Özel Haber:

Zonguldak’ta Tavuk Çiftliği sahipleri kıskaç altında...

Zonguldak’ta yapılması planlanan “Tavuk gübresi Atık Tesisi”nin gündeme gelmesinin ardından Zonguldak’ta bulunan tavuk çiftliği sahiplerine civciv ve yem temin eden Türkiye çapındaki bir firma tarafından “Sözleşmeye imza atmayın” baskısı yapıldığı iddia ediliyor.

Zonguldak’ın % 90’nına hitap ediyor…

Zonguldak’ta bulunan Tavuk Çiftliklerine canlı hayvan, yem satış ve alışını temin eden ve Zonguldak’ın % 90’nına hitap eden Beypiliç firmasının, çiftlik sahipleri üzerinde baskı oluşturduğu iddia edildi.

Zonguldak’ta yapılması planlanan ve geçtiğimiz günlerde Zonguldak Valisi Ahmet Çınar’ın da katılımı ile imzalanan “Tavuk gübresi arıtma tesisi”nin hayata geçmesi için bölgede bulunan tüm çiftliklerin sözleşmeye imza atması gerekiyor.

Beypiliç baskı kuruyor…

Beypiliç firması ile çalışan bir çok üretici, firma tarafından baskı altına alındıklarını belirtirken, “Firma, Zonguldak Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği’nin atık tesisi için bize getirdiği sözleşmeyi imzalamamız için baskı yapıyor. Yıllardır aynı firma çalıştığımız için firmanın bu anlamsız baskısından çekiniyoruz. Açıkcası bizi tehdit ediyorlar. İmza atarsak bize türlü sıkıntılar yaşatacağını düşünüyoruz. Firmaya neden böyle bir tutum sergilediklerini sorduğumuzda sadece “Toplantılara gidin ama sözleşmeye sakın imza atmayın” diyorlar. Birlik Başkanı Osman Bayraklı’ya soruyoruz. O da net bir şey söylemiyor. Ne yapacağımızı şaşırdık.” diyerek arada kaldıklarını söylediler.

Zonguldak Kanatlı Hayvan Eti Üeticileri Birliği Başkanı Osman Bayraklı’nın da bu konuda üreticiden yana tavır alamadığını belirten Çitflik sahipleri “Tesis hayata geçtiğinde o gübreyi o toprağa döktürmem” diyen  Zonguldak Valisi Ahmet Çınar’dan destek istediler.

Bilindiği gibi Tavuk Gübresi Tesisi’nin hayata geçmesi için Zonguldak’ta bulunan yaklaşık 390 tavuk çiftliğinin en az 150 tanesinin sözleşmeye imza atması gerekiyor.

Şubat ayında yapılan Bertaraf tesisi töreni toplantısının ardından Tavuk Çiftlikleri sahipleri, firma ile ciddi sıkıntı yaşamaya başladı.

İşte o toplantı;

Zonguldak Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği “Atık Sözleşme” toplantısı yapıldı.

Bertaraf tesisi kurulacağını belirten Zonguldak Valisi Ahmet Çınar, tesisin faaliyete geçmesinin ardından çevreyi kirletenlere izin vermeyeceğini söyledi.

Tavuk çiftliklerinden çıkan atıklar 40 Milyon Euro değerinde yapılacak bir tesis ile bertaraf edilecek.

40 Milyon Euroluk bertaraf tesisi yetkilileri ve üreticilerin katıldığı toplantıda Zonguldak Valisi Ahmet Çınar önemli mesajlar verdi.

“Bu tür projeler hayvansal atıktan enerji üretmek bize çok uzak olan ve hayal görünen sanki hiç ulaşamayacağımız ekonomi kalkış noktasıymış gibi gelen konular şimdi önümüzde. Eğer bu ülkeyi bu vatanı seviyorsak çok çalışmamız lazım. Bu tür işlerde konuşan çok olur. Her şeyi ve ufak tefek hesaplarınızı bir kenara koyun hep birlikte bu işe omuz vermemiz gerekiyor. Hepimizin bu işte beraber olması gerekiyor. Yapılan iş çok güzel. Atıkların topraklara yıllar süren zararları var. Topraklar bizlere her zaman lazım. Buna ne vicdan ne kanun müsaade etmez. Firma atıkları kendilerinin temizleyeceğini ve üstüne de para verileceğini söylüyor. Bundan enerji üreteceğiz diyor. 12 Megavat elektrik elde edeceğiz diyor. Atıktan artan kül çimento sanayisinde kullanılacak. Her yönü ile çok karlı bir iş. Öyle kuru kuru vatan sevilmez. Çalışırsak vatanı sevmiş oluruz. Hiçbir şey yapmadan vatan sevilmez. Böyle bir tesis için yola çıktık. Yola çıktıktan sonra ben tesise gübremi vermeyeceğim demek de sizin takdiriniz. Ama o gübreyi ben o toprağa düşürtmem. Etrafta koku yaymasına izin vermem. Bu konuda agresif olacağız. Gerekli cezaları da vereceğiz. Bütün üreticiler bizlerin baş tacı. Bu memlekete bir koli et üreten, bir lokma üreten herkes baş tacımızdır” dedi.

Editör: TE Bilisim