Ereğli’nin köklü ailelerinden Müftüoğlu ailesinin genç nesil işadamlarından birisi olan Öz Emek Lojistik firmasının sahibi Batu Müftüoğlu ile yaptığımız bir sohbet sonrasında, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları yönetiminin ‘takas yöntemi’ ile nasıl milyonlarca lira haksız kazanç ettiği gerçeği ile karşılaştık.

Takas yöntemi, Erdemir’de çalışan ve emekliliğini dolduran bir işçinin ihbar tazminatını şirkete bırakarak, yerine oğlunu veya damadını işe aldırmasıdır.

Erdemirli olmak babadan oğula geçiyor
Edindiğimiz bilgiler göre Erdemir’e her yıl 400’e yakın takas yöntemi ile işçi alınıyor. Takas yöntemi ile emekli olan bu yaklaşık 400 kişi oğlunu veya damadını işe aldırabilmek için yaklaşık 100 bin ile 140 bin lira civarında tutan tazminatını Erdemir’e hibe ediyor. Böylelikle babası Erdemir’de çalışan gençler, Erdemirli olma onuruna erişirken, babası veya kayınbabası Erdemir’de çalışmayanlar Erdemir’de çalışma imkanı bulamıyorlar. Tıpkı eski krallıklar ve imparatorluklarda olduğu gibi.

Erdemir’den TAKAS kurnazlığı
Erdemir yönetiminin çağdışı olarak uyguladığı takas yönteminde 2019 yılında yaklaşık 400 kişi takas yöntemi ile işe alındı. Bu 400 kişi ortalama olarak kişi başına 120 bin lira tazminatlarını Erdemir’e bıraktı.  Sadece Erdemir’e takas karşılığı emekli olan işçilerin bıraktığı miktar 48 milyon lira civarında. Emekli olan işçi, emekli olduğunda yaklaşık 5 bin 600 lira maaş alırken, yerine işe giren oğlu veya damadı 2 bin 400 lira maaşla işe başlıyor. Emekli olan ile işe yeni başlayan arasındaki maaş farkı ise kişi başına aylık 3 bin 200 lira iken, 400 kişinin aylık maaş farkı toplamı 1 milyon 280 bin lira.

Babanın parasının faiziyle oğlunun maaşını ödüyor
Erdemir yönetimi yıllardır kullandığı bu çağ dışı istihdam politikası ile babadan aldığı 120 bin liralık tazminatın aylık banka faizi yaklaşık olarak 2 bin 500 lira tutuyor. Yani Erdemir babadan aldığı tazminatın aylık banka faizi ile takas yöntemi ile işe aldığı oğulun maaşını ödeyebiliyor.

Takas vurgununun Erdemir’e karı
Her yıl Erdemir’den 500 kişinin emekli olduğunu ve bu 500 kişiden 400’ünün takas sisteminden faydalandığını düşünürsek, sizce Erdemir 10 yılda sadece takas sisteminden bu günkü rakamlarla ne kadar kar etmiş oluyor gelin hep birlikte hesaplayalım;

Erdemir 400 emekliden kişi başı ortalama yaklaşık olarak 120 bin lira paraya el koymuş olsa sadece buradan yılda 48 milyon lira parayı kasasına koymuş oluyor. Bu 48 milyon lirayı 10 ile çarptığımızda Erdemir’in takas yöntemi ile sadece emekli olan işçilerden yaptığı takas vurgunu 480 milyon lira ediyor. Takasla işe giren 400 işçinin maaşını da emekli olan işçilerden aldığı tazminatın banka faiziyle ödediğini düşünürsek, aylık kişi başı 2 bin 400 lira maaş yılda 11 milyon 520 bin lira, 10 yılda ise 115 milyon lira tutuyor. Yani Erdemir yönetimi sadece takas sisteminden 10 yılda kasasına yaklaşık 500 milyon lira haksız kazanç koymuş oluyor.

Haber: Seyfi BOYRAZ

Editör: TE Bilisim