Çaycuma’da yaşayan  35 yaşındaki Döndü Eker, ‘Çaycuma Çereze Koşuyor’ projesi ile İŞKUR’un Engelli Kendi İşini kurma Hibe Desteği ile hayaline kavuştu.

Projesi Engelli ve Eski Hükümlü Çalıştırmayan İşverenlerden Tahsil Edilen İdari Para Cezalarını Kullanmaya Yetkili Komisyona Dair Yönetmelik kapsamında yetkili Komisyonun 2022/1 sayılı kararı ile uygun bulunarak kişiye 5.000,00-TL Kuruluş İşlemleri, 15.000,00-TL İşletme Gideri ve 45.000,00-TL Demirbaş Desteği olmak üzere toplam 65.000,00-TL kaynak tahsis edilen Döndü Eker, Çaycuma’da açtığı işyerinde İŞKUR Zonguldak İl Müdürü Okan Şentürk, Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Ensaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hayri Kandemir ve esnafların katılımı ile işyerinin açılışını gerçekleştirdi.

Öncelikle kendinizden bahseder misiniz?

Adım Döndü EKER. 01.04.1987 Zonguldak/ Çaycuma doğumluyum. Lise mezunuyum.6 yıllık evliyim.

Daha önce çalışma deneyiminiz var mıydı, varsa hangi alanda ne iş yapmıştınız?

Daha önce bir işyerinde çalışmadım. Kendi işyerimi açma fikri vardı kafamda hep,  son birkaç yıldır iyice kafama yerleşmişti fakat araya pandemi girince biraz ertelemek durumunda kaldım.

İŞKUR’un engelli hibe desteğinden nasıl bilginiz oldu?

Önce sosyal medyada İŞKUR’un kendi işyerini açmak isteyenler için hibe desteği sağladığı haberlerini gördüm. Sonrasında İŞKUR’un resmi sitesinden ayrıntılarını okudum. Projeyi hazırlama aşamasında bazı konularda detaylı bilgi almam gerekti, İŞKUR’u aradım, Sena Hanım ile görüştüm gerekli bilgilendirmeyi yaptı.

Hangi alanda işyeri açacağınıza nasıl karar verdiniz?

Eşimle uzun süre araştırmalar yaptık ne üzerine işyeri açacağımıza dair. Hem maliyet olarak hem  de bana hitap eden bir iş olduğu için uruyemiş üzerine işyeri açma fikri mantıklı geldi,. Diğer iş alanları makine, teçhizat gerektirdiğinden daha maliyetli olacaktı bizim için.

Proje hazırlama sürecinde herhangi bir zorlukla karşılaştınız mı, karşılaştıysanız nasıl çözdünüz?

Dükkan bulma konusunda sıkıntı yaşadık. Aradığımız çevrede dükkan bulamadık bulduklarımız bütçemize yüksek geldi bir süre beklemek zorunda kaldık. Bir ara vazgeçsek mi diye düşündük hatta.  Sonrasında şuanki yeri bulduk süreç birden hızlandı.

Yine proforma fatura alma konusunda başta biraz zorluk yaşadık, hallettik sonrasında.

İşyerinizde personel istihdam ettiniz mi, etmediyseniz ilerisi için böyle bir planınız var mı?

Başlangıç için personel istihdam etmedik. Ben kendim ilgileniyorum müşteriyle, ilerleyen zamanlarda iş durumuna göre düşünüyoruz tabi ki.

Gelecek için hedefleriniz nelerdir?

Güzel işler yapmak istiyoruz. Henüz yeni açtık ama istediğimiz gibi giderse müşteri portföyümüzü artırıp birkaç şube daha açmak istiyoruz.

Gerçekleştirdiğiniz hayalinizi anlattınız bize. Peki, sizin gibi girişimci olmak isteyenlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Kendimize ait işyerimizin olması bizim en büyük hayalimizdi. Gerçekleştirdik çok mutluyuz. Şuan ki isteğimiz işlerimizin güzel gitmesi, bir şube daha açmak… Sonrasında eşimle bir karavan alıp ülkemizin her köşesini gezmek istiyoruz.

Kendi işini yapmak isteyenlere tavsiyem başlangıç için düşük yatırımla yavaş yavaş ilerlemeleri...  Hayallerinin peşinden koşmalarını asla vazgeçmemelerini tavsiye ediyorum.

Projemizi destekleyerek hayallerimize kavuşmamıza vesile olan İŞKUR’a teşekkür ediyoruz.

Editör: TE Bilisim