İşte gazeteci Sabriye Aşır'ın kaleminden o iddiaların yer aldığı haber;

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) T.A.Ş’nin, Ereğli ilçesine bağlı Kızılcapınar Köyü’ndeki Kızılcapınar Barajı’nda hidroelektrik santrali (HES) kurmak için başvuruda bulunduğu öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) T.A.Ş’nin 3 Ocak 2019’da kurduğu Erdemir Enerji Üretim A.Ş. tarafından, Kdz. Ereğli ilçesine bağlı Kızılcapınar Köyü’nde hidroelektrik santrali (HES) kurmak için Zonguldak Valiliği’ne başvuruda bulunuldu. Zonguldak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından, söz konusu Kızılcapınar HES Projesi ile ilgili olarak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin başlatıldığı öğrenildi.

ERDEMİR tarafından Çınar Mühendislik Müşavirlik A.Ş’ye hazırlatılan proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre, 70.057.121 liralık proje bedeline sahip Kızılcapınar HES Projesi’yle yıllık 18,68 GWh’lik (Gigawatt saat) elektrik üretilmesi planlanıyor. Hidroelektrik santralinin barajın eteğine kurulacağı ifade edilen proje dosyasında, iki üniteli HES’in kurulu gücünün ise 5,35 MW (megawatt) olacağı bilgisine yer veriliyor. HES projesinin inşa sürecinin 18 ay süreci öngörülen tanıtım dosyasında, santralin inşa aşamasında 50, işletme aşamasında ise 10 kişinin çalışacağı belirtildi.

DSİ verilerine göre Kdz. Ereğli ilçesine bağlı Kızılcapınar Köyü’ndeki (Ova Köyü) Kızılcapınar Barajı’nın inşa çalışması 1991 yılında başladı ve inşaatı 1993 yılında tamamlanarak baraj işletmeye alındı. Kamulaştırma ve baraj yapım maliyetlerini ERDEMİR’in karşıladığı da yer alan bilgilerde, barajın işletme hakkının da bütünüyle ERDEMİR’e ait olduğu belirtiliyor. Kızlar Çayı (Gülüç Çayı) üzerinde kurulu olan Kızılcapınar Barajı, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) T.A.Ş’nin endüstri suyu teminini sağlamak amacıyla inşa edilmişti. Baraj, DSİ 23. Bölge Müdürlüğü-Kastamonu sorumluluk sahasında yer alıyor.

Kaynak: http://ereglibulteni.com/haber-detay/3/8972/erdemir--kizilcapinar%E2%80%99da-hes-kurmak-icin-basvuruda-bulundu.htm

Editör: TE Bilisim