Hobi olarak başladılar, Marka oldular…

Zonguldak’ın Yumurta markası; ALTUNÇAĞ

Devrekli iki arkadaş tavuk çiftliklerinin batmasının ardından hobi olarak başladıkları Gezen Tavuk Yumurtasını iki yılda bölgenin markası yapmayı başardılar.

Zonguldak, Karabük, Bartın ve Bolu illerine günlük 10 bin yumurta ihtiyacını karşılayan Tahsin Altuntaş ile ortağı Mustafa Çağlar, iki yıl içinde bölgenin tamamına hitap etmeyi hedefliyor.

Gezen Tavuk Yumurtası üretime nasıl başladınız?

Tahsin ALTUNTAŞ:  Yaklaşık 10-12 yıl tavuk üreticisiydik. Firmalardan tavuğu alıyor tekrar satıyorduk. Ancak son yıllardaki sektördeki krizden bizde etkilendik. Ve kümeslerimizi kapatmaya karar verdik. Hobi olarak Gezen Tavuk Yumurtası üretelim dedik. Hobi olarak başladığımız işte bir anda siparişler almaya başladık. İnsanlar 500-1000 tavukla üretime başlarken biz 4000 tavukla bu işe girdik. Kısa sürede Batı Karadeniz’de değil, Türkiye sıralamasına girmişiz.

 Mustafa ÇAĞLAR: Tavuk çiftliklerinde 40 binlik kümesler çıkınca firmalar küçük üreticileri göz ardı etmeye başladı. Kümesler ekonomik olmaktan çıkmış sektör krize girmişti. Biz de yine kümeslerimizi değerlendirelim dedik. Yumurtayı tanımıyorduk tabi.. Alışkanlıklarımız vardı. Firma tavuğu, yemi veriyor, bizde yetiştirip firmaya veriyordu. Ancak Gezen Tavuk Yumurtası öyle değildi. Kendiniz yetiştiriyor, paketliyor, pazarını da kendiniz buluyorsunuz. İlk başlarda işi öğrenelim diye ücret karşılığı profesyonel insanlardan destek aldık. Tahsin kardeşim pazarlama konusunda kendisini yetiştirmiş oldu. Biz de tekrar ticareti öğrenmiş olduk. Tavukçuluk yaparken ticaret yapmıyormuşuz onu öğrendik.

Hangi bölgelere Altunçağ yumurtası veriyorsunuz?

Mustafa ÇAĞLAR: Zonguldak, Bartın, Karabük, Ereğli ve Bolu’ya kadar bağlantılar yaptık. Bir çok markette Altunçağ Gezen Tavuk Yumurtası bulmanız mümkün. İki yılda çok ciddi yol kat ettik. Hedefimiz yine iki yıl içinde 25-30 bin yumurta üreterek İzmir’den, Afyon’dan yani dışardan gelen yumurta girişini azaltmak istiyoruz. Çünkü, sadece Zonguldak’ın % 90 yumurta ihtiyacı İzmir ve Afyon’dan karşılanıyor.

Üretim aşamasında kaç kişiyi istihdam ediyorsunuz?

Tahsin ALTUNTAŞ:  Aslında bizim patronlarımız eşlerimiz. Hanımlarımızı da bu işe dahil ettik. Onlar üretim aşamasında, biz de dışardaki işleri takip ediyoruz. Birimiz tedarikleri sağlıyor diğerimiz pazarlama kısmını çözüyor.

Zonguldak’ta insanları istihdam etmesi çok zor. Kalacak bir evi, cebinde sigarası varsa bizim insanımız çalışmıyor. Paketleme ünitesinde çalıştıracak insan bulamıyoruz. Hayvan bakan arkadaşlarımız var. Çobanlık için Afganlı, Suriye’li getirip çalıştırıyor. Bizim insanımıza çobanlık yaptıramazsınız.

Sektörde karşılaştığınız sıkıntılar oluyor mu?

Mustafa ÇAĞLAR: Biz şu an kayıtlı, resmi olarak paketleme ünitesi olan bir işletme olduk. Şimdi vatandaş ne yapmış, hobi olarak yapmanın sayısı 250’dir ancak 500-1000 yumurta üretiyor. Yani hobi gibi gösteriyor ama değil.  

Çadırlarda, hayvan barınaklarında yani ahırlarda yumurta üretenler var. Hiçbir yerde kayıdı-kuydu yok. Merdiven altı dediğimiz işletmecilik her geçen gün yaygınlaşıyor. Kontrol mekanizması yok. Tarım İl Müdürlüğü’nün bunları denetleyerek kontrol altına alarak yasallaştırması gerekiyor esasında.

Zonguldak, Gezen Tavuk Yumurtası üretiminde Bölgenin merkezi olabilir mi? Yöre insanına tavsiyeleriniz var mı?

Tahsin ALTUNTAŞ:  Zonguldak’ın Yumurta üretiminde Bölge Merkezi olma potansiyeli var. Ancak yöre insanının bilinçlenmesi lazım. Yöre insanı tavuk çiftlikleri ile firmalarla çalışmaya alışmış. Tavuğunu, yemini firmadan alıyor, piyasayı tanımıyor, riski sevmiyorlar. Tabii bir de çalışmak lazım. Biz ailecek sabah 05.00’de kalkıyoruz, işimizin başına gidiyoruz. Fakat yöre insanı gezen tavuk yumurtasını öğrenmiş olsa Zonguldak bölgenin bir numarası olur. Dışarı giden paramız Zonguldak içinde kalır, dolayısıyla işsizlik, göç önlenmiş olur.

Editör: TE Bilisim