Zonguldak’ın çok eski resimleri olmak üzere dönemlerde neler yapıldı ve ne gibi kararlar alındığı gibi önemli yazılar ve resimler  paylaşan Ekrem Murat Zaman,  şimdide Kömür Yükleme Rıhtımları, demiryolu ulaştırması ve lavuar alanını yazdı.  Zaman,  Kömür Yükleme Rıhtımları, demiryolu ulaştırması ve lavuar alanının 1943'den 1957 yıllarından yapılmasına karar verilen ancak o zamandan bu zamana kadar gerçekleşmeyen projeyi gündemine getirdi. 

İşte Murat Zaman’ın yazısı

Zonguldak'ın kalbiydi, Zonguldak limanının fotoğrafta gördüğünüz bölümü.

Demiryolu, denizyolu ve karayolu birlikte planlanmıştı orada. İktidarlar değişmiş, fakat plan değişmemişti. 1943'den 1957'e kadar gelişerek uygulama devam etmişti. Tüm plan kömüre dayalıydı, doğal olarak. Limanı, Lavuarı, beş ayaklı köprüsü, demiryolu ve demiryolu köprüleriyle İnanın bir planlama harikasıydı. Ön görülemeyen şey ise, ileride kentin kömürü yutacağıydı. Zonguldak kentinin -kömürün üstünde değil- gerisinde (iç kısımda) gelişeceği de düşünülmüş olmasına karşın.

KOZLU VE ÜZÜLMEZ'in tüm kömürleri için Zonguldak Lavuarı da limanın yanına planlanmıştı. Dev bir CUMHURİYET Projesiydi. Dev bir kadro ile başlanmış ve bitirilmişti.

satış politikasına göre, zenginleştirilip, tasnif edilerek depolanan kömürler o gördüğünüz limandan yüklenecekti dev gemilere... Sadece fotoğrafta gördüğünüz kısın (Kargo- Direk- Kömür Yükleme Rıhtımları, demiryolu ulaştırması ve lavuar vb. gibi) çok sayıda üniteden oluşuyordu

Öyle de oldu.

Ta ki ORTASINDAN İSTANBUL- ANKARA karayolu geçene dek.

Hani aylardır içinden çıkamadığınız, karayolu rezaletinin olduğu yer burası...

İstanbul - Ankara transit geçişi yüzünden bir medeniyeti yok ettik de 50 yıldır ne EREĞLİ - ÇAYCUMA bağlantısıni kuramadığımız gibi,sağlayamadık (KENTİN İÇİNE GİRMEMESİ GEREKEN) o transit geçişi...

Editör: TE Bilisim