AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun;



"Daha farklı bir Zeki Tosun göreceksiniz"



 Ak Parti İl Başkanı Zeki Tosun ile delege yapısını, kongreleri, yeni oluşturulacak yönetim kadrosunu, devam eden yatırımları ve hastane yerini konuştuk.



 



İl Başkanlığına tekrar aday olacak mısınız?



Zeki TOSUN: AK Parti kurulduğu günden buyana AK Parti'mizin içindeyiz. Yönetim Kurulu Üyelikleri yaptık. Bir çok birimde de görev aldık. En son Siyasi işler Başkanlığı yaptık. İl Başkanı Hamdi Uçar bırakınca, Genel Merkez tarafından İl Başkanlığı'na getirildik. Kongre de İl Başkanı olduk. 3,5 yıla yakında görev yapıyoruz. Tabi kongreler başladı. Bizim il başkanlığı görevimiz devam ediyor. Genel Merkez'imize adaylığımızı ilettik. Genel Merkez'in bize çizdiği yola göre partimize, kentimize hizmet etmek istiyoruz.



 



Tekrar il Başkanı olursanız nasıl bir Zeki Tosun göreceğiz?



Zeki TOSUN: Herkesin olduğu gibi bizimde eksikliklerimiz olmuştur, hatalarımız olmuştur. Ancak, kimse; şu uygunsuzluğu var, çaldı-çırptı diyemez. Çok zor bir dönemde İl Başkanlığı yaptık. İki genel seçim atlattık, referandumlar atlattık. 15 Temmuz'da vatan haini FETÖ'nün darbe girişimini yaşadık. Fakat, teşkilatlarımızla birlikte, Milletvekillerimizle birlikte bu sevdaya, Zonguldak'ımıza hizmet etmeye çalıştık. Belki reklamımızı iyi yapamadık, belki yaptıklarımızı iyi anlatamadık. Ama Partimizin kurucusu, Genel Başkan'ımızın belirlediği kriterlerle oluşturacağımız yönetimlerle farklı bir Zeki Tosun göreceğinizi söyleyebilirim. Elbette yaşadıklarımızdan tecrübe sahibi olduk, hem siyasi olarak hem hizmet noktasında her geçen gün tecrübe sahibi oluyoruz. İnşallah Zonguldak'ın çehresini değiştireceğiz.



 



İl ve ilçe Yönetimlerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın söylediği gibi ihaleci, dost ve akrabalardan arındırabilecek misiniz?



Zeki TOSUN: Cumhurbaşkanımız ve Partimizin Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda tavrı net. Genel Merkezimiz parti yönetimleri noktasında koyduğu kriterler, kotalar var. Bu kriter ve kotalara uyacağız. Ak Parti çok büyük bir aile. Partimizi temsil edebilecek, çalışkan, vaktini verebilecek sevilen, AK Parti sevdalısı arkadaşları bulup çıkartacağız. Onlarla birlikte Zonguldak'a hizmet edeceğiz. Eş, dost, hısım, akraba, ihaleci, FETÖ, PKK terör örgütlerinin aramıza sızmasına izin vermeyeceğiz.



 



Halkına tepeden bakan, kibirli ve şımarık Belediye Başkanları konusunda bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?



Zeki TOSUN: Cumhurbaşkanımızın partimizin başına geçtiğinden bu yana bu konulardaki hassasiyeti büyük. Hemen her toplantısında bu konuları gündeme getiriyor. Hakikaten Zonguldak değil sadece tüm Türkiye'de böyle sıkıntılarımız var. Belediye Başkanı nezdinde de var, yönetimlerde de var. Vatandaşına tepeden bakan insanların olmaması için bu kez elimizden geleni yapacağız. Bu konuda çok daha titiz davranacağız. Bunu yapan Belediye başkanlarımız varsa, onlar zaten gerekli cevapları alacaklardır. Belediye Başkanlarımızın rahat çalışması için elimizden gelen gayreti gösterirken, vatandaşına kibirlenen olursa bilsinler ki Genel Merkez tarafından da takip altındalar. Bize de zaman zaman böyle şikayetler geliyor. Bence şımarmasınlar. Canla başla çalışan bir kurucu Genel Başkanımız var. Onları örnek alsınlar. Bakın biz 24 saat esasına göre çalışıyoruz. Telefonumuz hiç bir zaman kapanmıyor. Vatandaşımıza yettiğimiz kadar, yetişebildiğimiz kadar derdine çare bulmaya çalışıyoruz. Hizmet kademesi gelen herkes vatandaşına hizmet etmek zorundadır.



 



Zonguldak'ta yapılması planlanan ancak bir türlü yapılamayan hastane yeri konusunda Bakanlığın mevcut yere karar verdiğini açıklamıştınız. Fakat daha sonra Vali Ahmet Çınar'ın yeni yer önermesinin ardından tekrar yer tespiti çalışmaları başladı. Hükümet mi hastaneyi yapmak istemiyor, yoksa Zonguldak'ta hastane yeri ile ilgili bir lobi mi var?



Zeki TOSUN: Bizim il Başkanı olmadığımız dönemde de hastane yeriyle ilgili tartışmalar vardı. Aynı lobi meseleleri o zamanda konuşuluyordu. Bir yer üzerinde konuşulmuştu ancak bir türlü olmadı. Orası olmayınca lobi mi var denildi. Eskiye bakmayalım artık. Biz, bir an önce hastanemizi yapmanın peşine düştük.



