Belediye Meclisi Temmuz ayı olağan toplantısının ikinci oturumu Atatürk Kültür Merkezi Nikah Salonunda Belediye Başkanı Halil Posbıyık Başkanlığında yapıldı. Mecliste görüşülecek gündem maddeleri öncesi bir konuşma yapan Belediye Başkanı Posbıyık festival hakkında bilgi verirken, İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kendisini arayarak Ereğli’ye erken gelmek istediğini, Ereğli halkı ile daha çok vakit geçirmek istediğini belirttiğini söyledi. Posbıyık ayrıca Erdemir’e de sert eleştirilerde bunarak Erdemir'in festivale de herhangi bir katkı sağlamadığını, Erdemir’in Ereğli’deki sanayiciyi, Ereğli’de yaşayan insanları, Ereğli Belediyesini boğmaya çalıştığını iddia etti. Posbıyık gündem dışı konuşmasında şunları söyledi;

İmamoğlu; “Sadece akşam gelip ödül alıp gitmek istemiyorum”

"Festival hazırlıklarına hep beraber başladık. Son noktaya geldik. Bu akşam koreografi gösterisi yapılacak. Moldovya’dan Rusya’dan gelen folklor grupları ile birlikte büyük bir gösteri yapılacak sahilde. Daha sonra programı hazırlıyorlar sonrasında Kdz. Ereğli Belediyespor Oturarak Voleybol Takımı Şampiyon olmuştu onları sahneye çıkaracağız.  Bu arada dün Ekrem Bey aradı Ereğli’ye bir gün evvel gelip halk ile beraber olmak istiyorum dedi. Sadece o gün gelip ödül alıp gitmek istemiyorum dedi. Onun için de Cumartesi günü saat 16:00 sıralarında gelip festival yerlerini bana gezdir halk ile iç içe olayım akşam 21:00’de ödülümü ver 22:00’de yola çıkmam lazım dedi. Geriye dönmem lazım dedi.

“Allah razı olsun”

Huzurunuzda Ereğli halkına, iş adamlarına, Tüzel kişiliği olan firmalara, kurumlara yürekten teşekkür ediyorum. Ereğli’de yaşayan esnaflara da iş adamlarına da, hepsine de Allah razı olsun diyorum. Ereğli aidiyeti yerine oturmaya başladı. Bütün Ereğli’deki iş adamlarına sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Festivali sadece bu sene yapmak değil, gelecek seneki festivalin de katkı olarak alt yapısı hazır vaziyette diyebilirim.

“Bizim Erdemir’in parasına ihtiyacımız yok, sadakasına da”

Yazdığımız rutin yazılardan birini Erdemir’e de yardım yapın diye yazdık. Ondan evvel de Erdemir’e Hamsi Festivali’nde mangal yapabilmemiz için ebatlarını da çizerek şaç dedik, yani yaklaşık 15 bin lira tutar mı tutmaz mı bilemiyorum. Saç kesilmiş halde gelsin diye talepte bulunduk. Çok önemli bir şey oldu; Erdemir’de Erdemir Kurumsal İletişim Görevlisi Pınar Elmas, bağlı olduğu yer İstanbul’da Alper Topçu Erdemir Grubu Kurumsal İletişim Müdürü . Kendisini tanımıyorum, Belediye Başkan Yardımcısı Tayyar Mendeş’e  telefon ediyor; ‘Erdemir festivale yardım etmiyor’ diyor aynı zamanda Hamsi Festivali için kararın da olumsuz çıktığını, saçları vermeyeceklerini söylüyor, Tayyar Bey’de bunu bana söylemenize gerek yok 2 satır yazı yazarsınız, kurumsal firmalarız diyor. Tabi ki illa vereceksiniz diye de bir şey de yok. Peşinden kendisi garip bir şekilde Erdemir Genel Müdürü’nün protokolde yeri hazır mı diyor. Böyle bir iletişim yaşanıyor. Bizim Erdemir’in parasına ihtiyacımız yok, sakasına da ihtiyacımız yok ama bu memlekette hava kirliliği yarattığı için, bu memlekette çay içerken tozlarımızı balkonumuzda hissettiğimiz için vermesi gereken parayı vermesi lazım, sadakasına ihtiyacımız yok. Festivalleri onların sayesinde yapmıyoruz.

“Erdemir Ereğli’de yaşayan insanları boğmaya çalışıyor”

Erdemir benden evvelki yönetimde Elektrik Hava Gazı Tüketim Vergisi’ni Anayasa Mahkemesine götürmüş, haksız yere iptal ettirmiş, bu milletin 5 milyon parasını yok etmiş. Şimdi de burayı endüstriyel bölge yapmaya çalışıyor. Erdemir Ereğli’deki sanayiciyi, Ereğli’de yaşayan insanları boğmaya çalışıyor, Ereğli Belediyesini de boğmaya çalışıyor. Biz sessiz sakin olayları izliyoruz. Şuanda çok sakinim hiç sinirlenmiyorum ama yasal yollardan gereğini yapacağız.

“Ereğli halkını mağdur etmeye kalkmayın”

Erdemir’in yöneticilerine tavsiyede bulunuyorum; işçi, işveren barışı çok önemlidir ama işveren ve halk barışı çok daha önemlidir. Lütfen akıllı olun. Ankara’da güçlüyüz, bürokraside güçlüyüz gibi bir takım kararlarla Ereğli Belediyesi’ni mağdur etmeye kalkmayın, Ereğli halkını mağdur etmeye kalkmayın. Eğer işveren halk barışı bozulursa, Ereğli halkı ile işveren arasında barış bozulursa bunun nelere mal olabileceğini düşünmelerini tavsiye ediyorum. Geçmişte bunları yaptık, yapmaya da muktediriz. Ereğli halkı da hazır vaziyette, sanayicisi de hayır vaziyette bekliyor.

“Bir kez daha, son kez uyarıyorum“

Erdemir yöneticileri lütfen Erdemir’deki işlerini yapsınlar. Yüksek Fırın’ı, Kok’u yenilesinler. Sıktıkça kar etmeye çalışıyorlar, bakın sık sık orada şehitler veriyoruz. İnsanlarımız ölüyor. Bakımları yapılmadığı için, daha fazla kar için. Geçen dönem karı 6 milyar TL, daha fazla olsun. Erdemir Ereğli halkının gözünün bebeği. Ereğli’nin büyümesi için, gelişmesi için daha fazla üretim yapabilmesi için Ereğli Belediyesi, halkı Erdemir’in arkasında. Bizim kızdığımız şuandaki yöneticilerin kısır döngü içerisinde dönmeleri. Resmen Ereğli halkını, sanayisini boğmaya çalışıyorlar. Bir kez daha, son kez uyarıyorum; işverenle, halk arasında barış bozulursa; bunun neler olabileceğini, Ereğli’yi, Ereğli halkını yok etmeye, boğmaya çalışan yöneticilere buradan bir kez daha ikazda bulunuyorum. dedi.

Konuşmanın ardından gündemdeki maddelerin görüşülmesine geçildi. Meclis gündemdeki maddelerin görüşülmesinin ardından sona erdi.

Editör: TE Bilisim