Sayıştay Başkanlığı’nın 2015 yılında Ereğli Belediyesi hakkında yayınladığı denetim raporunda yer verilen tespitler, yönetim tarafından yasaların nasıl görmezden gelinerek, çiğnendiğini ve kurumun nasıl zarara uğratıldığını açık bir şekilde ortaya koyuyor.

Belediye zarara uğratıldı

Sayıştay denetçilerinin 2015 yılında Ereğli Belediyesi’nde yaptığı incelemelerin ardından hazırladıkları raporda çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Raporda, ilçenin sahil şeridinde bulunan Kahverengi ve Lal kafenin 10 yılı aşkın süredir ihaleye çıkarılmadan kira sürelerinin uzatıldığı ve bu uygulama ile belediyenin zarara uğratıldığı net bir şekilde belirtiliyor.

Lal Kafe 5 bin, Pastel Kafe 18 bin lira kira ödüyor

Sayıştay denetçileri hazırladıkları raporda Ereğli Belediyesi’nin nasıl zarara uğratıldığını da tespit etti. Denetçiler raporunda kamu zararını şu şekilde ifade ediyor; “Belediyeye ait olan ve Atatürk Bulvarı üzerinde yan yana sıralanan 15, 17 ve 19 numaralı aynı mimari ve teknik özelliklere sahip işyerlerinin kira bedelleri arasında büyük farklılıkların olduğu görülmüştür. Şöyle ki; bu işyerlerinden 17 numaralı işyeri için 2015 yılının aralık ayında mevzuata uygun olarak gerçekleştirilen ihale 18.200 TL aylık kira bedeli ile sonuçlandırılmıştır. Bu yapı ile aynı özelliklere sahip olan ve tip proje olarak inşa edilmiş 15 ve 19 numaralı işyerlerinin kira bedelleri ise, yeniden ihale yapılmadığından sırası ile 5.300-TL ve 6.650-TL olarak devam etmektedir. “

Kiracı değil, işgalciler

Sayıştay denetçileri, sözkonusu 2 işletmenin ihale sürelerinin 10 yılı aştığının ve var olan kira sözleşmesinin yok hükmünde olduğunun altını çizerek; “Borçlar Kanununun ilgili hükümlerinin kamu kurumu olan belediyelere uygulanması noktasında herhangi bir tereddüt yaşanmamaktadır. Ancak bu hükümlerin kamu kurumlarına uygulanabilmesi için “Kamu kurum ve kuruluşlarının, hangi usul ve esaslar içinde olursa olsun yaptıkları bütün kira sözleşmelerine de bu hükümler uygulanır” hükmünden de anlaşılacağı üzere ortada geçerli bir kira sözleşmesinin olması gerekmektedir. Oysa bulgumuzda da belirtildiği üzere imza tarihinden itibaren 10 yılı ( 2886 sayılı Kanuna göre azami kira süresi) aşkın süre geçmiş bulunan kira ilişkilerinde kiracı sıfatı ortadan kalkmış ve artık bu kişiler fuzuli şagil statüsüne girmişlerdir” dedi.

Tahliye edilerek ihaleye çıkarılmalı

Sayıştay raporunun sonuç bölümünde habere konu 2 işletmenin tahliye edilmesi ve akebinde Kamu İhale Kanunu çerçevesinde ihaleye çıkarılarak kiraya verilmesi uygun bulunuyor. Denetçilerin konuyla ilgili kararı şu şekilde; “Yukarıda açıklandığı üzere taraflar arasında kira ilişkisi kalmadığından ve ortada bir kira sözleşmesinden söz edilemeyeceğinden dolayı 6098 sayılı Borçlar Kanununun uygulanmasının söz konusu olamayacağı ve 2886 sayılı Kanuna göre kiracıların tahliyesi sağlandıktan sonra yine ilgili yasa gereği ihaleye çıkılarak taşınmazların kiraya verilmesinin uygun olduğu değerlendirilmiştir.”

Not: ŞAGİL'in anlamı nedir? (Meşgul eden, işgal eden)

Editör: TE Bilisim