Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından emekli vatandaşlar için Çaydeğirmeni Beldesin’de 427 konut ihalesini alan Durmaz-Reha İnşaat şantiyesini kurarak çalışmalara start verdi.



Şantiye Şefi ve Proje Müdürlüğü görevini yürüten İnşaat Mühendisi Murat İşçi, proje ile ilgili merak edilen tüm soruları yanıtladı.



 



Sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz?



Murat İşçi: İnşaat mühendisiyim. Buradaki görevim şantiye şefliği. Projeyi  Durmaz İnşaat ve Reha İnşaat İş Ortaklığı’nda yapıyoruz.



Firma sahibimiz Remzi Durmaz ve Süleyman Durmaz. Süleyman Durmaz bey, genç, girişken, dinamik, çalışkan ve akıllı bir inşaat mühendisidir aynı zamanda. Türkiye’de yine farklı yerlerde projelerimiz var. Kütahya ve  Cizre’de TOKİ inşaatlarımız sürüyor. Aynı zamanda yol inşaatı firmasıyız, hem alt yapı, hem üst yapı firmasıyız. Oldukça ciddi bir makine parkımız var.



 



Bize projeden söz eder misiniz?



Murat İşçi: Proje; Çaydeğirmeni Emekli vatandaşlar için tasarlanmış 4. Etap TOKİ Projesi. Toplam 63 Bin metrekare alan üzerinde, oldukça yaygın bir projeyi yürütüyoruz. Yani, şantiyemizin bir ucundan diğer ucu yaklaşık 1.6 km.’ye sahip. Toplam 427 konut, 1 Cami, 1 ticaret merkezinden oluşuyor. 76 Metrekare, 2+1 daireler toplam 27 bloktan oluşuyor. Yaklaşık olarak 60 milyon liranın üzerinde bir yatırım var.  Sosyal alanları olan yaygın, birbirinin önünü kapatmayan, butik ve sayfiye yeri gibi zemin artı 3 katlı binalarımız olacak. Mimarisi çok şık. Kendisine has bir tasarımı olan bir proje. Bu bölgenin tarzını anlatan bir mimarisi var.







 



Proje Irmak yatağına çok olduğu için zeminde farklı uygulamalarınız olacak mı?



Murat İşçi: Biz iki baştan başladık projemize. Zeminle ilgili problem varmış ama bunun için zemin güçlendirmesi yapılıyor. Yani sağlam zemine kadar yaklaşık 17 metrelik fore kazıklar yapılıyor. Dolayısıyla binalar sağlam zemine oturtuluyor. TOKİ bunu çok iyi bir şekilde tespit etmiş ve çözümünü oluşturmuş.



Her blokta 77 tane fore kazık var. Zemin güçlendirmesi yapılıyor. İki tane fore kazıkla, biri bir baştan diğeri bir baştan olmak üzere imalatımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Projeyi hızlı bir şekilde bitirmek istiyoruz. Önümüzdeki sene sonuna Allah’tan bir keder olmazsa teslim etmek istiyoruz. Süremiz 2019’da bitiyor ama eğer ki tahmin ettiğimiz şartlarda götürebilirsek, hava şartları bizi yormaz ise 2018 yılının sonunda teslim etmek istiyoruz. Hedefimiz bu.



Daha önce çöplük alan olduğu söyleniyor. Bu sorunu nasıl çözeceksiniz?



Murat İŞÇİ: Burası yaklaşık 20-25 yıllık Çaydeğirmeni’nin çöp rezervini oluşturmuş. Biz çöpün üzerine bina yapamayacağımız için önce yaklaşık 100 bin metreküplük belki de daha fazla çöp katı atığı tahliye ettik. Daha sonrada buraya uygun ölçülerdeki zemin malzemesi  ile dolgu yapmaya başladık.



Ayrıca, yaptığımız çalışma ile ırmak kotunun oldukça yükseğindeyiz. Mevcut zemine yükleme yapıyoruz. Mevcut tabi zeminden 5 metre daha  yükseltiliyor.



İleride olası bir taşkına sebep vermemesi için ırmak kotundan yaklaşık 15 metre zemini yükseltiyoruz.  TOKİ bu projeyi tasarlarken, ileride Allah göstermesin taşkınlara neden olacak unsurları ortadan kaldırıyor.







Genelde TOKİ firmalarının kente bir katkısı olmuyor. Sizin personel ve malzeme alımlarınızda bir tavrınız olacak mı?



Murat İŞÇİ: Sonuç itibariyle  60 milyon lira değerindeki bu yatırım Zonguldak’a yapılacak. Benim daha önceki projemde de aynıydı. Ben bu bölgenin insanı kazansın isterim. Bu işi yaparken mutlaka bölge insanları çalışsın ve onlar istihdam edilsin isterim. Çünkü, Devletin istediği şeyde bu. Biz bunu gözeterek personel alımlarında, malzeme tedariklerinde bu bölgenin insanından almayı daha önceki projemde olduğu gibi hedefliyorum. Burada bulamayacağım, temin edemeyeceğim şeyleri dışardan temin etmeyi hedefliyorum. Mutlaka bir istihdam sağlayacaktır ki, şu an da personellerimizin büyük bir kısmı bu bölgenin insanından oluşuyor.



 



Son Sözler…



Biz herkes den destek bekliyoruz. Belediyenin bize yaklaşımı, mevzuatı sınırları içerisinde oldukça samimi. Yetki alanı içinde oldukça samimi. Sonuçta buraya yatırım yapılsın diye bakıyorlar. Onların gördüğüm kadarıyla tek hedefi beldenin gelişmesi ve daha iyi hale gelmesi, insanların huzurlu, konforlu bir yaşam kalitesini yakalaması için… Zaten Belediye Başkanı Sayın Satılmış Gebeş’in TOKİ ile işbirliği içinde kentine 4.’cü TOKİ projesini yaptırmasının sebebi bu. Daha nezih bir şekilde belde halkının yaşam standardını yükseltmek için çalışıyor. Ve bu misyonunu da başarıyla götürüyor. Bu nedenle samimi bir şekilde bize destek veriyor, biz de elimizden geldiğince onların istediği şeylerde destek olmaya çalışıyoruz. Mutlaka şantiye olduğu için ağır tonajlı kamyonlarımız ve ya benzeri şeyler bazı yerlere zarar verecek ama bu el birliği ile çözülebilecek şeyler.
Editör: TE Bilisim