CHP Karadeniz Ereğli Belediye Başkan Adayı ve Önceki Dönem Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Değişim Radyo’da yayınlanan Şenol Azman tarafından hazırlanıp sunulan Kara Tren programında gündem ve siyasete ilişkin görüşlerini anlattı.

CHP Karadeniz Ereğli Belediye Başkan Adayı ve Önceki Dönem Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, “Türkiye’nin neresinde olursa olsun, oralı olmak şereftir benim için.  Erol Şahin’in kendisi Ordulu deniyor, o da Ereğli’de doğmuştur, eşi Bölücek’tendir. Buna niye takıyorlar anlamadım. Hepimiz Ereğliliyiz. Ben Samsunlu, Karslı, Ordulu olmaktan gurur duyarım.  Ben Akarca mahallesinde doydum. Birçok Trabzonlu, Karslı benden fazla Ereğlilidir. Buraya alın teri döken herkes Ereğlilidir. Dünya nelerle uğraşıyor biz hala nelerle uğraşıyoruz. Erol Şahin de benim gibi Ereğlilidir.”

Posbıyık, programda yaptığı konuşmada kendini tanıtırken 1945 yılında Ereğli’de doğduğunu, Akarca mahallesi doğumlu olduğunu söyledi. Pazaryerinin kendi hayatının önemli bölümlerinden birini oluşturduğunu, Babası Kadir Posbıyık’ın burada esnaf olarak çalışmak suretiyle mühendislik eğitimi almasını sağladıklarını söyledi.

Posbıyık, “Sosyal bir yapım vardı, her yerde ön plana çıkan bir yapım vardı. Cemiyette hep ön taraflarda bulundum. Ereğli belediyesinde 1971 yılında belediye fen işlerine atandım. Belediyeciliğim o zamandan başlar. Dündar Güçeri o zaman benden rica etti ilk görevim belediye fen işleri müdürlüğü oldu. 20 yıl demir çelik fabrikalarında çalıştım. 1989’da Rahmetli Turgut Özal beni Ankara’ya davet etti. Bana ısrar etti, Anavatan partisinden adaylığımı koymak için. Ereğli’de o dönemde susuzluk vardı. Bahçe sulamak, halı yıkamak yasaktı. Özal da daha önce Erdemir’le ilişkisinden dolayı Ereğli’yi biliyor, Ereğli’yi suya boğacağım dedi. Kabul etmedim. Paraya boğacağım dedi. Kabul etmedim. Ereğli’yi il yapacağım deyince kabul ettim.   O tarihte 600 oyla kaybettim, seçimi kaybetmeseydim Ereğli o zaman il olacaktım”  dedi.

“EREĞLİ’YE MANEVİ BORCUM OLDUĞU İÇİN ADAY OLDUM”

Politikada çok çaba harcamak gerektiğini, öyle milletvekili, belediye başkanı olacağım diye siyasete girilemeyeceğini, alt kademelerde çalışmalar yürütmenin zorunlu olduğunu ifade eden Posbıyık şöyle devam etti:

“Akşamları gençler benimle gelmiyorsa, vatandaşın düğününe gitmiyorsa, milletiyle bir araya gelmiyorsa politikada yetişmeleri mümkün değil.  2009 yılında CHP’ye döndüm, seçimi yine kazandım. 2014’te seçimi kendi hatalarımla kaybettim. Zaman zaman bana diyorlar, ‘Seçimi kaybeden adam’ diye.  CHP daha önce seçim mi alıyordu. CHP Seçimi benle almaya başladı.   Belediyecilikte insanlar büyük sevgi göstermeye başladı. Bu sevgi beni mutlu etti. İnsanlar öldükten sonra arkasından iyi derler. Ben yaşarken insanların bana sevgi göstermesinden dolayı çok mutluyum. Eşimle rahat bir yaşamımız var. Radyolardan, televizyonlardan uzak kaldım. Seçim dönemi gelirken bana baskı yapmaya başladılar. Tekrar adaylığını koy, Ereğli’yi toparla diye.  Böyle bir şeye niyetim yoktu ama ilerleyen zamanda Ereğli’de belediye sistemi çöktü.  Dolayısıyla tabandan gelen bir ailenin çocuğu olarak Ereğli Halkı beni çok güzel yerlere getirdi. Ereğli’ye manevi borcum olduğunu düşünüyorum. Bu borcu ödemem gerektiğini düşünüyorum. 1971’den beri belediyeciyim. Belediyeyi çok iyi biliyorum.  Bu yüzden aday olmaya karar verdim. Ereğli Belediyesi iyi yolda olsaydı aday olmayı düşünmezdim.”

