Sizi tanıyabilir miyiz?



Güven Aktaş: 1978 Ardahan doğumluyum, İlk, Orta, Lise ve Üniversite öğrenimimi Kocaeli’de tamamladım. Bilgisayar Mühendisiyim. Üniversiteden sonra Berlin Teknik Üniversitesi’nde eğitimime devam ettim. 2008 yılından beri KOSGEB’de çalışıyorum. Evliyim, 2 çocuğum var. Almanca ve İngilizce biliyorum.



KOSGEB’in Zonguldak’a ayırdığı 2017 yılı bütçesi nedir? Ortalama kaç kişi ya da esnaf faydalanabilir?



Güven Aktaş: KOSGEB, herhangi bir il için bir yılda alınabilecek destek üst limiti belirlemiyor. Mümkün olan en fazla desteği verebilmek için bir ilin alabileceği desteğin üst limitinin ucu açık. Ancak önceki sene destek gerçekleşmeleri ve faaliyet raporları baz alınarak yeni yıl için planlama yapılıyor. 2015 yılında 1.5 milyon, 2016 yılı içerisinde 3 milyon TL üzerinde destek verdik. Bu sene 5 milyon TL üzerinde destek vermeyi planlıyoruz. KOSGEB’in Türkiye genelindeki bütçesi ilk defa 2017 yılında 1,3 milyar TL’ye ulaştı. Bu destek miktarları seneden seneye artarak devam ediyor.  KOSGEB 1990 yılında kurulduğunda sadece imalat sanayiine yönelik destek veren bir kuruluştu. 2010 yılından itibaren hizmet sektörü, ticaret erbabı (esnaf) ve özellikle girişimcileri de hedef kitlesine kattı. Şu anda veri tabanımızda güncel veya değil 10bin üzerinde kayıtlı işletme var bunların yaklaşık 2bin tanesi sanayi işletmesi.



2016 yılı için KOSGEB Zonguldak Müdürlüğü olarak 232 işletmeye 3 milyon üzerinde destek verdik. Bu işletmelerden yeni işyeri açan 115 adedine Yeni Girişimci Desteği kapsamında 1,5 milyon TL üzerinde destek sağladık.  Diğer bölümünü Ar-Ge ve İnovasyon Programı, KOBİ Gelişim Destek Programı ve Genel Destek Programı kapsamında işletmelere kullandırdık.



Çok basit anlatımla KOSGEB’e nasıl ve hangi koşullarda kayıt olabiliyoruz?



Güven Aktaş: Bakanlar Kurulu kararı ile belirlen KOSGEB’e kayıt olabilecek işletmelere http://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/detay/179/desteklenen-sektorler-nelerdir  internet sayfasından ulaşabilirsiniz. Genel olarak biz eğitim, sağlık, tarım ve hayvancılık, finans, eğlence, spor v.d. faaliyetlerine destek olamıyoruz. Bunların dışındaki sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler veri tabanımıza kaydolabilir ve desteklerimizden ve kredilerimizden yararlanabilirler. Kayıt için web sayfamızda bulunan e-KOBİ linkini kullanıyorsunuz. Mevcut işletmeler bir önceki mali yıla ait verilerini girerek beyanname hazırlıyorlar. Beyanname ekine imza sirküleri, faaliyet belgesi ve sicil gazetelerini koyarak Müdürlüğümüze ulaştırıyorlar.



KOSGEB destekli iş kurmak isteyen girişimciler nereden ve nasıl başlamalı?



Girişimci adayları öncelikle Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi(UGE) almalıdır. UGE; KOSGEB, İŞKUR, TSO’lar, Meslek Kuruluşları, BAKKA, Belediyeler, Kamu Kurum/Kuruluşları tarafından verilebilen 32 saat 4 gün süren girişimciye İş Planı hazırlanmasını hedefleyen eğitimlerdir. İş planı işletmenin önündeki 2 yılını planlamasını, hedef Pazar analizi, finansal plan, pazarlama planı gibi konuları içerir.



UGE’nden sonra girişimci iş planını http://destek.kosgeb.gov.tr/Pages/KOSGEBFirstApplication.aspx linkindeki Yeni Gİrişimci İlk Başvuru bölümünden hazırlamaya başlar.



Son haline getirilen İş Planı Değerlendirme ve Karar Kuruluna sunulur ve Girişimciye verilecek destekler belirlenir. Girişimciden 60 gün içerisinde işletmesini kurması istenir. İşletmesini kuran girişimciye belirlenen destekler verilir.



 



Bayanlara pozitif ayrımcılık



Bayanlara pozitif ayrımcılık yaptığımız iki konu var. Birincisi yeni iş kuran kadınlarımıza destek oranını %20 artırımlı olarak veriyoruz. Yeni girişimci desteği kapsamındaki kullandırdığımız 1,5 milyon TL nin 794 bin TL sini kadın girişimcilere verdik.



Hibe kredilerden hangi sektörler ve kimler yararlanabiliyor?



KOSGEB Destekleri ekonomimize daha fazla katkı sağlayan, katma değeri yüksek ürün üreten, daha fazla istihdam yaratan işletmelerin daha fazla destek alması üzerine kurgulanmıştır. Ar-Ge ve İnovasyon’a dayalı prototip ürün üreten KOBİ ve Girişimciler’e 750 bin TL ye kadar %75 oranında destek sağlıyoruz. Prototip ortaya çıktıktan sonra bunun seri üretimi için Endüstriyel Uygulama Programında 818 bin TL yine %75 oranında destek veriyoruz. Şu anda Zonguldak Müdürlüğümüzde 2 Ar-Ge ve İnovasyon Projesi, 1 Endüstriyel Uygulama Projesi yürümektedir.



Orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin üretimi için birleşen en az 3 işletmeye makine-teçhizat, personel, eğitim, danışmanlık gibi konularda İşbirliği Güçbirliği Destek Programında 1,5 milyon TL’ye kadar destek sağlıyoruz.



Bayanlara yönelik hibe destekler nelerdir?



Tüm desteklerimiz bayanların istifadesine açıktır. Bayanlara pozitif ayrımcılık yaptığımız iki konu var. Birincisi yeni iş kuran kadınlarımıza destek oranını %20 artırımlı olarak veriyoruz. Yeni girişimci desteği kapsamındaki kullandırdığımız 1,5 milyon TL nin 794 bin TL sini kadın girişimcilere verdik. Türkiye genelinde her  100 işletmeden sadece 10 tanesi kadın iken KOSGEB Yeni girişimci desteği alan kadınların hem ülke ortalaması hem Zonguldak ortalaması %50 den fazladır. Bu noktada ekonomimizin sorunlu alanları olan hem kadın girişimciliğine hem de kadın istihdamına büyük katkı sağladığımızı düşünüyoruz.



 



 “Danışman” adı altındaki Dolandırıcılara Dikkat!



Son zamanlarda kendilerine “danışman” diyen işletme sahiplerini “sana KOSGEB’den kredi, destek çıkaracağız, ama önce şu hesaba şu kadar para yatırman lazım” diyen parayı aldıktan sonra telefonunu açmayan dolandırıcılara rastlıyoruz.



 



Genç ve yeni girişimcilere önerileriniz var mı?



Her şey bir hayalle başlar ve bu hayalin gerçekleşebileceği umuduyla olgunlaşır. Gençleri hayallerini gerçekleştirmekten alıkoyan en önemli etken, finansman sorunları ve gelecek kaygısıyla risk algısının giderek artmasıdır. Gençlerimizin umutları sönmesin diye finansman noktasında KOSGEB olarak girişimci desteği veriyoruz. Risk algısını azalttığımızda KOSGEB Desteği ile iş kuran kadınlarda ve 30 yaş altı gençlerde olduğu gibi işletmelerin sayısının hem arttığını hem de  daha başarılı olduğunu görüyoruz. Gençlerimizin fikirlerini bizimle paylaşmaktan çekinmesin, mutlaka Girişimcilik sertifikasını alsın. Hayallerinin peşinden KOSGEB ile beraber koşsunlar.



KOSGEB Hakkında bildiğimiz yanlışlar neler?



Zaman zaman KOSGEB kredi veren bir banka gibi algılanabiliyor. KOSGEB temelde KOBİ’lerin iş geliştirme kapasitesini artırmak için fon sağlayan bir kamu kuruluşudur. Faaliyetleri kazan-kazan prensibine dayanıyor. İş geliştiren işletmenin daha fazla katma değer ve istihdam yaratması amacıyla üretim, satış ve ihracat yapması suretiyle daha fazla vergi ve sigorta primi ödenmesi sağlanıyor. Bu aynı zamanda ülkemizin kazanması demektir.



KOSGEB tüm destek programlarında bir konsepte bağlı olarak yapılacak faaliyetleri destekliyor. Yani mal ve hizmet karşılığında destek ödemesi yapabilmektedir.



KOSGEB destek ve hizmetleri ücretsiz ve aracısız verilmektedir. Son zamanlarda kendilerine “danışman” diyen işletme sahiplerini “sana KOSGEB’den kredi, destek çıkaracağız, ama önce şu hesaba şu kadar para yatırman lazım” diyen parayı aldıktan sonra telefonunu açmayan dolandırıcılara rastlıyoruz. Destekler hakkında en doğru bilgiyi Müdürlüğümüze gelerek veya arayarak Uzman arkadaşlarımızdan alabilirsiniz.



Zonguldak’ın yeterince KOSGEB’ten faydalandığını düşünüyor musunuz?



KOSGEB Zonguldak Müdürlüğü olarak destek miktarımız ve destek çeşitliliğimiz yıldan yıla artmaktadır. Son dönemlerde uygulamaya koyduğumuz KOBİ Gelişim Destek Programı, Girişimcilik Destek Programındaki iyileştirmeler ve Kredi Faiz Desteklerimiz sayesinde dokunduğumuz işletme sayısı ve destek miktarlarımız artmıştır ve artmaya devam etmektedir. 2017 yılı için öngörülen destek miktarı 5 milyon TL’yi aşmıştır. Biz desteklerimizi etkin ve verimli bir şekilde kullandırmak için elimizden gelen çabayı göstermeye gayret ediyoruz. Her ortamda desteklerimizi tanıtıp KOSGEB Destekleri hakkında farkındalık yaratıyoruz.



Son sözlerinizi alabilir miyiz?



Ben sizlere KOSGEB Zonguldak Müdürlüğü adına desteklerimizi anlatmak, kamuoyunda KOSGEB Destekleri konusunda farkındalık oluşturmak üzere verdiğiniz bu fırsat için çok teşekkür ediyorum. Yayın hayatınızda başarılar diliyorum. Saygılar sunuyorum.



Röportaj: Alev Uzunbaş
Editör: TE Bilisim