MERDiVENLER

Sanat okulu,Fener Lisesi,Ticaret Lisesi,Kız meslek Lisesi,TED Koleji,İmam hatiplerin senelerdir en çok kullandıkları ortak yer neresidir diye sorsam! 
Akıllara hemen “merdivenler” gelir.
Yayla`dan şehir merkezine inen merdivenler, yer adı belli etmeksizin sadece Merdivenler dendiğinde herkesin aklına gelen Zonguldak`ın en çok kulanılan bir yeri aslında.Bir o kadar da bakımsızdır.
En son indiğimde (2018) artık merdiven denmesine bin şahit isteyen hale gelmişti. Birbiri üstüne geçmiş,çatlak,yarım yamalak basamaklar haline gelmiş.arik rutubetten yosun tutmuş haldeydi.
Eski resimlerinden de anlaşıldığı üzere burası, Zonguldak`in en eski merdivenlerinden de biridir. Nerdeyse Osmanlı`dan kalma! 
Buna ramen değeri verilmeyen yerlerden biridir merdivenler.
1980`li yıllarda Sanat Okulu`nda okurken ,Tren İstasyonu'na yetişmek için en kestirme yol burası idi.Yaklaşık 15 dk`da istasyona varmak için kullandığımız bu merdivenlerin manzarasını o yüzden “doya doya, seyrede seyrede” inip çıkamıyorduk. Hızlıca koşarak.iki iki merdivenleri atlayarak 15 dk sonra kalkacak olan trene yetişmeye çalışıyorduk,bazen de daha köprü başına gelmeden trenin sesini duyuyorduk.

 

BiNLERCE iNSANIN AYAK iZLERi VAR !
Sadece bir dönemde bile en az 5 bin kişinin okuduğu bu alanda ki çocukların çoğu onlarca gün bu merdivenlere ayak izi bırakmıştır.Düşünün artık Cumhuriyet ile yaşıt bu merdivenlerden inen çıkan insanın ne kadar olabileceğini !
Henüz tüyü yeni bitmiş,ergenliğe yeni adım atmış gençlerin orta okul, lise hayatları boyunca kullandığı bu merdivenler, bir şekilde Zonguldak`ı ilk tanımaya başladıkları yerlerden biridir.
Bu çevredeki okullara merkez dışından, şehir merkezine gelenler çoğunluktaydı.Ve bu çocuklar okul sayesinde Zonguldak Merkezi`de ilk defa görürlerdi.
Karabük,Yenice Bartın,Ereğli`den bile liseyi okumak için gelenleri bilirim.
Bu merdivenler bir şekilde gençlerin, şehrin kültürü hakkında da ilk izlenimlerini oluşturmasını sağlamıştır.Zira "merdivenler" TTK`nın resmi kurumları ve lojmanları arasından geçerdi.
Bu şehrin yöneticilerin büyük çoğunluğu da aynı yollardan geçti ! Başta bugün belediye başkanı olan Ömer Selim Alan olmak üzere yüzlerce vekil,bakan...
Dünya`da kaç merdiven var ki ; şehrin tarihini yansıtan ? Kaç merdiven var ki ayakta kalan ? Kaç merdiven var ki şehri en güzel açıdan gören ?
Iki yıl içinde yapıldı mı biliyorum ama en son gördüğüm kadarı;
Zonguldak`ın en bakımsız yeri bu merdivenlerdi.
Merdivenler şehri Zonguldak, 
en baba merdivenlerine nankörlük etmiştir.

Hayati YILMAZ
Zonguldak Tarih

Editör: TE Bilisim