“EREĞLİ’DE MORAL BOZUKLUĞU VAR”

Kendisinin belediye başkanı adayı olmaması için büyük engellerle karşılaştığını, kendisini Ereğli halkının belediye başkan adayı yaptığını ifade eden Posbıyık şöyle devam etti:

“Buradaki bazı güçler akla hayale gelmeyen tertipler yaptılar. Ereğli halkı dimdik arkamda durdu. Beni Ankara’ya gidip anlatan hemşerilerim, Ereğli halkının güveni sayesinde adayım. Allah’ın izniyle ben de onların bu güvenini boşa çıkarmamak için, esnafın, vatandaşın yüzünün aydınlandığı bir Ereğli için aday oldum. Ereğli’de bir motivasyon bozukluğu, moral bozukluğu var. İnsanlar sokakta birbirlerine selam verirken yüzlerinin asık olduğunu görüyoruz.  Kaç kriz oldu, farkına varmazdık. Bu dönem insanlar gerçekten mutsuz, bu insanların moralini yükseltmek, istihdam konularını halletmek için bu yola çıktık. İnşallah Ereğli halkıyla ilçemizi o eski güzel noktalara getirmek için inşallah elimizden gelen gayreti göstereceğiz.”

“PARTİLERİ VE KİŞİLERİ ELEŞTİRMEM BEKLENMESİN”

Posbıyık, sürekli belediyeyi eleştirdiği, AK Parti’yi eleştirdiğine yönelik izleyici eleştirisine “Ben Hüseyin Başkanla bir problemim yok. Onu eleştirmiyorum. Beş sene ilçeye hizmet etti. Onunla bir sıkıntım yok. Sadece Ereğli’den bahsediyorum. Erol Şahin de benim arkadaşım. Ben burada partileri eleştirmek için yokum. Ereğli’yi kurtarmak için yola çıktım, Sıkıntıları anlatmak istiyorum. Kimse benden partileri, kişileri eleştirmemi beklemesin. Bütün partilere sevgilerimi sunuyorum. Tüm ilçe başkanları dostlarım. Biz Ereğli’de ne yapalım, esnafın dükkanlarına insanlar girmiyor. Esnaflar siftah etmeden kepenk kapatıyor. Ben bu olgu nasıl oldu, nasıl değiştirebiliriz bunu önemsiyorum” cevabını verdi.

“GEÇMİŞLE UĞRAŞMIYORUM”

Posbıyık Erdemir çalışanları ile ilgili bir soruya ise şu cevabı verdi:

“Ben Erdemir işçilerinin hep yanında oldum. Benim için kavgacı denilmesinin nedenlerinden biri onlar için yaptığım mücadelelerdir. Belediye başkanı sadece yol su kanalizasyon yapan insan değildir. Mutsuz kesimlerin mutlu olması, ezilen horlanan insanların haklarının verilmesi, izalei şuyu kararlarıyla hakları elinden alınan insanlarının haklarını savunması gerekir. Erdemir ile ilgili kararları Erdemir Genel Müdürü verir.  Fakat havayı kirletiyorsa bunu söylemek görevimdir. Ücretler indirildiğinde buna sesimi çıkarmak görevimdir. Bunları söylerken kendi evlatlarımın hakkını savunuyor değilim. Ben halkımın haklarını savunmak için bunları söylüyorum. Ben kavgayı seven bir insan değilim. Duygusal, naif bir insanımdır. Geçmişle uğraşmıyorum.  Geçmişte benim de hatalarım oldu. Hatalarımdan dolayı özür diliyorum. Hatadan dönebilmek erdemdir.  Erdemir işçisiyle, Türk Metal Sendikasıyla benim sorunum olmaz. Türk Metal’in gelişinde yararı olmuş kişilerden biriyim. Erdemir yöneticilerinden biriyle aramda bir münakaşam olmuştur. Kurumla değil, bireyle kavgam olmuştur o da geride kalmıştır. Ben bunu unuttum, karşı tarafın da bunu unutacağına inanıyorum. Türk Metal ilçemizin en önemli kuruluşlarından biridir. Yola çıkarken onu ziyaret edip selamlamak benim görevim. Sendikacı arkadaşlarla görüşüyorum. Yusuf Ziya Odabaş ile bir problemim yok. Geçmişte olmuştur, o orada kalmıştır. Daima yarınlara dönük çalışmak lazım.”

“MAHALLE AYRIMI YOK!”

Türkiye’de yerel ekonominin sıkıntıları olduğunu belirten Posbıyık şöyle devam etti: “Ereğli’de yeni sahil düzenlemeleri yapacağız. Sahil şu an bitmiş vaziyette. Balıkçılara, midyecilere bir sistem getirilecek. Ben Uysal’ı eleştirmiyorum. Fakat yanlışlıklar var onları düzelteceğimi söylemek benim hakkım herhalde. Arıtma tesisini hiçbir belediye yapamaz. Sonradan aldığım mahallelere arıtma tesisi yaptım.  Ereğli belediye başkanlığını en büyük hizmetleri yaptığım yedi mahalleden kaybettiğim söyleniyor. Bizim için mahalle ayrımı yok.  Merkezde ne yaparsak o mahallelerde de onları yapacağız.”

