2019 Yılında ‘OYKA Enerji Biokütle Santrali’ ve ‘OYKA Kağıt Buhar Üretim Tesisi’ projesini hazırlayan OYKA Kağıt Fabrikası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2018 yılında ‘ÇED Olumlu Kararı’ belgesi aldığını açıkladı.

Çaycuma halkını endişelendiren bu yatırımla ilgili OYKA KAĞIT Fabrikası tarafından yapılan açıklamada;

Tempogazetesi.com’da yayınlanan “O ilçeye Termik Santral yapılıyor” başlıklı haberinizle ilgili basın açıklamamızı aşağıda bilgilerinize sunarız:

Şirketimiz tarafından 2019 yılında “OYKA Enerji Biokütle Santrali” ve “OYKA Kâğıt Buhar Üretim Tesisi” konulu 2 adet yatırım projesi başlatılmış ve devam etmektedir.

Bu projelerden “(1) OYKA Enerji Biokütle Santrali” konulu projeye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, 20.09.2018 tarih ve 5193 nolu kararı ile “ÇED Olumlu Kararı” belgesi verilmiştir. Bu projenin yapımı, şirketimiz tarafından 2 aşamalı olarak planlanmıştır;

Birinci aşamasında; Mevcut çalışmakta olan kâğıt fabrikamızdan çıkan “biokütle kabuk talaş ve biokütle siyah likörün” mevcut yakma kazanlarında yakılarak, elektrik enerjisi üretilmesi planlanmıştır. Bu aşamada, mevcut kazanların ve yakıtların kullanılacak olması nedeni ile çevresel anlamda ilave bir kirlilik yükü yaratılmayacaktır.    

İkinci aşamada ise; Kâğıt ve selüloz üretim fabrikasında ileriki dönemde yapılacak olan kapasite artışı sonrasında oluşacak olan, ilave “biokütle kabuk talaş” ve “biokütle siyah likörün” kazanlarda yakılması ile elektrik enerjisi üretilmesi planlanmıştır. Bu yatırımın ileriki dönemde gerçekleşmesi durumunda, çevre kirliliğine neden olabilecek her türlü yasal önlemler şirketimiz tarafından alınacaktır.    

Şirketimizin planlamış olduğu diğer yatırım ise, “(2) OYKA Kâğıt Buhar Üretim Tesisi” projesidir. Bu projesi için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 25.03.2019 tarih ve 33030589 220 -02 E-201952 sayılı kararı ile “ÇED Gerekli Değildir” belgesi alınmıştır. Bu projede, yakıt olarak kömür kullanılacak olup, üretilen buhar, mevcut çalışmakta olan kâğıt fabrikasında kâğıt üretimi için kullanılacaktır. Bu proje, basında yer aldığı gibi “elektrik üretmek için yapılmakta olan bir “termik santral kazanı” projesi değildir. 

Şirketimiz, yukarıda belirtilen faaliyetleri esnasında oluşabilecek çevresel kirlilikler için, yasal mevzuat şartlarına uygun olarak her türlü önlemleri almıştır. Bu kapsamda, Biokütle kabuk kazanında “Torbalı filtre”, Biokütle siyah likör kazanında “Elektro filtre “, Kömür kazanında ise; “Torbalı filtre ve desülfürizasyon” arıtma sistemleri bulunmaktadır. Ayrıca, kazan bacalarında bulunan “Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri” ile baca gazı ölçüm değerleri online olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından takip edilmektedir. 

Editör: TE Bilisim