15 Temmuz 2019 yılında tamamlanacak



Filyos Projesi Temel atma töreni ve tamamlanan tesislerin ortak açılış töreni için Zonguldak'a gelen Başbakan Binali Yıldırım'ın Filyos Liman inşaatının 15 Temmuz 2019 yılında tamamlanacağını söyledi.



Zonguldak TIR Parkında toplu açılışları gerçekleştiren Başbakan Binali Yıldırım, törenin alanından ayrılarak AK Parti İl Başkanlığı’na doğru yola çıktı.



 



Açılış töreninde konuşan Başbakan Binali Yıldırım açıklamaları;



Sultan 2’nci Abdülhamid Han’ın hayali olan Filyos Projesi sonunda hayata geçiyor. 150 yıllık hayal gerçek oluyor. Limanın toplam maliyeti 538 milyon TL. Bu sadece bir başlangıç.  Altyapı tutarı, liman kısmı, ama onun arkasında 100 binlerce dönüm araziyi de endüstri bölgesi haline getiriyoruz. Bu yatırımla birlikte Zonguldak’ı deniz ulaşımında Karadeniz’in bir yıldızı haline getirmiş olacağız.



Başka Yatırımlar gelecek



Zonguldaklı kardeşlerimizin bu projeyi yıllardır beklediğini biliyorum. Liman projesiyle birlikte başka yatırımlar aynı zamanda gelecek. 607 hektarlık alanı limanın etrafında endüstri sanayi bölgesi ilan ettik. Burada fabrikalar yapılacak. Büyük kısmı fabrikalar, bir kısmı da orman arazisi olarak yeşilliği muhafaza ediyoruz.



Fabrikalar kurulacak



Bu endüstri bölgesinde tabi ki fabrikalar kurulacak. Üretim alanında en az 10 büyük fabrika kuracağız, 12 bin insanımıza iş sağlayacağız. Yılda 25 milyon ton yükleme-boşaltma kapasitesine sahip olacak bu liman. Bu endüstri bölgesi de limanla birleşmiş olacak. Limanın karayolu bağlantıları gerçekleştirilecek.



Yol üzerinde bulunan Mithatpaşa, Aslankaya Tünelleri de önümüzdeki sene hizmete girecek.  Bugün limanla birlikte 72 hizmet tesisini de açıyoruz. Bölünmüş yollardan köprülere, okullardan gençlik merkezlerine, maden müzesinden yüzme havuzu ve spor salonlarına varıncaya kadar birçok tesisi Zonguldak’a kazandırıyoruz.



Şehir hastanesi yapılacak



Alaplı’da 500 kişilik yurt yapıyoruz. Ereğli’ye 350 yataklı, Devrek’e 10 yataklı, Çaycuma’ya 75 yataklı hastane yaptık. Resmi açılışını yapıyoruz. Sağlık Bakanımızın ifade ettiği gibi Zonguldak’a 400 yataklı büyük hastane yapma kararı aldık. Başladık, ama yaşanan sıkıntılar nedeniyle inşaatı devam ettiremedik. Bunun da sorunları çözülüyor ve Zonguldak’a yakışır 400 yataklı şehir hastanesini de yapmış olacağız.



Filyos Liman inşaatının temelini atan Başbakan Binali Yıldırım, Liman inşaatının 2019 yılında tamamlanacağını söyledi.
Editör: TE Bilisim