Türkiye’nin ilk “mini küp uydu” projesini tasarlayan,  BEÜ Mühendislik Fakültesi Grizu-263 Uzay Takımı tasarımlarını 2020 yılında uzaya fırlatacak.

BEÜ'den yapılacan açıklamada, "ABD'de düzenlenen model uydu yarışmasında dünya ikinciliği elde ederek ülkemize ve üniversitemize gurur kaynağı olan Grizu-263 Uzay Takımı, 5 santimetre boyunda ve genişliğinde tasarladıkları, Türkiye'nin en küçük mini küp uydusunu 2020 yılında uzaya fırlatarak 3 yıl boyunca yörüngede tutup veri almayı planlıyor.

Grizu-263 Uzay Takımı, 8-10 Haziran tarihleri arasında farklı üniversitelerden 40 üniversitenin katılımıyla ABD'nin Teksas eyaletinde düzenlenen Amerikan Uzay Bilimleri Derneği ile Amerikan Havacılık ve Uzay Bilimleri Enstitüsü'nün organize ettiği model uydu yarışmasında, tasarladıkları model uyduyu 700 metre yüksekliğe fırlatmayı başarmış NASA mühendislerinden oluşan jürinin verdiği 100 üzerinden 98.90 puanla Manchester Üniversitesi'nin ardından dünya ikincisi olmuştu. Başarılarını devam ettirmek isteyen takım, Türkiye'nin en küçük mini küp uydusunu yapmak için proje geliştirdi. Takım, çalışmaları devam eden mini küp uyduyu 2020 Haziran ayında uzaya fırlatıp, 3 yıl boyunca yörüngede tutarak veri almayı planlıyor.
 

Proje konusunda açıklamalarda bulunan takım kaptanı Muzaffer Duysal, uydunun bütün yazılım kartlarını kendileri üreteceklerini söyledi. Yapılan küp uydunun 5'er santim boyunda ve genişliğinde olması ile Türkiye'de ilk olacağını ifade eden Duysal, "Bu küp uydunun önemli tarafı 500 kilometreyi düşük yörüngeye yerleştirip görüntü almasını sağlayacağız. Birkaç sensörle verileri almayı hedefliyoruz. Uzayda 3 yıl kalıp veri alınması planlanıyor. Şu an fırlatma tarihi olarak 2020 yılı Haziran ayını düşünüyoruz. Bu uydu maliyetlerinin düşük olması, kısa sürede üretilmesi nedeniyle çok tercih edilen uydularıdır. Biz de yeni belirlenmiş olan mini küp uydusunu üretmeyi uygun gördük. Bütün yazılım kartlarını biz kendimiz üreteceğiz. Proje kapsamında ortak iki üniversiteden teknik destek alıyoruz. İstanbul Teknik Üniversitesi Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarı ve Hollanda'dan Delft Üniversitesi’nden teknik destek alıyoruz. Burada asıl amacımız teknoloji transferini gerçekleştirip bizim de ülkemizde yerli imkanlarla tamamı bize ait olan becerimizle kendi uydularımızı üretmektir."

Proje danışmanlarından Prof. Dr. Bülent Ekmekçi, Grizu-263 Uzay Takımı'nın proje kapsamında ürettikleri uydunun çok önemli olduğunu söyledi. Öğrencilerin başarılarını daha da yükseğe taşımak için çalıştıklarını ifade eden Prof. Dr. Ekmekçi, "Dünya ikinciliğinden sonra hayallerini daha da genişletmeye karar verdiler. Uydularını daha da yükselterek dünyada haberleşmeyi amaçlıyorlar. Küçük ölçekli uydularla istenilen fonksiyonları yerine getirilmesi hem maliyet açısından önemli hem de önümüzdeki teknolojide önemli fırsatlar sunmaktadır" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim