Zonguldak Valiliği tarafından kaçak ocaklarla ilgili açıklama yapıldı.  Valilikten yapılan açıklamada, maden ocağı açılması, maden üretilmesi veya faaliyetleri durdurulmuş maden sahalarında, üretim faaliyetinde bulunulması fiillerini işleyenlere üç yıldan beş yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası verilir. Bu suçlardan hüküm giyenler, infazın tamamlanmasından itibaren on yıl boyunca madencilik faaliyeti yapamazlar.” denildi. 

İşte valilikten yapılan açıklama şu şekilde

"Bilindiği gibi ilimiz genelinde kaçak maden ocağı işletmeciliği diye bilinen ve maden kazaları dahil bir dizi olumsuzluğa neden olan olguyla mücadele her boyutta devam etmektedir.

3213 Sayılı Maden Kanununun Ek Madde 15 kapsamında: “İşletme izni veya Bakanlıkça şerh edilmiş rödevans sözleşmesi olmaksızın … maden ocağı açılması, maden üretilmesi veya faaliyetleri durdurulmuş maden sahalarında … üretim faaliyetinde bulunulması fiillerini işleyenlere üç yıldan beş yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası verilir. Bu suçlardan hüküm giyenler, infazın tamamlanmasından itibaren on yıl boyunca madencilik faaliyeti yapamazlar.” hükmü getirilmiştir.

Bilindiği üzere İlimizde oldukça sık maden ocakları kazaları olmakta bunların büyük bölümü de kaçak işletilen maden ocaklarında meydana gelmektedir. Bu yüzden yukarıda sözü edilen Kanun gereği olası olumsuz sonuçların önüne geçilebilmesi için konunun Valiliğimiz ve ilgili Kurumlarca titizlikle takip edileceği hususunun kamuoyunun bilgisine sunulması gerekli görülmüştür”denildi.

 

Editör: TE Bilisim