HABER: Seyfi BOYRAZ

Ereğli Demir Çelik Fabrikaları resmi internet sayfasında, ‘hayatın her alanında Erdemir var’ başlığı altında, Ereğli’ye yaptıklarını sıralamış. Erdemir son olarak 16 Şubat 2015 tarihinde, 15 okula akıllı tahta ve projeksiyon cihazı bağışında bulunduğundan dem vururarak, ilçeye verdiği zararın üstüne örtmeye çalışıyor. Oysa batan Ereğli ekonomisinin tek nedeni Erdemir yönetiminin izlemiş olduğu politikalar. İşte Ereğli ekonomisini batma aşamasına getiren Erdemir politikaları.

Nakliye: OMSAN

Ereğli’nin Kışla’sında bin 500’ün üzerinde nakliyeci ve kamyoncu esnafı Erdemir mamullerini taşıyarak geçimini sağlar ve binlerce insana iş imkanı sunar ilçe ekonomisine katkı sağlardı. Artık Kışla’da nakliyeci sayısı dibe vurmuş, sektör yok olma aşamasına gelmiş. Nedeni ise Erdemir’in nakliye işlerini bir OYAK kuruluşu olan OMSAN Lojistik tarafından yapılması. Oysa OMSAN’ın Ereğli’de araç parkı bile yok. Erdemir’den aldığı nakliyeyi çok ucuz fiyatlara Ereğli esnafına taşıttırıyor. Yani 10 liraya aldığı işi 7 liraya yaptırıp oturduğu yerden para kazanıyor OMSAN.

Saç dilme-biçme: ERSEM

Gülüç Irmağı kenarında saç dilme ve biçme tesisleri varken, Erdemir kurduğu ERSEM ile yine yüzlerce insanın ekmeğiyle oynadı saç ebatlandırma işlerini de kendi bünyesinde yapmaya başladı. Ereğli’de bir sektörün dibine daha kibrit suyu dökülmüş oldu.

Hizmet alımları: OYPA

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nın içindeki kurulu tesislerin bakım onarımı ve yeni tesislerin kurulumu Ereğli’de faaliyet gösteren firmalar tarafından yapılır, bu sektörde yüzlerce kent insanı istihdam edilir ve kent ekonomisine ciddi bir girdi sağlanırdı. Erdemir yönetimi artık bu müteahhitlik işlerini ve hizmet alımlarını da bir OYAK kuruluşu olan OYPA üzerinden yaptırarak kent ekonomisine ağır bir darbe daha vurdu.

Satın alma ve satış politikası

Önceleri Erdemir’in satış ve satın alma müdürlükleri Ereğli’deydi. İlçenin küçük esnafı fırıncısı, yemekçisi, kasabı, manavı Erdemir’e bir şeyler satardı. Saç ticareti yapanlar satış müdürlüğündeki temsilcilerle işini görürdü. Erdemir yönetimi satış ve satın alma müdürlüklerini İstanbul’a taşıyarak küçük esnafa büyük darbe vurdu. Artık tüm alım ve satımlar Ataşehir’den yapılıyor.

Ekonomiyi ERDEMİR batırdı

Şirketin web sitesinde yazdığı gibi Erdemir Ereğli’de hayatın her alanında olmadığı gibi batan tüm sektörlerin ve çöken Ereğli ekonomisinin nedenidir Erdemir. Nakliye, müteahittlik, inşaat, saç dilme biçme gibi irçok sektör Erdemir politikaları yüzünden bitme aşamasına gelmiş ve ilçe ekonomisi deyim yerindeyse dibe vurmuştur.

Ereğli battı OYAK şirketleri kazandı

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nın izlemiş olduğu yönetim politikalarıyla 100 bin nüfuslu bir ilçenin ekonomisi batma aşamasına gelirken, Erdemir üzerinden iş yapan OYAK şirketleri hem borsa değerlerini yükselttiler hem 100 milyonlarca dolar kar elde ittiler.

Editör: TE Bilisim