2015 yılında yayınlanan Sayıştay raporu, Ereğli Belediyesi’nin nasıl yasa ve mevzuat tanımadığı gerçeğini ortaya çıkarıyor. Dün belediye yönetiminin, bünyesindeki taşınmazları nasıl yasalara aykırı bir şekilde ihalesiz olarak kiraya verdiğini ve kurumu nasıl zarara uğrattığını haber yapmıştık.

Sayıştay’ın Ereğli Belediyesi raporunu inceledikçe, belediye yönetiminin yasa ve yönetmelikleri yok sayarak, skandal niteliğinde icraatlara imza attığı gerçeğiyle yüzleşiyoruz. İşte Ereğli Belediyesi’nin akıllara durgunluk veren uygulamalarından bir tanesi;

Ereğli Belediyespor’a kıyak

Ereğli Belediyesi, Belediye İş Sendikası ile yaptığı Toplu İş Sözleşmesi’ne bir madde ekliyor. Amaç belediye işçilerinin maaşlarından kesinti yaparak, Ereğli Belediyespor’a aktarmak. Planlandığı gibi de oluyor ve Toplu İş Sözleşmesine konulan 43 üncü maddede, “…spor eğitim hizmetlerinin gerçekleşmesi amacıyla ve sendika üyesi işçilerimizin bordrolarından Kdz. Ereğli Belediyespor adına her ay kesilmek üzere 25,00-TL.. kesinti yapılır” hükmüne yer verilerek, belediye işçilerinin maaşlarından aylık 25’er lira kesinti yapılıyor.

Toplu iş sözleşmeleri ile hangi konuların düzenlenebileceğini gösteren mevzuata göre, taraflardan farklı olarak üçüncü kişi durumunda olan kişi veya kurumlar lehine toplu iş sözleşmesine hüküm konulamayacağının altını çizen Sayıştay, Ereğli Belediyesi’nin bu mevzuatlara aykırı uygulamasını şu şekilde rapor ediyor;

‘Belediye, aidat tahsilinde aracı kurum haline getirilmiştir’

“Sözleşmeye konulan bu hüküm nedeniyle sözleşmenin taraflarından biri olmayan Kdz. Ereğli Belediyespor sözleşmeye konu edilmiştir. Daha sonra da sözleşmeye konulan bu hükme istinaden Belediye aracılığıyla Kdz. Ereğli Belediyespor’a 2015 yılı içerisinde işçi ücretlerinden aylık 25,00 TL, yıllık toplam 41.200,00-TL kesilmek suretiyle ödemede bulunulduğu görülmüştür. Belediyenin aracı olduğu bu ödeme, işçilerin ayrı bir tüzel kişiliğe sahip olan bir spor kulübüne üyelik aidatı ödemesidir. İşçi ile üye olduğu spor kulübü arasındaki üyelik aidat ödemesinde, toplu iş sözleşmesine hüküm konulmak suretiyle belediye, aidat tahsilinde aracı kurum haline getirilmiştir. Sonuç olarak, Toplu İş Sözleşmesi ile düzenlenmesi kanunen mümkün olmayan hususlarla ilgili sözleşmeye hüküm konulmasının mevzuata aykırı olduğu değerlendirilmektedir.”

Uysal SAYIŞTAY’ı dikkate almıyor

Sayıştay’ın 2015 yılında hazırladığı raporlarda, Ereğli Belediyesi’nin yasa ve yönetmeliklere aykırı uygulamalarını rapor etmesi ve bunu yönetime sunmasına rağmen sözkonusu uygulamalardan geri adım atılmaması, yasa ve yönetmeliklerin Sayıştay’ın önerileri doğrultusunda düzeltilmemesi, ‘Uysal yasa ve yönetmelikleri yok sayıyor, Sayıştay’ı dikkate almıyor’ yorumlarına neden oluyor.

Editör: TE Bilisim