2011 Yılında Zonguldak’ın en çok tartışılan ismi Prof. Dr. Mehmet Haberal, yıllar sonra CHP Zonguldak Belediye Başkan adayını belirleme sürecinde ‘van minut’ (One minute) diyerek yine gündeme otururken, Zonguldak’ın kaderini değiştirdi.

Doktorluğu ve Türkiye’nin ilk özel hastanesini kurması ile Zonguldaklıların gurur duyduğu Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın Zonguldak siyasetinin kalbine neşter atması nedeniyle tartışılır hale gelirken, yıllar öncesine ait horon videosu sosyal medyada ilgi gördü.

İşte Zonguldak’ın siyasi kaderini değiştiren olayların hakiyesi;

Yıllar önce Rize’den Zonguldak’a yerleşerek fırıncılık yapan 1988-1995 yılları arasında Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı görevinde bulunan Yaşar Ali Haberal’ın oğlu Mehmet Haberal babasının fırınında işçi olarak çalıştı.

Fırın işçiliğinden Prof’luğa uzanan yolda Türkiye’nin ilk özel hastanesi olan BAŞKENT Hastanesi’ni kuran Prof. Dr. Mehmet Haberal, Ergenekon Davası nedeniyle tutuklanarak Silivri Cezaevine gönderildi.

Cumhurbaşkanı rahmetli Süleyman Demirel’in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ricası ile 2011 yılında CHP Zonguldak Milletvekili adayı olan Prof. Dr. Mehmet Haberal, milletvekili olarak Zonguldak’tan ve Silivri Cezaevinden çıktı.

Milletvekili olduktan sonra mesleğine geri dönen Prof. Dr. Mehmet Haberal, Organ nakli konusunda Dünya çapınca ödüllere layık görüldü.

Kader, Ergenekon davası nedeniyle fırın işçiliğinden Profesörlüğe uzanan bir başarı hikayesinde ağlarını örerken, Zonguldak siyasetinin de kaderini örüyordu aslında.

Zonguldak’ta 19. Dönem DYP Milletvekilliği görevini yürüten Ali Uzun, milletvekilliğin ardından Mehmet Haberal’ın sahibi olduğu BAŞKENT Hastanesi’nin Genel koordinatörlüğüne getirilmişti.

BAŞKENT Hastanesi Genel Koordinatörlük görevi Ali Uzun’un Zonguldak siyasetinde parlamasına, Zonguldaklılarla bağlarının güçlenmesine neden oluyordu.

Ne var ki, 2011 yılında Genel seçimlerde Mehmet Haberal’ın Ankara yerine Zonguldak’tan aday yapılması, Ali Uzun’un milletvekili olma hayallerini suya düşürüyordu.

Ali Uzun ısrarla MHP’nin Zonguldak Milletvekili olmak istiyor, Mehmet Haberal’ın oğlu Erkan Haberal, önce babasının Silivri Cezaevinden çıkmasını, Ali Uzun’un daha sonraki dönemlerde aday olmasını istiyordu.

Fakat Haberal ailesinin tüm ısrarlarına rağmen Ali Uzun, kendisini Genel Koordinatör yapan, Zonguldaklılarla güçlü bağlar kurmasına katkı veren Mehmet Haberal’ın karşısına Bağımsız olarak Milletvekili adayı oluyordu.

Mehmet Haberal Milletvekili olarak cezaevinden çıkmış, Ali Uzun ise Haberal ailesi ile olan dostluk köprülerini yıkmış Genel Koordinatörlük görevi sona ermişti.

İşte o tarihlerde Zonguldak siyasetinin de kaderi çiziliyordu.

Ali Uzun’un 31 Mart 2019 Mahalli seçimlerinde, seçilebilir bir partiden Zonguldak Belediye Başkan adayı olma isteği siyaset dengelerini alt-üst etmeye başlamıştı.

AK Parti’yi aralayamayan Ali Uzun, CHP kapılarını zorluyordu.

Mehmet Haberal’ın halasının oğlu Şenol Şanal CHP’den aday adaylığını açıklamıştı.

Ancak, CHP içinde her dönem mikser görevi üstelenen bir grup kökten CHP’li adaylar yerine, darbe döneminde Çatalağzı Belediye Başkanlığına atanan Ali Uzun’un ismini Ankara’ya taşıyor, sol seçmen üzerinde ayrışmalara neden oluyordu.

Haberal, PM’den Şenol Şanal’ı çıkardı

CHP, MYK’sı toplanmış; Ali Uzun, Tahsin Erdem ve Harun Akın ismi Parti Meclisi’ne (PM) gönderiliyor, PM’den anketlerden birinci çıkan Harun Akın’ın isminin açıklanması bekleniyordu.

Yıllar önce dostu tarafından vefasızlığa uğrayan Mehmet Haberal’ın gece yarısı operasyonu ile Şenol Şanal’ı aday yaptırdığı, partiye de vakıftan 6 milyon TL bağış yaptığı siyasi kulislere düşmüştü.

Bir çok haber sitesinde partiye bağış yapıldığı ileri sürülmesine karşın Mehmet Haberal’dan konuyla ilgili her hangi bir açıklama gelmemişti.

Amaç Mehmet Haberal’ı kızdırmak mıydı?

Diğer taraftan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ve CHP4yi her dönem karıştıran saz arkadaşlarının Ali Uzun’un ismini bilinçli olarak Ankara’ya taşıdıkları, Mehmet Haberal’ın Ali Uzun hassasiyeti ile siyaset yaparak Şenol Şanal isminin açıklanmasına bu şekilde katkı verdikleri siyasi kulislerde kabul gördü.

Zonguldak’taki siyasi figürlerin amacı, Ali Uzun ismini kullanarak Mehmet Haberal’ı kızdırıp kendi oyunlarına alet etmek miydi?

Bu sorunun yanıtı Mehmet Haberal’da saklı kalacak gibi…

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ve partiyi karıştıran saz arkadaşlarının asıl amacı Haberal’ı kızdırıp, aradan Şenol Şanal’ı çıkarma hesabı ise; siyasette doktora yazdıracak teze imza atmış oldular.

İktidar kavgaları kentten daha büyük!

Yahudi ticaretine dönen siyaset oyunları; CHP’nin bölünüp parçalanmasına, insanların ayrışmasına, kırgınlıklara, solda yeniden aday arayışlarına neden olurken, Zonguldak’ın önümüzdeki günlerde nasıl bir fatura ödeyeceğini ise kestirmek güç.

Yıllardır siyasi kavga ve hesaplaşmalar nedeniyle Türkiye’nin en büyük köyüne dönen, imarı, yolu, suyu, kanalizasyonu, yatırımı olmayan, içinde yaşayanların umutlarını yitirdiği Zonguldak’ta, bireysel iktidar kavgaları kentten daha büyük oldukça kader ağlarını örmeyi sürdürecek…

Editör: TE Bilisim