Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Filyos Beldesi’nde imara aykırı ve imar kirliliğine neden olan yapılarla ilgili denetim gerçekleştirdi.

İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, basında çıkan haberlere konu olan yapılarla ilgili yapılan denetimlerde imara aykırı yapıların 30 gün içinde mevzuata uygun hale getirilmesi aksi halde yıktırılması hükümlerinin uygulanacağı belirtildi.

Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün yazılı açıklamasında; Bir yapıda yapılan denetimde de mevzuata uygun alınmayan yapı kayıt belgesinin mevzuata uygun hale getirilmemesi karşısında suç duyurusunda bulunulacağı ifade edildi.

İşte çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Filyos Beldesinde gerçekleştirilen denetimlere ilişkin yazılı basın açıklaması;

’’İlimiz Çaycuma İlçesi, Filyos Beldesinde İmar Kirliliği Yapıldığına İlişkin Basında Yer Alan Haberler’’ konusunda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden alınan açıklama aşağıya çıkarılmıştır.

         İlimiz, Çaycuma İlçesi, Filyos Beldesinde bulunan inşaatlar ile alakalı olarak yerel basında muhtelif tarihlerde çıkan haberler Müdürlüğümüzce titizlikle incelenmekte olup Müdürlüğümüz teknik personellerince yerinde denetimler yapılmaktadır.

         Bu kapsamda muhtelif tarihlerde basında çıkan haberler üzerine 15 adet yapı ruhsatına esas 26 adet yapı ve bir yapı için alınmış 10 adet yapı kayıt belgesi Müdürlüğümüz teknik personellerince yerinde incelenmiştir.

         Denetimler sonucunda toplamda 3 adet yapıda 7 bağımsız bölüm için 3194 sayılı İmar Kanununun 42’nci maddesi “Ruhsat alınmaksızın veya ruhsata, ruhsat eki etüt ve projelere ve imar mevzuatına aykırı olarak yapılan ya da 27 nci madde kapsamında ruhsat alınmadan yapılabilen yapılardan aynı maddede belirtilen koşullar sağlanmadan yapılanların sahibine, yapı müteahhidine ve aykırılığı altı iş günü içinde idareye bildirmeyen ilgili fenni mesullere, yapının mülkiyet durumuna, bulunduğu alanın özelliğine, durumuna, niteliğine ve sınıfına, yerleşmeye ve çevreye etkisine, can ve mal emniyetini tehdit edip etmediğine ve aykırılığın büyüklüğüne göre, (…) idari para cezaları uygulanır. “ hükmü çerçevesinde idari para cezası ve anılan Kanunun 32’nci maddesi çerçevesinde ise bahse konu imar aykırılıklarının 30 gün içerisinde mevzuata uygun hale getirilmesi, aksi halde yıktırılması hükümlerini uygulamak üzere ilgili idaresi olan Filyos Belediyesine bildirilmiştir.

         Ayrıca basında çıkan diğer haberlerden 3194 sayılı İmar Kanununun, Geçici 16’ncı maddesi çerçevesinde yapı kayıt belgesi alınan yapılarda yapılan incelemelerde bir adet yapı kayıt belgesi için yapı kayıt belgesinin eksik hesaplanmasına yol açacak şekilde hatalı yapı kayıt belgesi alındığı tespit edilmiştir.

         Mevzuata uygun alınmadığı tespit edilen söz konusu Yapı Kayıt Belgesi hakkında Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esasların 'Denetim' başlıklı 10. maddesinin (2) fıkrasının (a)bendinde bulunan ''Yapı Kayıt Belgesi bedeli eksik olarak ödenmiş ise müracaat sahibince e-Devlet üzerinden gerekli düzeltme işlemi yapılması ve eksik olan meblağın ödenmesi sağlanarak, duruma uygun yeni Yapı Kayıt Belgesi düzenlenir. Eksik olan meblağın ilgilisince ödenmemesi halinde verilmiş olan Yapı Kayıt Belgesi iptal edilir, daha önce yatırılmış olan bedel iade edilmez ve yalan beyanda bulunan hükmü uyarınca hakkında 5237 sayılı Kanunun 206'ncı maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulur.'' hükmü gereği yapı kayıt belgesi sahibine 30 gün süre verilerek gerekli güncellemelerin yapılması bildirilmiş, verilen süre içerisinde güncelleme yapılmaması durumunda ise Türk Ceza Kanununun 206’ncı maddesi çerçevesinde suç duyurusunda bulunulacaktır.

         Cumhurbaşkanlığımızın 1 nolu Kararnamesi ile Bakanlığımıza verilen yetki ve sorumlulukların bilinci ile gerekli denetim ve takipler Müdürlüğümüz tarafında titizlikle yapılmaktadır.

Editör: TE Bilisim