Bir yandan, görve geldiği zaman 'projeler devam edecek' diyen Vali Erdoğan Bektaş, sözkonusu turizm projelerindeki bir takım eksikliklere dikkat çekerken, diğer taraftan bazı gazete ve gazeteciler de, projelere harcanan paralar hakkında bir takım iddiaları gündeme taşıdı.

Vali Erdoğan Bektaş, ‘projelere 3.5 milyon lira harcandı’ iddiası üzerine, iddiaya yer veren gazetenin kupürünü ile birlikte Twitter hesabından bir paylaşım yaparak, bu iddiayı yalanladı. Edindiğimiz bilgilere göre sözkonusu proje firmasına verilen para 650-700 bin lira civarında.

Ne yapılmak isteniyor?

Turizm projeleri üzerinden yapılan polemikle, önceki Zonguldak Valisi Ahmet Çınar’ın, hayali projelere astronomik rakamlar ödeyerek, devletin parasını çarçur ettiği ve proje firmasına haksız kazanç sağladığı algısı oluşturulmaya çalışılıyor. Mevcut Vali Erdoğan Bektaş düzenlediği basın toplantısında bu projelerden bazılarını eleştirirken, bazılarının da ihale aşamasında olduğunun da altını çiziyor.

Ahmet Çınar ne yapmıştı?

Önceki Vali Ahmet Çınar, görev yaptığı 14 aylık süre içerisinde 20’ye yakın turizm projesini kentin gündemine taşımış, bu projelerden bazıları ise ihale aşamasına gelmişti. Sürekli kömürle yatıp, kömürle kalkan Zonguldak belki de tarihinde ilk kez bu kadar çok çeşitli ve kapsamlı turizm projeleriyle tanışmıştı.

BAKKA’nın 11 projesinden 7’sini Zonguldak kazandı

2018 yılında BAKKA’nın açmış olduğu fonlardan en çok yaralanan kent Zonguldak oldu. 1 yıl içinde Zonguldak desteklenmeye hak kazanan 7 proje hazırlarken, Karabük ise sadece 4 projeye destek alabildi. Bartın’ın ise hiç projesi yok. Bu projelerle Zonguldak destek fonundan yaklaşık 4 milyon lira kazandı.

2018’de fonla desteklenen projeler

-Harmankaya Kanyonu Alternatif Turizm Odağı: Zonguldak Turizm Altyapı Hizmet Birliği Başkanlığı (Referans Numarası: TR81/18/KÖA/0008)

-Kandilli Köy Pazarı ve Ziyaretçi Merkezi:  Ereğli Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı (Referans Numarası: TR81/18/KÖA/0021)

-Zonguldak Jeolojik Mirasının Turizm Amaçlı Kullanılmasına Yönelik Altyapı Geliştirilmesi Projesi(Jeopark):  Zonguldak İl Özel İdaresi (Referans Numarası: TR81/18/KÖA/0009)

-Süzek Kanyonu Macera Parkuru: Gökçebey Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı (Referans Numarası: TR81/18/KÖA/0005)

Ayrıca Rombaki Bilim Merkezi Projesi  için BAKKA'ya yazılan fon da kazanılmasına rağmen bu proje rafa kaldırıldı. 

İşte avam olmayan projeler

-Sahil Projesi bitmiş durumdaydı, Yap-İşlet-Devret modeli ile inşaat ihalesine hazırdı.

-Üzülmez Kültür Vadisi Projesi, yapım ihalesine hazırdı.

-Kadıoğlu Mozaikleri projesi, Kültür Bakanlığı kurulları tarafından onaylandı, inşaat ihalesine hazırdı.

-Kandilli Köy Pazarı projesi için BAKKA’dan fon alındı, inşaat ihalesine hazırdı.

-Orta Kapuz-Tersane, mimari uygulama projesi hazırdı. Yap-işlet-devret modeliyle yapılacaktı.

-Madencioğlu Şelalesi’nin de uygulama projesi hazır.



Editör: TE Bilisim