Çok zaman kaybettik. Zonguldak Milletvekillerimizle birlikte kaç defa Sağlık Bakanımız ile görüştük. Dolayısıyla hastanenin mevcut yerinde yapılmasına karar verildi. Biz de o yönde açıklama yaptık. Hastanenin bir an önce yapılarak Zonguldak gündeminden çıkmasını, vatandaşımıza hizmet etmesini istiyoruz. Mevcut hastanede polikliniklerin de yıkılmasıyla birlikte vatandaşımız mağdur oluyor. Maalesef tüm bunlar konuşulurken, hastane inşaatını zamanında teslim etmeyenler konuşulmuyor. Eziyetini vatandaşımız ve bizler çekiyoruz.



Sayın Valimiz Ahmet Çınar'ın önerdiği yeni yerle ilgili Bakanlık yetkilileri geldi, şimdi onların tutacağı raporları bekliyoruz. Eğer Valimizin önerdiği yer vatandaşımızın ulaşımı için hastane için daha uygun ise orası olsun. Ancak bir an önce yapılsın istiyoruz. Başta Milletvekillerimiz olmak üzere sağ olsun Sayın Valimizde bu konuda yaşanan mağduriyeti görüyor. Biz hastanenin bir an önce yapılması için işin peşindeyiz.



 



Devrek başta olmak üzere, Çaycuma ve Ereğli hastanelerinde yeterli doktor ve cihaz olmadığı için insanlar çevre illere yada Zonguldak merkeze gelerek tedavi olmak zorunda kalıyorlar. Doktor ve cihaz açığını gidermek için bir çabanız olacak mı?



Zeki TOSUN: Zonguldak'ta hastanemizi yapamadık ancak, Devrek, Çaycuma ve Ereğli'de ki hastanelerimiz fiziki olarak muhteşem oldu. Bazı hastanelerimizin dediğiniz gibi doktor ve cihaz eksiklikleri var. Bölge Milletvekillerimizle birlikte her defasında Sağlık Bakanlığımızı bu konuda sıkıştırıyoruz. Doktor sayısını artırmaya çalışıyoruz, tüm gayretlerimiz bu yönde, ama tabi Türkiye'de mezun olan doktor sayısı belli. Bir de Zonguldak'ı tercih etmiyorlar. Sıkıntı oradan kaynaklanıyor. FETÖ operasyonları kapsamında giden doktorlarda oldu. Doktor açığımızın kapanması ve cihaz alımların yapılması için Sağlık Bakanlığımıza taleplerimizi iletiyoruz.



 



Üzülmez 1 Tüneli hizmete açıldı, Mithatpaşa tüneli hangi aşamada?



Zeki TOSUN: Karayolları dikkat ederseniz son dönemlerde çok ciddi çalışmaları var. Üzülmez 1 Tünelinin bir tanesini açtık. Karayolları Bölge Müdürümüz bayrama kadar Üzülmez 2'nin de açılacağını söylemişti. Bir aksilik olmazsa inşallah orası da açılacak. Devrek-Zonguldak arasında yapılan yol çalışmalarımız çok hızlı bir şekilde sürüyor.



Kozlu-Zonguldak arasındaki tünellerimizde çalışmalar devam ediyor. İnşallah onlarda önümüzdeki ay açılacak. Sadece Mithatpaşa tünelimizde sıkıntı var. İhale yapıldı. Ancak itiraz olduğu için KİK'e gitti. Milletvekilimizde takip ediyor. Çünkü Mithatpaşa tüneli Zonguldak'a nefes aldıracak bir proje.



İnşallah 2018 yılının sonunda bir çok yolumuzun tamamlanmasını bekliyoruz. 2. Makas'taki kavşak düzenleme projemizle hiç kente girmeden direk Değirmenağzı'na oradan Ereğli'ye geçişi sağlayacağız.  Kilimli İlçemizden sonraki tünel projeleri ile de Filyos beldemize tünellerle geçilecek. Bu projelerde hazırlanıyor. Bir yılda tamamlanacak projeler var, iki yıl içinde bitecek projelerimiz de var. Bu projelerimiz de bittiği zaman inşallah Zonguldak daha yaşanılır bir kent olacak.



 



Vali Ahmet Çınar'ı nasıl buldunuz?



Zeki TOSUN: Sayın Valimiz Ahmet Çınar, geldiği günden beri Zonguldak halkıyla, vatandaşlarımızla bir arada, Zonguldak'ın sorunlarını bizlerden de dinleyerek çözüm bulma konusunda büyük bir çabası var, çok gayretli bir şekilde çalışıyor. Görev yapan tüm Valilimizle birlikte anlattığım projeler bu noktalara geldi, inşallah Sayın Valimiz Ahmet Çınar ile birlikte bunlarda tamamlanacak. İnşallah Zonguldak da güzel bir şehir olacak, tüm gayretimiz bu yönde.



 



Zonguldak Büyük şehir olursa yaklaşık 17 Belde Belediyesinin kapanması söz konusu. Bu beldelerin ilçe yapılması konusunda bir girişiminiz olacak mı?



Zeki TOSUN: Büyük şehir ve bütün şehir olarak konuşuluyor. Fakat, bize bildirilen net bir bilgi yok. Çevre illerde 600 nüfuslu ilçeler var, oysa bizim bazı beldelerimizin nüfusu 7-8 binlere ulaşmış. Önümüzdeki süreçte bir çalışma yapılırsa nüfusu büyük olan belgeler etrafındaki küçük beldeleri bünyelerine katarak ilçe olabilir. Bunlar oturulup konuşulacak şeyler. Başta Genel Merkezimiz bu konuda bir çalışma yapacaktır. Çok büyük beldelerimiz var, onların etrafında bulunan diğer beldeleri birleştirip ilçe yapılması konusunda çalışmalarımız olur. Ancak, Büyükşehir yada bütün şehirlerle ilgili net bir şey yok. Olduğu zaman tabi ki bizimde çalışmalarımız olacaktır.



 
Editör: TE Bilisim