CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı sistemine geçildiği gerekçesiyle parti programının güncellenmesi talimatı verdi. Bu talimat üzerine Genel Başkan Yardımcısı Fethi Çelikel’in koordinasyonunda “21. Yüzyılın Türkiye’sinin ihtiyaçlarına yanıt verme” hedefi ile program çalışması başlatıldı. Yapılacak çalışmalarda, dünyanın dört bir yanındaki tüm merkez sol ve sosyalist partilerin programları incelenecek ve buna ilişkin raporlar hazırlanacak. Bu raporlar daha sonra akademisyenlerden oluşan bir kurul tarafından da değerlendirilecek. Yeni programda, bu sistemin yarattığı bütün sorunlar somut bir şekilde belirlenecek ve her bir çözüm alanına ilişkin çözüm önerilerine yer verilecek. Çelikel’in koordinasyonunda program değişikliği hazırlıkları sürerken, Grup Başkanvekili Engin Özkoç’un Hürriyet’e verdiği demeç, bu çalışmalarda CHP’nin mevcut programının temelini oluşturan Altı Ok’un da tartışma konularından biri olacağını gösterdi.

‘ALTI OK'A BİR DAHA BAKACAĞIZ’

Özkoç’un bu konudaki sözleri şöyle: “Peki biz bu sistemin değiştirilmesini isterken, 100 yıllık Cumhuriyet tarihinde kendi siyasi partimizi de tekrar yapılandırmamız gerek mi? Daha güçlü bir parlamenter sistem için geçmişinden ders alan, gelecekte ülkenin hedeflerine ulaşabilmesi için daha kapsayıcı siyasi parti olma yolunda adım atmamız gerekiyor. Bunun için de CHP’nin kendi programını gözden geçirip arzu ettiğimiz güçlü parlamenter sisteme hazır hale gelmemiz gerekiyor. Programımızın yeni Türkiye’nin geleceğine uygun bir şekilde yeniden yapılmasını sağlayacağız. Altı Ok’un kapsayıcılığına bir daha bakacağız. Milliyetçilik, devletçilik, halkçılık, bunların hepsini ülkenin koşullarına uygun olarak tanımlarken, özünü ve varlık nedenini kaybetmeden 21. yüzyıl hedeflerini içeren şekilde yeniden ele alacağız.”

Aydınlık Gazetesi, eski CHP Milletvekilleri Hüsnü Bozkurt ile Şahin Mengü’ye, yürütülen program çalışmaları ve Altı Ok’un değerlendirme konusu yapılması ile ilgili düşündüklerini sordu. Altı Ok’un yeniden tartışılması ve yeniden yorumlanmasına karşı çıkan Bozkurt ve Mengü’nün açıklamaları şöyle:

'KİMSENİN HADDİ DEĞİL'

Eski Manisa Milletvekili Şahin Mengü: CHP’nin Altı Ok’unu yorumlama işi kimsenin haddi değil. CHP’nin Altı Ok’u dün de vardı bugün de var. Yani, bir dehanın söylediklerini bugün kendi kafalarına göre yarım yamalak tahsilli adamların yorumlaması olacak iş değil. O Altı Ok’un yorumu, gelişi harp meydanlarında, bu ülkenin kurtuluşundan geliyor. Böyle oturup da masa başında ‘Altı Ok’u yorumlayacağız’ demek insanı biraz güldürür. Altı Ok emperyalizme karşı mücadelenin sembolüdür. Onun altına şimdi emperyalizmin oyuncağı olan sosyal demokrasiyi takarlar. Arkadaşların evvela bunu anlaması lazım. CHP’nin şu andaki sorunu ve ülkenin sorunu anayasal düzendir. CHP evvela anayasa düzen için kavga vermelidir, mücadele vermelidir, parlamenter sistemi yeniden kurmalıdır.

'TÜRKİYE SİYASETSİZLEŞTİRİLİYOR'

Eski Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt: Türkiye,1918’de olduğu gibi, yüzyıl sonra emperyal bir plan doğrultusunda - o zamanki adı Sevr’dir, bugünkü adı BOP’tur- siyasetsizleştirilmeye, ordusuzlaştırılmaya ve giderek devletsizleştirilmeye çalışılıyor. Bu bir emperyalist saldırıdır. O nedenle 16 Nisan’da yapılan referandumda Anayasa değişikliğine karşı çıktık. ‘123. Madde ülkeyi böler, partili cumhurbaşkanı Türkiye’yi cumhurbaşkansız bırakır. Cumhurbaşkanı milletin birliğini temsil etme olanağını yitirir’ diye karşı çıktık. Bu süreçte partilerin belli bir ideoloji doğrultusunda siyaset yapmaktan öte konjonktürel siyasete yöneldiklerini görüyoruz. Bu sadece CHP’ye özgü bir şey değil. Böylelikle Türkiye siyasetsizleştiriliyor. Şimdi bütün bunlar gerçekleşirken CHP’ye çok ihtiyaç var. Ben CHP’yi Türkiye’nin çimentosu olarak, Türkiye’nin vicdanı olarak görüyorum. Burada eğer bir program güncellemesi ihtiyacı olacaksa, bu güncelleme ihtiyacı Altı Ok programına dönmektir. Kemalist ideolojiyi, ideoloji olarak benimsemektir. Yani, tam bağımsız ve anti emperyalist Atatürk CHP’sini yeniden yaratmaktır. Böyle düşünüyorum.

Kaynak: www.aydinlik.com.tr

Editör: TE Bilisim