Daha Zonguldak şehri kurulmadan M.Ö ‘Sandaraka’ adı verilen bu yerde tekneler var.Ulaşım tamamen deniz yolu ile yapılıyor.Ünlü gezgincilerin anlatımına göre bu bölgede 3-4 büyük pazar olmakla birlikte,toplamda 9 pazar yeri olduğunu vurguluyorlar.Haritalarda bunu destekliyor.
Bunlardan biri Ereğli,digeri Zonguldak.


Tarihi haritalarda Çatalağzı`na “PSYLLA Emperion” adı veriliyor mesela.“Büyük Pazar Yeri” anlamında.Tion(Filyos) yine “Ghost Emperion (Cadı Pazarı)” olduğu gösteriliyor.
Zonguldak`ın hemen hemen tüm sahillerinde aslında pazar kuruluyor.Bunun nedeni ulaşımın sadece sandallarla yapıldığı dönemde pazarcılığı da yapan sandalcılar.
Yada pazar mallarını getiren de onlar.Pazara yolcu taşıyan yine onlar.
Tarihler boyunca Zonguldak`ın sandalcıları ve çekekleri hiç eksik olmamıştır.Bu Zonguldak tarihi ile neredeyse eş değerdedir.

https://cdn-cms.f-static.com/uploads/615899/2000_5a8aee858bc66.png

Zonguldak´ta ulaşım 1900`lü yılların başlarına kadar deniz taşımaclığı ile sağlanıyordu.Daha liman yapılmadan önce de Sandalcılar ve Çekekler vardı yani zamanın taksicileridir.

Istanbul-Trabzon arasında “Deniz Yolu” var ve bu yolun en önemli duraklarından biride Zonguldaktır. Bazı gemilerden yolcular, sandalcılar tarafindan alırdı.

Mesela ulu önder Mustafa Kemal`in Zonguldak`a geldiğinde O`nu Yatından alan Zonguldak sandalcılardır.Mustafa Kemal karaya sandaldan inerek çıkmıştır.

Hazır deniz taşımacılığından bahsetmişken ,uzun zaman önce duyduğum bir hikaye anlatmak istiyorum.

Zonguldak´ta en eski ve ünlü pastanesi, Istanbul Pastanesi’dir.Bu pastanenin neden "istanbul Pastanesi" olduğunu düşündünüz mü hiç ?

Daha Karadeniz Bölgesin‘de ulaşım deniz yolu ile sağlandığı yıllarda Trabzonlu iki arkadaş/kardeş Istanbul’da pastane açmak için gemiye biner.Gemi Zonguldak açıklarına geldiğinde büyük bir fırtınaya kapılır ve Zonguldak limanına sığınmak zorunda kalır.Gemi yolcuları burada bir hafta süre ile mahsur kalır.işte bu iki arkadaş,işci kentini gördükten sonra Istanbul’a gitmekten vazgecip ,pastaneyi burada açmak için karar verir.Belki istanbul`a gidemediler ama pastanenin ismini Istanbul Pastanesi koydular.O gün bugün Zonguldak`ta istanbul Pastanesi vardir.Bu pastane beraberinde Zonguldak`ta pastaneciliği de geliştirir.Zonguldak pastanelerinde ki kalite neredeyse hiç bir yerde bulunmaz.

Kaynak; Hayati Yılmaz

Editör: TE Bilisim