Genel maden İşçileri Sendikası (GMİS) tarafından maden anıtı önünde yüzlerce kişinin katılımı ile basın açıklaması gerçekleştirildi.



Basın açıklamasına ise eski Enerji Bakanı Zeki Çakan, CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, CHP Zonguldak Eski Milletvekili Ali İhsan Köktürk, İlçe ve belde belediye başkanları, CHP İl Başkanı Ahmet Altun, MHP İl Başkanı Hamdi Ayan, Saadet Partisi İl Başkanı Sadık Kar, BBP İl Başkanı Taner Yıldırım, madenciler ve vatandaşlar katıldı.



TTK ve Zonguldak sorunlarını Ankara’ya aktarmaya  çalıştıklarını, ancak sorunları Ankara’ya taşıması gereken özellikle iktidar partisi milletvekilleri, ne yazık ki başarılı olamadılar diyen GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, “ 170 yıllık üretim kültüründen, vatan ve millet sevgisinden aldığımız tecrübeyle uyarılarımızda hep biz haklı çıktık.1990’da uyardık, 1994’te uyardık-2004’te uyardık. 2009 yılından bu yana da Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda izlenen yanlış politikalara karşı mücadele veriyoruz. TTK’da işçi sayımız sürekli azalıyor, üretim düşüyor. Tarihimizin en az sayıda işçisiyle çalışıyoruz. Yeni işçi alınmıyor ve TTK göz göre göre zarara sürükleniyor. En son 2014 yılında 4 bin 600 işçi talep edildi ama Bakanlık izin vermedi. 14 Temmuz 2016 tarihinde buradan, Madenci Anıtı’ndan hep birlikte seslendik. Ancak 15 Temmuz hain darbe girişimiyle, vatan ve millet olarak daha büyük bir belaya karşı mücadele vermek zorunda kaldık. Bu dönem içinde de her fırsatta TTK ve Zonguldak sorunlarını Ankara’ya aktarmaya çalıştık. Sorunlarımızı Ankara’ya taşıması gereken özellikle iktidar partisi milletvekillerimiz, ne yazık ki başarılı olamadılar.Halktan kopuk siyasetçiler sorunlarımızın Ankara’ya taşınmasını engelliyor. Hatta bazen yanlış bilgiler veriliyor. İşte böyle zamanlarda, biz çeşitli etkinlikler ve eylemler yaparak sesimizi Ankara’ya, siyasi iktidara, Hükümete ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne doğrudan duyurmaya çalışıyoruz. İşte böyle bir dönemde yine buradayız. Hükümet bir Torba Yasa Tasarısıyla Maden Kanunu’nda değişiklik yapmak ve Türkiye Taşkömürü Kurumu’yla, Türkiye Kömür İşletmeleri’ni küçük parçalar halinde özelleştirmek istiyor. Bakınız madde çok açık ve yoruma gerek yok. 58. Madde şöyle diyor; “Türkiye Taşkömürü Kurumu ile Türkiye Kömür İşletmeleri, uhdelerinde bulunan maden ruhsat sahalarını işletmeye, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye yetkilidir”. Bakınız yetki TTK Genel Müdürlüğü’ne veriliyor. Ruhsat küçük parçalara bölünüyor ve maden sahaları satılıyor. Yasa metninde “ihale etmek” deniliyor.



Şimdi, özelleştirme için sıradan şirketlerin önü açılıyor.



Üçüncüsü, ruhsatlar verildiği için sahalarda TTK’nın hiçbir sorumluluğu kalmıyor. Yani TTK, sahaları ve şirketleri denetleyemeyecek.



Devletin başka birimleri, yani bu sahaları hiç tanımayan kurumlar bu şirketleri denetleyecek. TTK ve TKİ gibi kurumlar, şirketleri ve sahaları denetlerken yaşadığımız faciaları düşünün. Şimdi bundan daha kötüsünü yani bize doğrudan ölümü dayatıyorlar”dedi.



 
Editör: TE Bilisim