ROSAK Devrek Kültürünü ve Türkülerini Araştırma Kurulu, 4 yeni Devrek türküsünü daha derledi.

    Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği (ROSAK), Devrek Kültürünü ve Türkülerini Araştırma Kurulu üyeleri, Devrek yöresine ait bilinmeyen 4 yeni türküyü daha derledi.

    Devrek türkü ve kültürünü araştırma çalışmalarını aralıksız olarak sürdürdüklerini belirten, Devrek Kültürünü ve Türkülerini Araştırma Kurulu Başkanı Mustafa Uzundal, son bir yıl içinde yaptıkları köy tarama çalışmalarında 4 yeni türküyü daha gün yüzüne çıkardıklarını, söyledi.

70’İN ÜZERİNDE TÜRKÜ DERLENDİ

     Son 8 yıl içinde Devrek yöresine ait 70’in üzerinde türkü derlediklerini belirten Kurul Başkanı Mustafa Uzundal, bunlardan 30’dan fazlasının TRT Repertuvar Kurulu’ndan geçtiğini ve imza aşamasında olduğunu vurguladı.

    Başkan Uzundal,”Amacımız Devrek’imizin kültür ve türkülerinin gün yüzüne çıkartarak, kalıcılığını sağlamak ve gelecek nesillere aktarmaktı. Bunda da başarılı olduğumuzu söyleyebilirim. Son 8 yıl içinde Devrek’in 83 köyünden 62’sinde alan çalışması yaptık ve 70’in üzerinde türkümüzü günyüzüne çıkardık. Bunlardan 30’un üzerindeki türkümüz TRT Repertuvar Kurulu’ndan geçti, sadece imza aşamasında bulunuyor. Bunlar da imzadan çıktıktan sonra resmi olarak 30-40 arasında Devrek türküsü TRT Repertuvarında yer alacak. Bu da Devrek’imizin kültürü açısından önemli bir yer tutacak” dedi.

HALİ HAZIRDA TRT REPERTUVARINDA 9 ZONGULDAK TÜRKÜSÜ VAR

     TRT Repertuvarında hali hazırda resmi ve kayıtlı olarak Zonguldak’a ait  9 adet türkü olduğunu ifade eden ROSAK Devrek Kültürünü ve Türkülerini Araştırma Kurulu Başkanı Mustafa Uzundal,”Karabük ve Bartın Zonguldak’tan ayrıldıktan sonra TRT Repertuvar Kurulu kayıtlarında 9 adet Zonguldak türküsü bulunuyor. Bunlardan 5’i Devrek, 2 tanesi Kdz. Ereğli ve 1’i Çaycuma ve 1 tanesi’de Zonguldak’a ait. İlerleyen süreçte bu rakam daha da artacak” diye konuştu.

TOMBULACIK HALİME’M TÜRKÜMÜZÜ 73 YIL SONRA DEVREK’E AİT OLDUĞUNU TESCİLLETTİK

     Açıklamasında, Kiraz Aldım Dikmeden / Tombulacık Halime adlı Devrek türküsünü 73 yıl sonra kendi toprakları olan Devrek’e döndürdüklerini de belirten Kurul Başkanı Uzundal,

“Devrek’in Hüseyinçavuşoğlu Köyünde 10 Şubat 1922 tarihinde yaşanan bir olay sonrasında yakılan ve 1946 yılında bestelenerek TRT repertuvarında 727 sıra numarasıyla Bolu türküsü olarak kayıtlara geçen Kiraz Aldım Dikmeden / Tombulacık Halime’m adlı türkümüzü 73 yıl sonra yaptığımız yoğun çaba, girişim ve bilgi ve belgeler ışığında Devrek’imizin türküsü olarak tescillettik. Şimdi bütün radyo ve basın kuruluşlarında Devrek türküsü olarak çalıp okunuyor, bundan da büyük bir mutluluk duyuyoruz” dedi.

4 TÜRKÜ DAHA DERLEDİK

     ROSAK Türkü Kurulu olarak 4 yeni türkü daha derlediklerini belirten Başkan Uzundal, Devrek’e ait ilk kez bir “uzun hava”yı da günyüzüne çıkarmanın mutluluğunu yaşadıklarını, söyledi.

    Uzundal şöyle konuştu: “Bugüne kadar yaptığımız araştırmalar sonucunda ilk kez Devrek’ten bir uzun havayı ortaya çıkardık. ‘Çözdüğümü Kör Düğümü’ adını taşıyan bu uzun havayı Yılanlıca Köyü’nden Muharrem-Şenol Barutçu’dan derledik. Yine Tellioğlu Köyü’nden Sevim Eğriyer’den ‘Bahçelerde Yeşil Zerde”, Yılanlıca Köyü’nden Muharrem-Şenol Barutçu’dan ‘Kalburu Astım Duvara’, ‘Bahçelerde Tüylü Nane’ adlı türküyü de Bakırcılar Köyü’nden Zeynep kart ile Mehmet Tığ’dan derleyerek kültürümüze katmış olduk.”

HÜSEYİN YALTIRIK’A ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUZ

     Açıklamasında, TRT İzmir Radyosu Türk Halk Müziği Sanatçısı Doç. Dr. Hüseyin Yaltırık’a da teşekkür eden Kurul Başkanı Mustafa Uzundal, “Devrek türkülerinin günyüzüne çıkarılması konusunda bizlere yol gösteren değerli büyüğümüz, THM sanatçısı Ali Gürlü’yü rahmetle anıyoruz. Derlediğimiz bütün türkülerimizi notaya alan, bizlere bu alanda yol gösteren değerli THM Sanatçı Doç. Dr. Hüseyin Yaltırık hocamıza Devrekliler adına çok teşekkür ediyorum. Gerçekten Devrek türkülerinin günyüzüne çıkarılması, kalıcı olması, gelecek kuşaklara aktarılması yönünde bizlere büyük katkı ve destekleri oldu. ”dedi

      Başkan Uzundal açıklamasını şöyle tamamladı: “Devrek’imize ait bu türkülerin yanı sıra köylere ait mani, yerel ağız sözcükleri ile deyimleri de derledik, kayıt altına aldık. Diyebilirim ki, Devrek’imizin kültürünü yaşatma yolunda önemli bir yol aldık. Netice itibariyle türkülerimizi çeşitli projelerle halkımızın beğenisine sunacağız.”

Editör: TE Bilisim