Çatalağzı termik Santrali’nde, kömür yokluğu nedeniyle üretimin tamamen durması, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşındı. Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, ‘ÇATES’te üretim durdu’ iddiası hakkında, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş cevap istediği sorular:

1- ÇATES’te üretimin durmasının nedeni nedir?

2- 1948’den bu yana faaliyette olan ÇATES’te daha önce, kömür bulunamaması nedeniyle üretimin durduğu bir dönem yaşanmış mıdır?

3- ÇATES’te üretimin durmasının nedeni, santralde yakacak kömür bulunmaması ise, sizce yerin altında 1,5 milyar ton rezervi olan ve yerin üzerinde de binlerce işsizi olan Zonguldak havzasında taşkömürü neden bulunamamaktadır? Taşkömürü üretiminin hem kamu, hem özel sektör toplam üretiminin yıllık 1 milyon ton civarına düşmesinin sebepleri  nedir?   

4- Taşkömürü zengini olan Zonguldak havzasında, yakacak taş kömürünün bulunamaması nedeniyle bir santralin üretiminin durması sizi rahatsız etmiyor mu?              

5- Eğer yerli ve milli enerjiyi savunuyorsanız 16 yılda taşkömürü üretimi TTK’da neden  üçte bire kadar düşmüştür? -Neden işçi sayısı 14.500 norm kadroya rağmen 7.400’lere düşmüştür? -Neden üretimi artırmak için 2009’dan bu güne kadar üretim işçisi almıyorsunuz? -Neden rödevanslı sahalardaki işçi sayısı 5.500’lerden 1.900’lere düştü? -Neden taşkömürü üretimi için yeterli yatırım ve teşvik yapmıyorsunuz? Neden TTK’yı ayağa kaldırmıyorsunuz?

Editör: TE Bilisim