Mağara araştırmacı, Jeolog Hamdi Mengi’nin “Zonguldak mağaraları” adlı fotoğraf sergisi Çaycuma Belediyesinde açıldı. 27 Ocak’a kadar açık kalacak sergi kapsamında panel ve söyleşiler yer alacak.

Mağara araştırmacısı, Jeolog Hamdi Mengi’nin fotoğraflarından oluşan “Zonguldak Mağaraları” adlı fotoğraf sergisi Çaycuma Belediyesi giriş fuayesinde açıldı. Zonguldak Jeoparkı Müdürlüğü tarafından Çaycuma Belediyesinin katkılarıyla düzenlenen sergi 19 fotoğraftan oluşuyor. Ülkenin bu alanda en ilgi çekici kentlerinden biri olan Zonguldak’ta keşfedilen çok sayıda mağaradan görüntüler bulunan sergi, toplumda bu alanda farkındalık yaratmayı amaçlıyor. 

YÜZLERCE ÖĞRENCİYE YÖRENİN DOĞAL MİRASI TANITILACAK

Öte yandan sergi kapsamında, özellikle gençlerin yörenin doğal değerlerini, jeolojik mirasını tanıması amacıyla, aynı temalı, bir dizi sunum da yapılacak.  Çaycuma Belediyesi Çarşamba Salonu’nda 16, 17, 18 Ocak 2023 tarihlerinde yapılacak sunumlara, Çaycuma Milli Eğitim Müdürlüğünün koordinasyonuyla, Oktay Olcay Yurtbay Anadolu Lisesi, Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Fen Lisesi, Şehit Aydın Berber Anadolu Lisesi ile Nihat Kantarcı Anadolu Lisesinden öğrenciler katılacak. Hamdi Mengi tarafından hazırlanan sunumlar günde iki kez yapılacak.

ÇAYCUMA JEOSİTİ DE TANITILACAK

Öte yandan 18 Ocak Çarşamba akşamı 18.00’de yine Çaycuma Belediyesi Çarşamba Salonu’nda, “Zonguldak Jeoparkı Mağaraları ve Çaycuma Bölgesi Jeositleri” adlı bir de panel yapılacak. Ahmet Öztürk’ün moderatörlüğünü yapacağı panelde Jeolog Hamdi Mengi Zonguldak mağaralarını anlatırken, Zonguldak Jeoparkı Bilimsel Koordinatörü Bülent Ecevit Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Büyükmeriç Çaycuma bölgesi jeositlerini anlatacak. Panel tüm halka açık olacak.

ÇAYCUMA MAĞARALARI ZONGULDAK MAĞARALARI İÇİNDE ÖZEL BİR YER TUTUYOR

Konuyu değerlendiren Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, “Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız 2023, aynı zamanda çok sayıda kültürel etkinliğe imza attığımız bir yıl olacak. Bunlardan birinde, bölgemizin doğal zenginliklerinin, jeolojik mirasının tanıtılacağı kapsamlı bir çalışmayı hemşerilerimizle buluşturuyoruz. Zonguldak içinde çok sayıda mağara bulunduran bir kent. Çaycuma sınırları içindeki mağaralar ise bunların belki de en özellerini oluşturuyor. Zonguldak Jeoparkı Müdürlüğü ile birlikte düzenlediğimiz sergi, söyleşi ve panelde mağara araştırmalarıyla tanına Sayın Hamdi Mengi bizlere bu mağaraların karakteristik yapılarıyla ilgili bilgiler sunacak.” dedi.

BÖLGEMİZİ YENİDEN KEŞFEDECEĞİZ

Çevrede gördüğümüz şeylerin taş toprak denerek geçilmemesi gerektiğini söyleyen Kantarcı, sözlerini, “Olağanüstü güzellikte bir coğrafyada yaşıyoruz. Çevremizde kaya toplulukları, doğal olaylar ve süreçler sonrası oluşan yeryüzü şekilleri, volkanik oluşumlar, meteor çukurları bölgenin peyzaj değerini oluştururken bizlere kadim zamanların bilgisini de veriyor. Ulaşılan kimi bilgiler bilim ve insanlık tarihinin yazımını değiştirecek önemde olabiliyor. Yine o günkü panelde, değerli Yeşim Büyükmeriç hocamız, Çaycuma ve çevresinde jeolojik mirasın önemi ve özellikleri üzerine bir sunum yapacak. Bölgemizi belki de bambaşka bir gözle görüp yeniden keşfedeceğimiz bu etkinliklere tüm Çaycumalıları davet ediyor, bu imkanı sunan başta Zonguldak Valiliğimiz, Zonguldak Jeoparkı Müdürlüğümüz olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” diyerek tamamladı. 

Editör: TE Bilisim