Zonguldak Mitingi (15 Mayıs 1919)

M.Kemal daha Samsun’a çıkmadan,tüm yurtda haberi yayılmıştı.Ülkede ki gelişmeler halkı tedirgin ediyor,halk ve Devlet esrafı diken üstünde yatıyorlardı.

Aslında herşey farkında olunmasına rağmen kimse dilendiremiyordu.

şehirlerde ki devlet erkanlarından bazıları yükselen sesleri susturuyor,bazıları da hak veriyordu.

Osmanlı Memurları adeta ikiye bölünmüştü.Kimileri Padisaha ittahatini sürdürüyor birileri M.KemaL`den gelecek talimatlari bekliyordu.

Fransızlar,Zonguldak Kömürlerini kontrol edebilmek için 8 Mart 1919'da Zonguldak Limanına asker çıkardılar,

Bartın sahillerinin de itilaf gemileri sık sık kontrol altında tutmaya başladı.Bu,halk tarafından tedirginlikle karşılandı.

Fransızlar Zonguldak`da Fener Mahallesi`ne yerleşmekle kalmadı burayı bir sınır gibi tel örgülerle çevirdiler.içeri girmek yasaktı.

Madenlerde genelde çok az Türk çalıştığından ocaklara genelde Ingiliz,Italyan ve Fransız ve Rumlardan oluşan işciler hakimdi.

istanbul Hükümeti`nin anlaşması ile Zonguldak`a gelen yabancı asker ve işcilere halk padişahlarına bağlılığından olsa gerek kabulenmişti bile. Sadece gençler bundan oldukca rahatsızdı.Bu gençlerden ipsiz Recep,Laz Emin,Dursun Reis gibi delikanlıları ile meşhur kişiler zaman zaman Zonguldak caddelerinde Fransız askerleri ile didişmeye başladı.Bazı gençler tutuklanıyor halkın fazla tepkisini çekmemek için bu gençler hırpalandıktan sonra salıveriliyordu.

Geceleri ise Fransız Askeleri,bugün Ontemmuz,Site,Acılık sırtlarında ki tepelere gizli toplantılar örgütlenmeler toplanmalara karşı Fener Mahalesi‘nden ışıklar ile tarama yapıyorlardı.

Kiliselerin bir bir açıldığı dönemde Zonguldak`da bir cami yapılması için esnaf Fransızlardan izni ancak bir kaç ay sonra alıyor zaten mevcut camiden Ezan okunduğu sırada şehirde bando eşliğinde kasti olarak geçiş törenleri yapmaktaydılar.



Bunun üzerine birde Izmir‘in işgali başlayınca Yunanlıların Izmir‘e çıktiği gün (15 Mayıs 1919)Zonguldak’ta büyük katılım ile bir miting yapıldı.



İzmir'in işgali Zonguldak'ta duyulur duyulmaz burada da bir protesto mitingi tertip edilmiştir. Miting sonunda (Osmanlı başbakanlık`a).bir protesto metni gönderilmiştir.

Bu telgrafta Yunan işgalinin Türklerin kalbinde büyük yaralar açtığı ifade edilerek şunlar belirtilmiştir;



"İzmirsiz bir Türk, başsız bir ceset halinde kalacağından bu kıymetli uzvumuzu kaybetmektense malımızı ve hayatımızı bu uğurda fedaya hazırız. Bu sebeple, işgal keyfiyetini Zonguldak İslam ahalisi bütün varlığı ile protesto eder ve sevgili İzmirimizin mukadderatı hakkında İtilaf Devletlerince yapılan muamelenin düzeltilmesi için, hükümetimizin yapacağı teşebbüs ve çalışmalara bütün kuvvetimiz ile yardımcı olacağımızı arz ile hayırlı neticeleri sabırsızlıkla intizar ederiz.

Alaplı,Ereğli,Zonguldak,Bartın Amasra`da yapılan mitinglerde halkın ağzında tek bir marş vardı,Şehzade Süleyman marşı.



Düştü vakta ki rahm-ı mâderden Osman âşikâr

Saçtı rahmet millet-i Osmaniyâne Girdigâr

ileri, ileri haydi ileri

Alalım düşmandan eski yerleri



Şehzade Sultan Süleyman hem vezir, hem şahımız

Geçtiler Rumeli'ye sal ile,arttı şanımız

ileri, ileri haydi ileri

Alalım düşmandan eski yerleri



Dört yüz arslandan bu vatan kaldı bize yadigar

Terk edersek lanet etmez mi bize perverdigar

ileri, ileri haydi ileri

Alalım düşmandan eski yerleri



Hayati YILMAZ
Editör: TE Bilisim