Kuzey Ormanları Savunması’nın (KOS) haberine göre, Kanadalı Centerra Gold isimli şirket Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde altın aramak için sondaj çalışmalarına başladı. Proje dosyasında belirtilen alanların dışındaki ormanlarda birkaç aydır devam eden çalışmalar geniş bir bölgeyi talan ediyor.

Haberde, Kayseri’nin Develi ilçesinde Öksüt Madencilik aracılığıyla altın madeni projesine devam eden Kanada merkezli Centerra Gold şirketinin, Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde de taşeron firmalarla altın aradığı belirtildi.

KOS, haberini ‘Yaşanabilir Bir Karadeniz Ereğli Platformu’ üyelerinin, çevreye verilen zararı gözlemlediği raporuna dayandırdı. Habere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2017’de ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdiği proje çerçevesinde Aşağıdağ Köyü Çanakçı Dere mevkiinde arama yapılacağı söylenmesine rağmen sondaj, köyün dışında ve Orman İşletmesi sınırlarındaki ormanlarda yapılıyor. Anıt ağaçlara çok yakın bir avlakta çalışıldığını gözlemleyen üyeler, sondaj alanlarına ulaşmak için ağaçlar kesilerek yeni yollar açıldığını anlattı. Şu ana kadar kesilen ağaç sayısının ise 10 bin dolayında olduğu bildirildi.

Rapora göre sondaj faaliyetlerinin dört ayrı yerde beş makineyle devam ettiğini tespit edildiği, çalışmaların ise proje tanıtım dosyasında yazılanlardan daha geniş olduğu gözlemlendi. Platform üyeleri, şirketin tepkileri önlemek için civar köylerin bütçelerine yüksek miktarda bağış yaptığını da iddia etti.
 

Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı ve Yaşanabilir Zonguldak Platformu Sözcüsü Ahmet Öztürk çok uluslu bir şirket tarafından dünyanın en yaşlı ağaçlarının bulunduğu Alaplı ormanlarında altın arandığını söyleyerek, şirketin işletme ruhsatı aldığı takdirde yapacağı ağaç katliamına karşı kamuoyunu duyarlı olmaya çağırdı.

Öztürk, “Tüm ülkenin dikkati, çok uluslu bir şirketin Kaz Dağları’nda altın çıkarma faaliyeti sırasında yaptığı ağaç katliamına dikilmişken, aynı şirket, Alaplı ilçemizde, dünyanın en yaşlı ağaçlarının bulunduğu ormanlarda, pervasızca, altın aramaya devam ediyor. Zonguldak Valiliğinden aldığı ‘ÇED Gerekli Değildir’ belgesi ile sondaj çalışmalarını sürdüren şirket, şayet işletme ruhsatı alırsa, Karadeniz ormanlarındaki ağaç sıklığının Ege ormanlarından yüksek olması ve birim alanda çok daha fazla ağaç bulunması nedeniyle, Kaz Dağları’ndan çok daha büyük bir ağaç katliamına sahne olacak. Yalnızca kentimizin değil bütün Anadolu’nun akciğerleri olan ormanların tahrip edilmesi, tüm ülkenin hava kalitesini bozduğu gibi milyonlarca orman canlısının yaşamını kaybetmesine neden olacak” dedi.


Editör: TE Bilisim