ZONGULDAK'ta yaşayan 17 yaşındaki öğrenci Hasan Barış, kendisi motosikletiyle kaza yaptıktan sonra, motosiklet sürücüleri için bir yazılım geliştirdi. Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Teknopark ile sözleşme imzalayan genç girişimcinin projesi sayesinde kaza yapan kişinin sisteme yüklediği numaralara mesaj ve konum bilgisi gönderilerek sürücünün yerinin tespit edilmesi sağlanacak. Proje, patent çalışmalarının ardından satışa sunulacak.

Zonguldak Meslek Eğitim Merkezi öğrencisi Hasan Barış, geçen yıl motosikletiyle kaza yaparak yaralandı. Bu olayın ardından Hasan Barış, bir proje geliştirmeye karar verdi ve bilinci kapanan, yardım isteyemeyecek durumdaki motosiklet sürücüleri için bir cihaz geliştirmeye karar verdi. Proje öğretmeni Tolunay Demirci ile çalışmalara başlayan Hasan Barış, 170 lira harcayarak 6 ayda cep telefonu yazılımı ve mekanik bir takip cihazı geliştirdi. Hasan Barış, geliştirdikleri çipi motorun şase kısmına monte etti. Çip, motosiklet ani fren yaptığında ve devrildiğinde yazılıma kayıtlı numaraya kısa mesajla konum gönderiyor. Mesajı alan kişi, motosikletli sürücüye konum sayesinde kısa sürede ulaşabiliyor. Sisteme 112 Acil Servisi de kayıt edilebiliyor. Böylece herhangi bir kazada bilinci kapanan sürücüye sistem sayesinde kısa sürede yardım ulaşabiliyor.

PROJE ZONGULDAK 2’NCİSİ OLDU, ÜNİVERSİTENİN DİKKATİNİ ÇEKTİ

Hasan Barış’ın projesi, BEÜ tarafından düzenlenen üniversite öğrencilerinin de katıldığı ‘İş Fikri’ proje yarışmasında Zonguldak 2’ncisi oldu. Proje üniversitenin de dikkatini çekti. Teknolojik ürünler üretmelerini teşvik etmek amacıyla kurulan BEÜ Teknopark, Hasan Barış ile sözleşme imzalayarak projenin geliştirilmesine destek olmaya başladı. Çalışmaların tamamlanmasının ardından cihazın patenti alınarak satışa sunulması planlanıyor.

‘HAYATİ ÖNEM TAŞIYAN BİR PROJE’

Bugün valilik önünde 8 ilçeden 96 okulun katıldığı 1’inci Kodlazon Festivali’nde sergilenen proje, festivali gezenlerden büyük ilgi gördü. Daha önce gece saatlerinde kaza geçiren ve 15 dakika boyunca fark edilmeyi ve yardım edilmesini beklediğini söyleyen Barış, iyileştikten sonra bu konuda bir proje geliştirmeye karar verdiğini belirtti ve şunları söyledi:

"Çipin içinde sensörler var. Motor belli bir açıda yattığı zaman ve ani frenlerde kayıtlı numaraya sürücünün konumunu atıyor. Sistem tamamen çalışıyor. Şu an GSM üzerinden yapıyoruz ama biz bunu GSM’lerin de çekmediği yerlerde de kullanılması için çalışıyoruz. Şu anda patent çalışması sürüyor. 3 aylık bir çalışmanın ardından bu sistemi satışa sunacağız. Yani bir kaza yaptınız. Çevrenizde kimseniz yok. Uzuvlarını kaybettiniz ya da bilinciniz kapalı. Bu sistem, sisteme kayıt ettiğiniz numaraya konumunuzu gönderiyor. Bu motosiklet sürücüleri için hayati önem taşıyan bir proje olduğunu düşünüyorum."

Proje öğretmeni Tolunay Demirci de proje süreci hakkında bilgi verdi ve şunları söyledi: "Öğrencimizin başına gelen kazanın ardından aklına bir fikir geliyor. ‘Ben ayağa kalktım ama kalkamayanlar olabilir’ diyor. Kaza geçirildiği anda motorun üzerindeki elektronik devreler kaza olduğunu hissediyor ve sistemde kayıtlı numaraya mesaj atıyor. Hangi numarayı kayıt ettiyse ona gidiyor mesajı. Mesajda ayrıca, ‘Ben kaza yaptım, bana ulaşın’ yazıyor. Ayrıca konumu gidiyor. Bu projeyle üniversitede düzenlenen yarışmada ikinci olduk. Projeyi geliştirerek piyasaya sunmayı hedefliyoruz" dedi.


 

Editör: TE Bilisim