Posbıyık, Recep Tayyip Erdoğan’ın Ereğli’yi il yapma sözü vermesi halinde kendisini destekleyeceğini ifade etti.

“HEPİMİZ EREĞLİLİYİZ”

AK Parti Alaplı Belediye Başkan Adayı Celil Uzun’un Halil Posbıyık’ın da Erol Şahin gibi Ordulu olduğuna ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine Posbıyık şöyle dedi:“Türkiye’nin neresinde olursa olsun, oralı olmak şereftir benim için.  Erol Şahin’in kendisi Ordulu deniyor, o da Ereğli’de doğmuştur, eşi Bölücek’tendir. Buna niye takıyorlar anlamadım. Ben Samsunlu, Karslı, Ordulu olmaktan gurur duyarım.  Ben Akarca mahallesinde doydum. Birçok Trabzonlu, Karslı benden fazla Ereğlilidir. Buraya alın teri döken herkes Ereğlilidir. Dünya nelerle uğraşıyor biz hala nelerle uğraşıyoruz. Erol Şahin de benim gibi Ereğlilidir. Hepimiz Ereğliliyiz. Celil Uzun da Alaplılıdır, onun da bu memlekete hizmetleri olmuştur. “

“BENİM SÖZCÜM YOK!”

Posbıyık eleştirilere ise şu cevapları verdi:

“Benim hakkımda, benim yakınım olduğunu ifade eden, abuk sabuk laflar edenler, bilmem ne bayrağı dikeceğiz diyenler var. Belediyeye Türk Bayrağı dikeceğiz. Biz A partisi, B partisi diye bir şeyim yok. Tüm partilere eşit mesafede olacağız. Dargın olduklarımla barışacağım. Belediyede şunu alacağız, diyenlere asla ve kat’a inanmayın. Benim sözcüm falan yok.  Belediyede çalışanların hepsi benim gözümün bebeğidir.  Halil Posbıyık’ın yakını, sözcüsü yok. Halil Posbıyık’ın ağzından çıkmayan bir söze lütfen itibar etmeyin.”

Kendisiyle ilgili anti propagandanın yaşıyla ilgili olarak yapıldığını ifade eden Posbıyık, “Akıl yaşta değil baştadır. Tecrübe çok önemlidir. Ereğli’de konuşulan konu şu. Sahil yolundaki yolu bu başkan yapmadı diyorlar. Bunlar problem değil. Genç bir belediye başkanı bunu hemen halleder. Esas sistem çöktü. Bunun için tecrübeli, bilgili biri gelmesi lazım,” diye konuştu.

Posbıyık, Erdemir’in bacalarından kontrolsüz gaz salınımı ile ilgili bir izleyici eleştirisine, “Biz bu konuda büyük gayret gösteriyorduk. Hava kirliliğini ölçme istasyonları kurduk. Bu bir disiplin meselesidir. Bu konularla ilgilenmezseniz filtreler zamanında değiştirilmez” cevabını verdi.

CHP İçinde barışın sağlandığını belirten Posbıyık, “Önümüzdeki günlerde gümbür gümbür harekete geçecek CHP” dedi.

Posbıyık Otopark ücretlerinin düşürülmesine ilişkin bir soruya “bakacağız” cevabını verdi.

“KAVGA NİYETİM YOK

Seçimden sonra bazı ailelerle kavga içinde olma niyetinin asla olmadığını belirten Posbıyık, “Sözü edilen ailelerin en büyüğü bizi Fethiye’de ağırlamıştır. En küçük kardeşlerini siyasete ben kazandırdım. Ortanca kardeşleri sohbetini sevdiğim bir arkadaşımdır. Benle herhangi bir problemleri yok.  Vaktiyle problemlerini çözmüşlüğüm, tazminattan kurtarmışlığım vardır. Benim onlara niye düşmanlığım olsun. Bir seçimde başkasını destekledi diye niye düşman olayım? Ben onların ağabeyiyim. Yarın benim büroma gelsinler, onları kapıda karşılayıp izzeti ikramda bulunmazsam namerdim. Bu Yusuf Ziya Odabaş için de geçerli.  Benimle ilgili bir algı yaratmaya çalışıyorlar. Beni sinirlendirmek için birini getirmişler. Hodri meydan, benim algıyla işim olmaz. Yirmi yıldır bu işin içindeyim. Bana ne yaparlarsa yapsınlar, sadece ve sadece Ereğli Konusunda konuşacağım,” dedi.Posbıyık, aday adaylarının talep etmesi halinde meclis üyesi olarak düşünülebileceğini, ancak böyle bir talep gelmediğini söyledi. Posbıyık, programda aday adaylarına yönelik eleştirilerini de dile getirdi.

Editör: TE Bilisim