı yaptık. Fakat ondan sonra gelen giden olmadı. Ne yapabiliriz, tek taraflı olmaz ki bu iş. Bir tespit yaptıracağız, tespite göre hareket edeceğiz. Bizim durduk yerde bir problem yaratmak gibi bir fikrimiz yok. Eğer Kredi ve Yurtlar Kurumu bugün, ‘Evet ben ödenek ayırdım, bunları yapıyorum’ derse sorun kendiliğinden çözülecek. Tahliye kararı çıkar mı, çıktığında ne olur bunları bugünden söylemek mümkün değil. Aynı zamanda karar çıksa bile bizim öğrenciyi sokağa bırakmak gibi bir durumumuz olamaz” diyerek sözlerini sürdürdü.

ÇAYCUMA HALKININ HİZMETİNE SUNACAĞIZ

Kantarcı açıklamasını, “Çaycuma’nın ortasında paha biçilmez bir 26 bin metrekare arazinin içindeki bir pırlanta yere sahip çıkmak istiyoruz. Kredi ve Yurtlar Kurumunda, şu anda, bölgede muhatap bulamıyoruz, kimdir bilmiyoruz. Ne arayan var ne soran. Biz burada malımıza sahip çıkmaya çalışıyoruz. Tespiti bu binaların kullanılmadığı metruk vaziyette olduğu konusudur. Bu tespitte çıkacak. Tespitten ne çıkacağıyla ilgili bir belirsizlik yok. Kendi haline terk edildiği, kullanılmadığı, camının, çerçevesinin kırık olduğu bunlar tespit edilecek. Bugün bize tahsis edilmiş olsaydı biz bunların hepsini Çaycuma halkının hizmetine sunardık. Devletin kurumları kendine başka bina bulsun, yeni yer yapsın. Ki, önceki belediye de iktidar belediyesiydi. Çaycuma halkının kullanımına verilen i 26 dönüm yeri, oradaki memurun keyfine bırakmışız. 4 senedir de bu konuyla uğraşıyoruz. 15 binayı da kullanılabilir şekilde tahsis ettik. Şuanda kullanılamaz durumda. Belediye olarak sorumluluğumuzu yerine getirmek istiyoruz” diyerek tamamladı.

Editör: TE Bilisim