Zonguldak Belediyesi İmar Komisyonu’nun sundurma, tente gibi alanların bir yönetmeliğe bağlanması ve ekonomik ömrünü tamamlayan eski Kooperatif binalarının yıkılarak tekrar yapılmasının önünü açan maddeler Belediye Meclis toplantısında tartışmalara neden oldu.



CHP’li Belediye Meclis Üyeleri Atınç Kayınova ile Şenol Şanal, İmar Komisyonu Başkanı CHP’li Üye Mehmet Türkçelik’in önerisini eleştirirken yasal olmadığını söylediler.



Zonguldak’ın kanayan yarası haline gelen tüm önerilerde kendi partilileri ile çekişme yaşayan CHP’li Meclis Üyesi Şenol Şanal bu gün yapılan Belediye Meclis toplantısında yine partidaşına muhalefet ederek adeta AK Parti’li gibi davrandı.



Karagüzel; Zan altında bırakır…



Tente, sundurma ve açık alanların yönetmeliğe bağlanması maddesinde Ak Partili belediye Meclis Üyesi Abdullah Karagüzel’de “Tayfun Albayrak burada ve bu konuda görüşünü söyleyebilir. Bir sıkıntı yoksa, bunun yasalara ve yönetmenliğe haykırı olduğunu arkadaşların tamamı biliyor.  Bu Belediye meclisi yasalara ve yönetmenliklere aykırı bir şeyi  geçirmesi hepimizi zan altında bırakır. Atınç Kayınova’nın ifade ettiği gibi burada oylayın Atınç beyin önergesini kabul ediyorsa arkadaşlar,  bu işi karara alalım ve bu işi de uzatmayalım. AK Parti grubu olarak önergemiz bu yöndedir ”dedi.



Türkçelik; Bu sorun Zonguldak'ın yarası...



Eleştirilere yanıt veren Türkçelik ise “Biz durup dururken bu gündem maddelerini getirmiyoruz. Ama Zonguldak’ın ihtiyaçları doğrultusunda ve  Zonguldak halkının geleceğinin daha iyi bir yaşam şartlarına ulaşması için getiriyoruz.



ikincisi bu konu ile ilgili olarak  bütün Sivil toplum örgütleri dahil bütün Zonguldak katmanları dahi bu konunun içine katmak zorundasınız. Çünkü Zonguldak’ın tamamını ilgilendiren bir konudur. Bu konuyu üç gün içinde katmanları bir birlerine katarak  birlikte hareket ederek, ortak fikirlere vararak yapma zamanımız müsait  değildir. Bunun için de 10 günlük zaruri ve de bizim yasal süreci 10 günlük almışız. Biz gereken yasal olmayan hiçbir şeyi bu meclise getirmeyiz,  arkadaşlar yasal olmayabilir diyebilir. Karadeniz Ereğli'si, İstanbul Belediyesi, Eskişehir Belediyesi, Pendik Belediyesi  sundurma yönetmenliği çıkarmış onlar da mı yasalara aykırı gelmiş ve çiğnemişler. Hayır, bunlar özellikle öğrenci kentlerinde  ihtiyaçtan doğan  sebeplerden dolayı gündeme gelmiş. Zonguldak’ın bir öğrenci kenti olarak artık bu tür yerlere ihtiyacı olduğu vatandaşlar tarafından benimsenmiş, ama bir ayağı boşta kalmış ve bir işlem vazifesi görüyor şuanda.



Yani aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık hikâyesi. Böyle bir sorunun içine girmiş ama bunu görmüş vilayetler bizden daha evvel öğrenci kenti olmuş vilayetler ve bunu yönetmenlik adı altında  bir şekilde çıkartmışlar.



Bizler bu konuda örnekleri alacağız. Mimarlar Odası şehrin tüm katmanlarını katacağız. Türkiye Belediyeler Birliğinin fikrini alacağız, diğer belediyelerin fikrini alacağız,  hepsinin önüne sereceğiz, komisyon herkese açık bir komisyondur. Buyursunlar gelsinler, burada  yasaya haykırı değildir diyenler buyursun gelsinler komisyona  yasal olup olmadığını orada ki maddelerde görsünler. Ben 10 günlük yasal süreyi şahıslarla  ilgili bir cevap vermem mümkün değil.  Onların kendi düşünceleri hiç de önemli değil. Ben istediğim dergiye de açıklama veririm istediğim gibi de veririm bu Zonguldak’ın yarası ise insanlar 70 yaşında 4 katlı ve 5 katlı apartmanlarda merdivenleri çıkıyorsa bunun sorumluluğunu Zonguldak meclis olarak bizler taşımak zorundayız. Bizler bu insanlara gelecek vaadetmek zorundayız. Hiç olmazsa ömürlerinin kalan kısmında bir asansörle dairelere çıkmaya hakları vardır.  Böyle kafamıza göre iş yapmıyoruz burada. Zonguldak son derece fakir bir vilayet toprağı olmayan bir vilayet, Zonguldak’ta  yapılacak en önemli şey şartlara uygun yasalar çıkarabilme, şartlara uygun iyileşmeler yapılabilmek. Zonguldak Belediyesi imar komisyonuna bütün arkadaşlarımızla beraber  hep birlikte onun üzerinde çalışıyoruz. Gerekli meyveleri gerekli zaman ay sonuna kadar raporla hazırlatacağız ama nasıl herkesi katarak hazırlatacağız. Biz iki günde  kafamızda bir taslak olabilir ama o taslak doğru olan bir taslak değildir.  İllaki herkesin paylaşacağı herkesin ortak fikir vereceği bir öneri olarak önünüze gelecektir. Bu konuda kararlıyız, sonuna kadarda bu kararın takipçisi olacağız” dedi.
Editör: TE Bilisim