Avrasya Fuar Yapımcıları Derneği Başkanı, TOBB Fuarcılık Sektör Meclis Üyesi, Expo Link Fuarcılık Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Erdoğan, Batı Karadeniz 2. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarını Tempo Gazetesi’ne anlattı.



28 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında yapılan Batı Karadeniz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın ardından Zonguldak ikinci bir Fuara daha ev sahipliği yapıyor.



Ana Sponsorluğunu Çanakçılar Şirketler Grubunun, Sektör Sponsorluğunu ise Shower ve Alagözler’in yaptığı Yapı Dekorasyon ve Mobilya Fuarı 5-8 Ekim tarihleri arasında yapılacak.



 



Bu yıl nasıl bir fuara ev sahipliği yapacağız?



Zeki ERDOĞAN: Zonguldak’ta ilk defa Fuar düzenlememize rağmen, çok başarılı bir fuar düzenledik. Hayvancılık fuarımızın geçtiğimiz yıldan daha fazla ilgiye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Geçtiğimiz yıl katılmayan firmalar vardı. Bu yıl katılıyorlar. 5 traktör firması markası var. Dolayısıyla vatandaşların ilgisi kadar, firmaların da ilgisi arttı.



 



Yapı-Mobilya Sektörünü kapsayan fuar fikri nasıl oluştu?



Zeki ERDOĞAN: Geçtiğimiz yıl Sayın Vali Ali Kaban, yapı-mobilya sektörünü içine alan, bu bölge için önemli olan ikinci bir fuarın yapılması gerektiğini söylemişti. Bizde inceledik, böyle bir fuarın olabileceğine geçtiğimiz yıl karar verdik.



 



Bölgemizde fuar kültürü yeni yeni oluşmaya başladı, iki fuar bize ne kazandırır?



Zeki ERDOĞAN: Evet..  Fuar ne kazandırdı diye bakmak lazım aslında. Tarım Fuarı üzerinden gidecek olursak; Burada çiftçiye alet, ekipman satan, çiftçiye malzeme satan, bayilik yapan firmalar dahil Türkiye’de yapılan diğer fuarlara gitmemişler. Panayır kültüründen fuar kültürüne geçişi tamamlamaya çalışacağız biz. Tabi bayinin fuara gitmediği yerde çiftçinin fuarları gezdiğini söylemek hayal olur. Öncelikle bayiler fuarın nasıl bir şey olduğunu geçtiğimiz yıl görmüş oldu. Çiftçimiz gördü. Burada topyekün fuar kültürünün oluştuğunu söyleyebiliriz. Çiftçimizin, insanımızın bilgisi artıyor, görgüsü artıyor, ufku açılıyor.







Çaycuma;  Karabük, Bartın ve  Zonguldak ortasında bağımsız, serbest bölge gibi bir bölge. Hiçbir ile bağlı değilmiş gibi, üç ilin ortak hizmetini görecek bir ilçe olarak görmek lazım Çaycuma’yı. Havaalanı buranın dibinde, liman temeli atıldı, serbest bölge burada, OSB burada, Seracılık Tarım Bölgesi burada, Manda yetiştiriciliği burada. Dolayısıyla Karabük gibi Demir çelik fabrikasının denize açılan kapısı burada olduğuna göre, gelecekte yapılacak otoyol ile birlikte doğrudan Ankara’daki lojistik üstüne demiryolu ve karayolu ile bağlandığında 5 yıl sonra gerçekten bizim delilik yapmakta ne kadar isabetli karar verdiğimiz ortaya çıkmış olacak.







Geçtiğimiz yıl fuarın ardından Zonguldak’ta kalıcı bir fuar alanı projesinin gündeme geldiğini söylemiştiniz. Bu konuda bir gelişme oldu mu?



Zeki ERDOĞAN: Bize başta Valilerimiz olmak üzere gerek Vali Ali Kaban, gerekse de şimdiki Valimiz Sayın Ahmet Çınar, gerçekten bu fuarın bölge için ve bölge insanı için ne kadar önemli olduğunu çok çabuk kavrayan insanlar…



Sayın Vali Ahmet Çınar “Şimdiye kadar hiç potansiyeli olmayan bir yerde iki tane Fuar başarıyla gerçekleştirilmiş ikinci bir fuar içinde adım atılmış, bu fuarların devam edebilmesi için elimizden ne geliyorsa yapalım, çalışmalarınız için teşekkür ederim” dedi. “Çadırda fuar yapıyorsunuz, artık kalıcı bir fuar yapalım” dedi. Sayın Valimiz, önümüzdeki yıl fuarların kalıcı fuar alanında yapılması için çalışmalara başladı. İnşallah önümüzdeki yıl 10 bin metrekarelik kapalı, çok amaçlı bir fuar alanında başarılı işler çıkaracağımıza inanıyorum.



