Sunucu, gazeteci ve yazar Cenk Koray, Adanalı baba ve Bartınlı anneden 1 Ağustos 1944 tarihinde Adana'da doğdu. İş durumundan dolayı Zonguldak’a geldiler. Annesi Dürdane Koray ilkokul öğretmeniydi. Annesinin çalıştığı Namık Kemal İlkokulunda üçüncü sınıfa kadar okudu, dördüncü ve beşinci sınıfını annesinin isteğiyle Mithat Paşa Okulunda tamamladı. 1956 yılında Ankara TED Kolejine gidip oradan mezun oldu. Zonguldak’ta ikamet ettiği zamanlarda ve sonrasında tenis sporuyla yakından ilgilendi. 1951 yılında kurulan Zonguldak Tenis Deniz İhtisas Kulübün'de küçük yaşlarda tenis oynamaya başladı. Yaşantısının Zonguldak’ta geçen günlerini Televizyon programlarında ve dost sohbetlerinde dile getirdi. Öyle ki Akşam gazetesinde yayınlanan köşesinde zaman zaman Zonguldak’ı kısa paragraflarda kaleme aldı…

"...Fener Mahallesi'nde müthiş bağlılık ve birlik içinde bir grubumuz vardı ki, bugün bile beraberliğimizi sürdürüyoruz. Raif'Ten tutunuz da Çıta Mehmet'e, Osman Poshor'dan tutunuz da Tahsin Pamir'e, Erdal Arpat'tan tutunuz da Abey Narman'a kadar uzanan bir gençler topluluğu...

Bir de şehidimiz var, hiç unutamadığımız. Kahpe Asala'nın kurşunu ile Tahran'da şehit verdiğimiz Işık ağabeyimiz..."

Cenk Koray (Cenk Meydanı - Akşam)

Cenk Koray ismi Zonguldak’ta oynadığı tenis sporuyla anıldı…

Beşiktaş Kulübü'nün 20 yıla aşkın bir süredir de üyesiydi.

Koray, Ankara Hukuk Fakültesi'ni bitirdi ve avukat oldu. 24 yaşında sanat dünyasına adım atan Koray, bir süre sonra ‘sanatçılığın ve sunuculuğun avukatlıkla bağdaşmadığı’ iddiasıyla Ankara Barosu'ndan ihraç edildi. İtiraz eden Koray, Ankara Barosu'na tekrar alındı. Ancak bu kez de Koray barodan istifa ederek avukatlık yaşamını noktaladı.

Uzun süre tenis hakemliği yaptı. Yönettiği maçlarda yaptığı şovlarla dikkati çekti ve TRT'den teklif aldı. TRT televizyonunun yeni yayına başladığı 1968 yılında tenis hakemliği yapan Cenk Koray 1974 yılında sunuculuğa başladı.

1996 yılında yazdığı "Kur'an - İslamiyet, Atatürk ve 19 Mucizesi" adlı kitabı ülke çapında tartışmalara sebep oldu.

Ölmeden bir kaç sene önce 31 Ağustos 1996'da 19 yaşındaki oğlu Nihat'ın kendi kollarında ölmesi ile büyük bir acı yaşadı.

Cenk Koray, 23 Temmuz 2000 günü evinde geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti.

Ölümünden sonra Zonguldak’ta adına kulüp tarafından tenis turnuvaları düzenlendi…

Kaynak: Zonguldak Nostalji Y.Yıldırım.

Editör: TE Bilisim