BİR DİPSİZ GÖL OLAYI DAHA MI YAŞANACAK?

Zonguldak Alaplı’da Cüruf Eleme Tesisi kurmak için göl doldurulacak olması ve hala  vatandaşın itirazlarının İL GENEL MECLİSİ tarafından dikkate alınmamış olması ikinci dipsiz göl vakası mı yaşanacak sorusunun sorulmasına neden oldu.

DİPSİZ GÖL DOLDURULMUŞTU

Gümüşhane de geçen sene yaşanan dipsiz gölün doldurulması olayını tüm Türkiye hatırlıyordur.

Gümüşhane’de Dipsiz Gölde kazı yapılması için Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün olumlu görüşleri üzerine Gümüşhane Müze Müdürlüğü'nce ilgili kişilere define arama ruhsatı verilerek Dipsiz Gölde kazı yapılarak Dipsiz göl yok edilmişti.

Jandarma yetkililerinin eşlik ettiği kazıda suyu tahliye edilen göl alanı iş makineleri ile kazılmıştı. Kaynağı ve akarı olmayan Dipsiz Gölde sürdürülen kazı çalışmaları, define bulunamayınca sonlandırmıştı. Yol seviyesi ile birleştirilen göl alanı taş ve toprak yığını haline döndürülerek bırakılmıştı. Daha sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Gölün eski haline getirilme çabalarını biliyoruz.

ZONGULDAKTA ELEME SONRASI ÇIKAN ATIKLARLA GÖL DOLDURULACAK

Zonguldak Alaplı’da Dipsiz Göle benzer bir durum şu anda yaşanmak üzere, Atık Geri Kazanım Tesisi adı altında Demir Cürufu, Elektrik Santral Tozu ,Baca Tozu, Kömür Külü gibi Alüminyum, Çinko, Bakır, Gümüş, Altın, Platin, Cam, Seramik, Çimento, Alçı imalatından çıkan 39 ÇEŞİT atığın eleme işlemi yapılacak bir tesisin kurulması için göl doldurulacak. Üstelik eleme işleminden çıkan atıklarla. Alaplı halkı Bakiye atıkla dolgu yapmanın yönetmeliğe aykırı olduğu yönünde itirazını yaptı. Ayrıca Tesisin  stok sahası olmadan ÇEVRE LİSANSI alması mümkün değil. Alaplı halkı bu konudaki itirazını da yaptı.

GÖL İÇİNDE KALMIŞ OLAN ARAZİ İMARA AÇILDI

Bu proje için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün olumlu görüşleri üzerine ÇED gerekli değildir denilerek izin alma çalışmaları son noktaya gelmiş durumda.

Son olarak Zonguldak İl Genel Meclisinde Göl içinde kalan arazi imara açıldı.7 Aralık 2020 tarihinde yaşanan bu gelişmeye itiraz süreci devam ediyor.(22 Ocak tarihine kadar)

İl Genel Meclisi Yapılan itirazları değerlendirip araziyi imara açma kararını iptal ederse, Bu tesis kurulmayacak.

GÖLÜN OLUŞUMU

Geçmişte bölgede faaliyet gösteren taş ocağının Büyük kısmı orman arazisi olan alanda dere yatağı ile bağlantılı açmış olduğu büyük bir çukur zamanla suyla dolarak içinde balıkların ve diğer su canlılarının yaşadığı bir göl haline geldi. Gölün yüzölçümü 3 HEKTAR.

PLAJLAR, PİKNİK ALANLARI, TARIM ARAZİLERİ KİRLENECEK

İçinde balıklar yaşayan bu gölü besleyen ve devamında 2km sonra bölgenin en güzel plajlarına akan dereye atık sular karışacak. Projenin Tarım arazilerine olan etkisi ise bilinmiyor.

GÖL YOK, DERE YOK DENİLMİŞ.

Proje hazırlanırken bu alanda su ürünleri istihsal sahası yok diye ifade edilmiş. GÖL YOK diye ifade edilmiş. Derenin ise KÖR DERE olduğu ifade edilmiş.

CİMER’e yapılan başvurulara gelen cevaplarda Su Ürünleri İstihsal Sahalarının varlığı kabul edildi. Alaplı halkı bu konuda da itirazını yaptı.

1380 sayılı su ürünleri kanuna göre Su ürünleri istihsal sahaları doldurulamaz. Bu gölün doldurulmaması gerekirken, doldurmak için izin alınmış.

Alaplı halkının yaptığı itirazlar sadece bunlarla sınırlı değil.

Projede İNŞAAT, KAZI YOK denilmiş. ATIK SU çıkmayacak denilmiş.

Proje için BAKANLIK GÖZETİMİNDE ÇED dosyası hazırlanması gerekirken hazırlanmamış.

KÖY için AĞIRLIKLI ENDÜSTRİYEL BÖLGE denilmiş.

Fındık tarlaları için küçük ölçekli denilmiş. Buna benzer 20 ADET İTİRAZ NOKTASI var.

İL GENEL MECLİSİ VATANDAŞIN İTİRAZLARINI DİKKATE ALACAK MI?

Vatandaş Göl içindeki arazinin imara açılmasına itiraz etti.

Zonguldak İl Genel Meclisinde 31 üye var. 19 AK PARTİ, 11 CHP, 1 İYİP

Zonguldak Alaplı ve Ereğli halkı merakla bekliyor.Bu yanlışlara sahip mi çıkılacak. Bu yanlıştan dönülüp bu karar iptal mi edilecek

VATANDAŞ MESİRE ALANI YAPILMASINI İSTİYOR.

Köylüler Köylerinde Cüruf Tozu Teneffüs etmek istemiyor.

Alaplı ve Ereğli halkı Plajlarının ve Piknik alanlarının kirlenmesini istemiyor.

Başta Fındık olmak üzere Tarım arazilerinin sahipleri Toz ve atık suyun Mahsullerine zarar vermesini istemiyor. Gölün büyük kısmı orman arazisi içinde. Vatandaş bu bölgenin MESİRE alamı olarak düzenlenmesini ve Sosyal Tesis olarak hizmet etmesini istiyor.

ÇED NE İŞE YARAR?

Vatandaşın isyan ettiği en önemli konu ise ÇED konusu.

İçinde balıkların yaşadığı bir göl atıkla doldurup tesis yapılacak.

  • Göl ve deredeki balık ve diğer canlılar söz konusu
  • Doğaya bırakılacak atıklardan başta köylüler olmak üzere, piknik yapan, plaja giren insanların etkilenmesi söz konusu.
  • Doğaya bırakılacak atıklardan tarım arazilerinin etkilenmesi söz konusu.
  • Doğaya bırakılacak atıkların etkilediği mahsulleri tüketenlerin etkilenmesi söz konusu
  • Bölgedeki arı kovanlarının etkilenmesi söz konusu.
  • Atıkların döküleceği plajlarda denize giren insanların etkilenmesi söz konusu.
  • Başta Ihlamur, kestane ağaçları olmak üzere ormanın etkilenmesi söz konusu.

ÇED yönetmeliği bunlara bakmayacakta neye bakacak? Böyle bir projeye nasıl olurda ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR denilebiliyor?

Editör: TE Bilisim