Kapalı fuar alanı farklı amaçlarla da kullanılabilecek mi?



Zeki ERDOĞAN: Avrasya Fuar Yapımcıları Derneği Başkanı olarak da bu konuda Dernek olarak ücretsiz danışmanlık hizmeti verebileceğimizi söyledik Sayın Valimize. Yaşayan bir şehirde canlı çok amaçlı kullanılabilen 5 bin m2’lik iki alan yapılmalı. Buralarda konserler, düğün salonları, kongreler, ramazan da büyük iftar sofralarının açılabileceği büyük bir mekan olarak kullanılabilmeli. Son derece yaşayan dinamik bir kapalı alan oluşturulmalı diye düşünüyoruz. Önümüzdeki yıl inşallah yeni fuar alanında başlamış olacağız. Vali bey son derece sıcak, son derece samimi ve son derece bize cesaret verdi.



Ayrıca, bu fuar alanın açılışı BAKKA’nın toplantısına denk getirip üç ilin Valisi’nin bir araya geldiği, bir arada olduğu bir fuar alanı açılışına dönüştürmüş olacak. Önemli olan bu çekirdek üç ilin, bir biri ile tekrar kaynaşması ve bu fuarlara sahip çıkmasıydı. Daha sonra Düzce, Bolu, Sinop, Çankırı’yı buraya çekebiliriz.



Bölgesel bir fuar yapılamaz mı?



Zeki ERDOĞAN: “Bölgesel bir fuar yapalım” dediğimizde “Neden Türkiye fuarı olmasın” dedi Sayın Valimiz… O yüzden ben bizden daha da ileriye hedef koyduğu için Sayın Valimizin desteğinden son derece ümitliyiz. Gerek Sayın Valimiz ve Tarım İl Müdürlüğümüzün tüm teşkilatları, Özellikle ev sahibi konumunda bulunan Çaycuma Kaymakamı, Belediye Başkanı TSO Başkanı, Ziraat Odası hepsi bu fuarın başarısı için canı gönülden başarılı olmak için uğraşıyor.



Bu yıl fuar ziyaretçisi tahmininiz nedir?



Zeki ERDOĞAN: Başarılı bir fuar için ortalama 20 bin kişidir. Geçtiğimiz yıl yaptığımız Batı Karadeniz Gıda, Hayvancılık ve Tarım Fuarında 53 bin ziyaretçiyi bulduk. Fakat, inanıyorum ki, bu fuara gelen 3-4 defa geldi. Yani mükerrer sayılar var. O nedenle sağlıklı ve net sayı söylemek kolay değil. Ama geçtiğimiz yıl gelemeyenleri düşünürsek bu yıl daha fazla ziyaretçi çekeceğimizi tahmin ediyorum.



Birazda Yapı-Mobilya Fuarından söz eder misiniz?



Zeki ERDOĞAN:  5-8 Ekim tarihleri arasında Yapı Dekorasyon ve Mobilya Fuarı… Çanakçıların ana sponsorluğunda ve Alagözler Şirketler Grubu’nun Sektör sponsorluğunda gerçekleşen güzel bir fuar oluyor. Yine Mobilyacıların da işin içerisine katılmış olmasıyla birlikte bu sene Tarım Fuarında yakaladığımız başarıyı yakalamış olacağız



Bu bölgedeki üretim yapan, bayilik yapan firmaların kendilerini tanıtabilecekleri bu kadar insanın geldiği bir fuar olacak. Hedef kitle de ev hanımlarından, aile reislerine kadar, iş adamlarından öğrencilere kadar herkesin aradığını bulabileceği ürün gamının olduğu bir fuar olacak.



Son sözler…



Her iki fuarımızında Batı Karadenize hayırlar getirmesini diliyorum. Bölge insanın katkısını bekliyorum. Toplu iğne başı kadar da olsa herkesin desteğini bekliyoruz. Eksiklerimiz olabilir, aksaklıklarımız olabilir ama bardağın dolu tarafını görmek suretiyle bu fuarları belirli bir yere götürüp, panayır kültüründen fuar kültürüne taşıyarak bölgenin ekonomik olarak canlanmasına herkesin katkı vermesini istiyoruz.
Editör: TE Bilisim