Zonguldak Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Osman Bahar, CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın taksici esnafının sorunlarına yönelik açıklamalarına tepki gösterdi.

Yazılı açıklamasında belediyenin trafik komisyonunda yaptığı yeni düzenlemenin sadece taksicileri değil; minibüs ve servisçi esnafını da kapsadığını belirten Bahar, “İlgili yönetmelikte esnafımızı zor duruma sokacak hiçbir karar alınmamıştır” ifadesini kullandı. 

Bahar’ın açıklaması şöyle:

“18.02.2020 tarihinde bütün yerel basında çıkan haberlere göre Sayın Milletvekilimiz Deniz Yavuzyılmaz taksici esnafımızın sorunlarının olduğuyla ilgili basın açıklaması yapmıştır. Taksici esnafımızın bir sıkıntısı olduğunda biz Zonguldak Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası olarak her zaman ilgili Kurum ve kuruluşlarla çözdük ve çözmeye de devam edeceğiz. 

Bahse konu Belediyemizin Trafik Komisyonunda yapmış olduğu yeni bir düzenlemeyle ilgiliyse o düzenleme de sadece Taksici esnafımızı değil Minibüs ve Servisçi esnafımızla ilgili de düzenlemeler vardır. Ayrıca ilgili yönetmelikte esnafımızı zor duruma sokacak hiçbir karar alınmamıştır. Eğer yeni düzenlenen yönetmelikte esnafımızı zor duruma düşürecek kararlar olduğunu düşünüyorlarsa kendilerinin de parti olarak 2 meclis üyesi bulunmaktadır, Belediye Komisyonunda itiraz edebilirlerdi. Ama görülüyor ki kendi meclis üyelerince yeni yönetmeliğe itiraz gibi bir şey söz konusu olmamış. Biz Zonguldak Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası olarak esnafımızın her zaman yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Belediye Başkanlığımız ve Komisyon üyeleri esnafımızı zor duruma düşürecek, problem oluşturabilecek hiçbir karar almamışlardır. 

 Sayın Milletvekilimiz Türkiye genelinde şoför esnafının sorunlarıyla ilgili bir katkı sağlayacaklarsa Federasyonumuz ve Odalar adına Mecliste görüşülmek üzere Bakanlığımıza gönderdiğimiz esnafımızın sorunlarını Mecliste gündeme getirip çözümü için mücadele ederse kendilerine çok müteşekkir kalırız. Biz isterdik ki Esnafımızın bir sorunu varsa bunu esnafımızı temsil eden Şoförler Odasından öğrenmesiydi. 

Belediyemiz Zonguldak esnafının her zaman yanındadır ve yanında olmaya da devam edeceğinden hiç şüphemiz yoktur.” 

Yönetmelikteki değişikliklerin başta 550 taksici esnafını, yolcu taşımacılığı ile uğraşan diğer paydaşları ve ailelerini etkileyeceğini söyleyen Yavuzyılmaz, ülke işsizlik ve ekonomik sıkıntıların pençesindeyken, yönetimlerce atılan adımların sorumluluk ve hassasiyetler içermesinin önemine dikkat çekti.

 CHP’li Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, yönetmelikteki değişikliklerin başta 550 taksici esnafını, yolcu taşımacılığı ile uğraşan diğer paydaşları ve ailelerini etkileyeceğini belirtmiş ve  ülke işsizlik ve ekonomik sıkıntıların pençesindeyken, yönetimlerce atılan adımların sorumluluk ve hassasiyet içermesi gerektiğinin altını çizmişti. 

Yavuzyılmaz, şunları söylemişti: 

“Zonguldak Belediye Başkanlığınca alınan karar sonrasında taksici esnafımıza iletilen tebligatlar ile ilgili yönetmeliklerde değişiklikler yapılacağı ve esnafın bu yeni yönetmeliğe uyması talep edilmiştir. İlgili düzenleme, mevcut yönetmelikteki birçok maddeyi kapsamaktadır. Bu değişiklikleri yaparken konunun tarafı olanların haklarını korumak, sosyal ve ekonomik etkenleri göz ardı etmeden, tüm hassasiyetlere dikkat edilerek adım atmak gerekir. Yıllar itibariyle birçok parametre ve tecrübelerden geçerek hazırlanan yönetmeliklerin değişiminde bu titizlik ve ilkelere özen gösterilmesi zaruridir. Elbette bu uygulamanın da toplumun genelinin faydası için yapılıp yapılmadığını derinlemesine inceleyeceğiz. Ülkenin içinde bulunduğu bu ekonomik krizde, zor koşullar altında geçinmeye çalışan taksici esnafını huzursuz etmeye kimsenin hakkı yoktur. Sürecin bol iletişim, nazik üslup ve kanunlar çerçevesinde işletilmesi, tüm tarafların oluruyla adımların atılması temennimdir, takipçisi olacağız”

Editör: TE Bilisim