CHP’nin hazırladığı Kömür Çalıştayı’nda konuşan Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci, kömürün tarihini anlattı.

Demirci, “1936 Yılından itibaren Zonguldak havzasında bulunan yabancı şirketler gönderildi. 1965 yılında Osmanlı döneminde uygulanan 1. Mükellefiyet uygulanırken bu kez Cumhuriyet döneminde 2. Mükellefiyet uygulanmaya başlandı. Zonguldak üç il çıkaracak kadar büyüdü. Zonguldak’ta 1965 yılında üretim rekorları kırmaya başladı. Erdemir’de faaliyetine başladı. 1980 Darbe yılı kırılması noktası olmuştur. Maden İşçileri ve Zonguldak halkı hiçbir zaman Atatürk’ü unutmamıştır. Şu an taş kömüründü 7464 kişi çalışıyor,  823 bin ton üretim yapıyoruz. Bugün ülkemizin taş kömürü ihtiyacının % 10’unu bile karşılayacak duruma geldik.

Zonguldak göç alan bir il iken, bu gün göç veren bir il oldu. Kuruluş kapasitesi 5 milyon ton olmasına rağmen biz sadece 823 bin ton kömür çıkarabiliyoruz. TTK ve Zonguldak’a sahip çıkılmasını isterken, Devlet’ten yardım istemiyoruz. Zonguldak’ımız yardıma muhtaç bir il değil. Zonguldak uzun yıllardır verdiği vergiden daha az yatırım alan bir il oldu. Her şeye rağmen Zonguldak hala ayakta.  Biz diyoruz ki, hem paramız, hem insanımız dışarıya gitmesin. Lütfen sesimize artık kulak verin.

Bülent Ecevit Üniversitesi Maden Bölümü Zonguldak Kömür havzası için bir rapor hazırladı. Bu raporun hayata geçirilerek Zonguldak tekrar ayağa kaldırılmasını istiyoruz” dedi.


Editör: TE Bilisim