Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk ili olan Zonguldak’ta bugüne kadar hiç kadın milletvekili ile temsil edilmedi. 24 Haziran seçimlerinde bu gerçek değişecek gibi görünüyor. Edinilen bilgilere göre CHP Genel Merkezi bu seçimlerde Zonguldak listesini ilk 2 sırasında bir kadın adaya yer verecek.

İlk ve tek kadın milletvekili

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk resmi ili unvanını taşıyan Zonguldak, ilk ve tek kadın milletvekilini de Demokrat Parti listesinden 1954 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne göndermiş. Avukat Edibe Sayar, aradan geçen 64 yıla rağmen hala Zonguldak’ın ilk ve tek kadın milletvekili olarak siyaset tarihine adını yazdırmaya devam ediyor.

CHP’nin hiç kadın vekili olmadı

Cumhuriyet Halk Partisi kurmayları her seçim dönemi öncesinde kadın ve genç kontenjanından dem vuradursun, CHP’nin bir asırlık siyasi tarihinde Zonguldak’tan hiç kadın milletvekili olmaması dikkat çekiyor. Oysa ülke ortalamasına bakıldığında, erkeklere oranla kadın nüfusunun en fazla olduğu il de Zonguldak.

CHP’nin genç ve güzel yüzü

24 Haziran seçimleri öncesinde, CHP’nin kadın aday adaylarına bakıldığında birkaç isim ön plana çıkarken, bunlar arasında Av. Merve Kır ismi dikkat çekiyor. CHP Zonguldak Kadın Kolları Başkanlığı görevinden istifa ederek, milletvekili aday adayı olan Kır’ın aday sıralamasında ilk 2 sırada yer almasına kesin gözüyle bakılıyor. CHP’li kadınların da tam desteğini arkasına alan Kır, 24 Haziran’da CHP’nin Zonguldak siyasetindeki 1 asırlık erkek egemenliğine de son vermesi bekleniyor.

Editör: TE Bilisim