Uzun yıllar Almanya’da oto tamirciliği yapan daha sonra Türkiye’ye gelerek Zonguldak’ın Çaycuma ilesine yerleşen oto tamircisi Engin Makaracı, araç motor yağı konusunda, araç sahiplerine önemli uyarılarda bulundu.

Çaycuma Organize Sanayi’de araç bakım servisi bulunan oto tamircisi Makaracı, araçların bakım servisi konusunda çok önemli iki ayrı konu hakkında bilgiler verdi.

Bu önemli konuda açıklamada bulunan Makaracı, bunlardan birinin motora konulan yağ ve akaryakıt olduğunu belirtti.

Makaracı, “çeşitli markada motor yağları var. kaliteli ve kalitesiz. Kaliteli yağ partikül filtreli araçlar içindir. Bu yağlar motorun sıcaklığını belli derecede tutar. Katkısız yağ bu görevi yapmaz ve bir kaç bin kilometrede özelliğini kaybeder, koyulaşır. Bu da araç motorunda silindirlerin yağlanmasını sağlasa da kaliteli yağın yerini tutmaz .”

Peki, bunu nasıl fark edilir?

“Yağda az miktarda eksilme olur. Aracınızın yağını kontrol yağ çubuğu ucunda hafif katılaşma olur. Bunu bilmeyen fark edemeyebilir. Bunun nedeni yağın kalitesiz oluşudur.Motor yağının görevlerinden birisi de temizliktir. İçindeki katkıdan dolayı motorun içinde oluşan kurum parçalarını bünyesine alır, metal yüzeylere yapışmasını engeller.Dolayısıyla kirli görünen motor yağı görevini yerine getiriyor demektir.

Bakın, size yaşadığım bir konuyu anlatayım. Türkiye’ye dönmeden önce bir Alman oto tamircisi yanında işçi olarak çalışıyordum. Bizim tamirhanenin sahibi nerede ucuz ve kalitesiz araç yağı varsa çok düşük fiyata satın alırdı. Bizim tamirhanede yağ fıçıları vardı. Üzerinde yağın kaliteli olduğu yazısı vardı. O toplanan kalitesiz yağ fıçıya dökülerek kaliteli araç yağına dönüşürdü. Patron o yağdan üç kat kar elde ederdi. Almanya’daki gurbetçilerimiz tamirhanelerde yağ değişimi yaparken çok dikkat etsin. Asla ” fıçı yağı” konulmasına müsade etmesin. 

-Yani, kalitesiz yağ motora zararlı öyle mi?

“Aynen öyle. Bir de şu var. Yaz döneminde havaların sıcak derecesi ile araç motoru çok sıcak olur. Çünkü motora konulan kalitesiz yağ, aracın motor sıcaklığını aspaltın, yani gidiş yolunun sıcak oluşundan etkileşim yapmaktadır. Kaliteli yağ ise motorun belli derecede pervanesinin çalışmasını sağlar. Aracın motorunu bile patlatır. İşte bakın,görün bunu fotoğrafını çekin.”

Altta; Yağ nedeniyle her iki tarafından patlamış araç motoru -Yaz döneminde bu durumdan dolayı şikayetler oldu mu?

“Olmaz mı, tabi var. Sadece motor yağı değil, akaryakıt kalitesi de çok önemli”

-Nasıl yani? Akaryakıtta ne var?

“O’da şu. Şöyle anlatayım. Maalesef ülkemizde pek çok benzin istasyonlarında kaliteli, kalitesiz akaryakıt bulunmakta. Şimdi başımdan geçeni aktarayım da, daha iyi anlatmış olurum. Vatandaşımızın biri aracında arıza nedeniyle bize geldi. Arızayı benzin deposunda bulduk. Depoyu yerinden söktük, depodaki benzinde üç litre su bulunduğunu tespit ettik. Araç sahibi birden sinirlenince 18 yıldır akaryakıt aldığı istasyon yetkilisini telefonla çağırdı, durumu gösterdi. Akaryakıt istasyonu duruma,” nereden bileyim sizin su karıştırmadığınızı” deyince ortalık karıştı.

Bu konuda birincisi; Akaryakıt istasyonlarının depoları temiz olmayabilir, temizlenmedikçe depoların içinde zamanla kirlenme ihtimali yüksektir. Bir örnek vereyim. Diyelim ki, A akaryakıt istasyonu B olarak isim değiştirecek. A’dan B’ye geçişte söz konusu akaryakıt istasyonunda yakıt ile doldurulan depoların temizlendiğini biliyor muyuz? Biz bilemeyiz,onu yapacak olan akaryakıt istasyonudur. Size başka bir öngörüde bulunayım. Benzine “su karışımı” yada başka birşey konulmadığının garantisi var mı? Bir vatandaşın akaryakıt deposundan çıkan suyu söyledim. Kaliteli, katkısız düşük oktanlı akaryakıt araca zarar verir. Kalitesiz akaryakıt aracın motor çalışmasını değiştirir. Bu konuda bir şey daha söyleyeyim. Avrupa’dan tatile gelen gurbetçilerimizin çoğu son zamanlarda son model araçlarla gelir. Son model araçlar yakıt seçer. Bu durum Türkiye’de yeni model araçlar için de geçerli”

-Bu nasıl oluyor?

“Son model araçlarda yağ ve  yakıt sensörü bulunmakta. Özellikle BMW yada Mercedes Benz gibi araçlar teknik donanımlı olduklarından motor gövdesinde bulunan sensörler sayesinde kalitesiz akaryakıt seçer. Bu araçlar kalitesiz akaryakıt kullanımında önünüzdeki “takoda motor arıza ışığını yakar”. Bu işlev kötü akaryakıttan yada kalitesiz motor yağından olur. Ben oto tamircisiyim. Bu gibi sorunlar ile defalarca karşılaştım. Bahsettiğim iki konu araçlar için çok önemlidir. Ha, bakın utunmadan şunu da belirteyim. Pek çok akaryakıt istasyonunun benzin tankeri vardır. O tankerlerin içinin temiz olması da çok önemlidir.

Bakınız, akaryakıta su veya başka bir maddenin karışımı tanker yoluyla daha basit. Yılda bir yada belli periodlarda kontrole tabi akaryakıt istasyonları gerçekten eksiksiz ve detaylı tam kontrol ve incelemeden geçip geçmediği de ilgililere karmış bir durum” 

Haber: Cevdet Albay

Editör: TE Bilisim