Zonguldak, Kozlu İlçesi sahil yolu Polisevi kavşağı'nda dün meydana gelen kazada iki kişi yaşamını yitirmişti. Yaşanan feci kaza sonrasında Zonguldak Motosiklet Spor Kulübü Başkanı Suat Ölmez, açıklamalarda bulundu. Ölmez, “Öncelikle dün şehrimizde meydana gelen motosiklet kazasında hayatlarını kaybeden gencecik iki evladımıza Allahtan rahmet, ailesine, sevdiklerine ve motosiklet kullanıcılarına baş sağlığı diliyorum.

Trafik kazaları ülkemizde yaralanmalara bağlı ölüm nedenlerinin ilk sırasında yer alır. Motosiklet kazalarının tüm trafik kazaları içindeki oranı ülkeden ülkeye şehirden şehre değişiklik gösterse de, motosiklet kazalarında yaralanma olasılığı araba kazalarına göre çok daha yüksektir. Araba kazalarında yaralanma oranı %20 iken motosiklet kazalarında bu oran %80’in üzerindedir. Motosiklet sürücülerinin trafik kazalarında araç içinde olanlara oranla 16 kat daha fazla ölüm ve 4 kat daha fazla yaralanma riskine sahiptir. Arabaların birbirleri ile yaptıkları kazalarda sürücü ve yolcu güvenliğini artıran çok sayıda donanım vardır, kapı barları, kaportası, emniyet kemerleri, hava yastıkları vs. gibi. Oysa motosiklette kaporta biziz. En önemli koruma malzememiz koruma başlığımız yani kaskımızdır. Yine korumalı ceket, pantolon, dizlik koruma ve eldivenin yanında uygun ayakkabılar ve koruma gözlükleri de önemlidir.

Motosiklet kazaları şiddetli olaylardır, motosiklet kazalarında yaralanma sıklıkla sürücünün fırlaması duran bir nesneye, hareket halindeki bir araca veya yere çarpmasına bağlı oluşur. Koruyucu başlıklar sert dış yapıları ile darbeleri emer ve dağıtır, ciddi kafa yaralanmalarını önler, nesnelerin doğrudan kafa ile temasını engeller. Motosiklet kazalarında ölüm ve ciddi yaralanmaların en önemli nedeni kafa yaralanmalarıdır. Bu nedenledir ki birçok ülkede koruma başlığı kullanılması yasalarla zorunlu kılınmıştır ve uygulanmaktadır. Tüm Avrupa Birliği ülkelerinde koruma başlığı kullanmayan motosiklet sürücüsü görmeniz mümkün değildir. Motosiklet kullanırken koruma başlığı kullanmak ülkemizde de zorunludur. Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde gerekli yasal düzenleme yapılmıştır.

Motosikletlerde sürücülerin koruma başlığı ve gözlüğü, arkada oturan yolcuların ise koruma başlığı bulundurmaması ve kullanmaması durumunda, trafik polislerinin ve diğer yetkililerin aşağıdaki maddeyi uygulaması gerekmektedir.

Trafik Cezası Madde 78/1-b; 2018 Ceza Miktarı 108,00 TL. Ceza puanı ise 15

1990 yılında tüm dünyada yaralanmalara bağlı 5 milyon kişi ölmüştür. 2020 yılında ise beklenen ölüm 8.4 milyon kişidir.

Bütün bunların motosiklet kullanıcıları tarafından bilinmesine rağmen halen koruyucu ekipmansız motosiklet kullandıkları, kaskı kafalarının üst kısmına tutturmaları ya da kollarına takarak bu şekilde sürmeleri son derece yanlıştır. Sonuçta ailelerini, sevenlerini ve toplumu üzüntüye boğmaktadırlar.

Ülkemizin ve şehrimizin en eski resmi kulüplerinden biri ZMSK (Zonguldak Motosiklet Spor Kulübü Derneği) dır. Biz ZMSK kulübü olarak her zaman, motosiklete yeni başlayacaklara veya başlayanlara eğitim vermeye hazırız. Yaptığımız toplantılar herkese açıktır. Eğitim son derece önemli olup öğrendiklerimizi harfiyen uygulamamız gerekmektedir.

Motosiklet kullanıcısı bizler örnek olmalıyız yaya geçitlerinde yayalara, şerit içersinde ise diğer kullanıcılara saygı göstermeliyiz. Müsaade edilenin dışında abartılı eksoz kullanmamalıyız.

Trafikte araç kullanıcıları da bilmeliler ki bizleri de evde bekleyenlerimiz, ailemiz ve çocuklarımız var. Çoğumuz kuryelik yaparak bu işten evine ekmek parası getiriyor. Araç içindekiler yağmurdan, çamurdan, kardan ve güneşten etkilenmezken ekmek parası uğruna bu işi yapanlar her türlü zorlukla mücadele etmektedirler. Özellikle araç ile bizleri sıkıştıranlar, bizlerle yarış etmeye çalışanlar, şeridi kapatarak geçişimizi engelleyenler, emniyet şeritlerini kullanıyoruz diye öfkelenenler, aynı havayı soluduğumuzu, vergimizi, sigortamızı yaptırdığımızı, sizlerden daha az trafikte yer işgal ettiğimizi bilmelisiniz. Beklide bir yakınınıza kan yetiştirmeye çalışan kişiyiz. Biz öldüğümüzde bizim evimize ateş düşüyor.

Editör: TE Bilisim