Ereğli'de, İstiklal Savaşı'nın ilk deniz şehidi Recep Kahya ile Milli Mücadele yıllarında üstün yararlılık gösteren Alemdar Gemisi'nin Ereğli'ye intikalinin 102. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen etkinliklerde Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın sözleri damgasını vurdu.

"BİZİM ENİŞTEMİZSİN DİYE YAĞ ÇEKİYORUZ"

 Gemide düzenlenen törende konuşma yapan Belediye Başkanı Halil Posbıyık, vekilleri eleştirdi, esir alınanların kendilerini esir alanları esir aldığı ve dünyada böyle bir olayın yaşanmadığına vurgu yaparak şu ifadelere yer verdi:  "Biz de burada her mikrofona çıktığımızda gazi madalyamızı alamadığımız için bağırıp çağırıyoruz, yalvarıyoruz, 5 tane milletvekilimize ricada minnette bulunuyoruz. Meclis Başkanı Şentop'a sen bizim eniştemizsin diye yağ çekiyoruz, hiç netice yok.

"DÜNYA TARİHİNDE BÖYLE BİRŞEY YOK"

 Ereğli'de bu işi Türkiye'de herkes anladı, binlerce insan bu Gazi Alemdar maketini dolaşıyor, geziyor. Doçent Evrim Şencan tamamen bu olaya kendini adamış vaziyetti. Bu işle uğraşıyor. Sürekli yayınlar çıkarıyor, Fransız Büyükelçiliğinin kütüphanesine kabul ettiler, oradan bilgiler getirdi. Çok güzel bir ifadesi var, dünyada esir alınanlar kendilerini esir alanları esir alıyor çok enteresan. Bizim gazilerimizi esir alıyor Fransızlar, onlar bir oyun hazırlayıp onları esir alıyorlar. Dünya tarihinde böyle bir şey yok.

TÜRK TARİH KURUMU KAYITLARINA GİRDİ

Az önce bir müjde aldık Sayın Eyüp Bektaş söyledi, ilk müjdeyi o aldı. Doçent Doktor Evrim Şencan aldı. Alemdar Gemisi bugün şuanda Türk Tarih Kurumu'nun kayıtlarına girmiş vaziyetti. Bu çok önemli bir vaka. Tahmin ediyorum bize de linkler gelecek. Orası da bizi tanıdı. Bizi tanımayan bir tek Türkiye Büyük Millet Meclisi oldu. Milletvekilleri tanımıyor, meclis başkanı tanımıyor, kimin kabahati benim mi? Ben burada bağırıyorum, 5 tane vekilin kabahati. Anlatamıyorlar demek ki. Bizi götürsünler de biz anlatalım. AK Parti ve CHP'li vekiller biz bunu beceremedik desinler götürsünler biz anlatalım bunlara. Seçimlere de az kaldı Ereğli'ye AK Parti ve CHP'li vekilleri sokmayacağız eğer bu madalya gelmezse bu vekilleri buraya sokmayacağız"

"GURUR DUYUYORUZ"

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş da Posbıyık'ın sözlerinin ardından yaptığı konuşmasında Alemdar Gemisi'nin önemine değindi. Gazi Alemdar Gemisi ve personelinin bir kahramanlığa imza atarak tarihi dönemece imza atıldığını da anlatan Demirtaş, "Ankara antlaşması için de önemlidir. Bu anlamda sadece Ereğlililer değil tüm Türkiye Gazi Alemdar Gemisi ile mürettebatı ile gurur duyuyoruz." dedi.

"POSBIYIK'IN HAKLI OLDUĞU BÖLÜMLER VAR"

Posbıyık'ın sitemkar konuşmalarında haklı olan bölümler de bulunduğunu anlatan Demirtaş, şu ifadelere yer verdi: "Bir vekil olarak muhalefet vekili olarak bizlerin de çok da elinden birşey gelmiyor. Biz daha önce Tunalı Hilmi heykelini de belediye başkanı Ereğli'ye kazandırmıştı. Tunalı Hilmi de önemli tarihi bir şahsiyet hem Ereğli hem Türkiye açısından. Savaşın neticesinde komuta etmiş ve Zonguldak'ın ilk milletvekili olmuş tarihi şahsiyet. Bizim bir hazırlığımız vardı. Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Dernek Başkanımız ile de görüştük, kanun teklifi verdik TBMM'ne. Bu teklifi 16 Aralık 2020 tarihinde AK Parti ve CHP'li Zonguldak Milletvekillerinin imzası ile sunduk. Hem CHP hem AK Parti grubuna da verildi. Gazi Alemdar Gemisi'ne İstiklal Madalyası verilmesi yönündeki teklifimiz kayıtlarda duruyor. İçişleri Komisyonunda duruyor.

"BEN OLURUM VEYA OLMAM"

Kanun teklifini verdik de böyle kalmadı, bazı girişimlerde de bulunduk. Diğer siyasi partilerle de görüştük. Tam bir mutabakat var aslında. Bizim tabiki muhalefet partisi olarak tek başına bunu getirme şansımız yok. Meclisin çalışma esas usulüne bakıldığında sayısal aritmatik gerekiyor. Bunu bugüne kadar başaramadık. Önümüzdeki dönemde seçim dönemi var. Buradan şunu ifade edebilirim. Meclis aritmatiği değiştiğinde ki değişecek bunu mutlaka tekrar güncelleyerek ben olurum veya olmam başka vekil arkadaşımız olur. Bu mutlaka güncellenerek tekrar meclis gündemine getirilebilir. Tam bir mutabakatla da çıkabilir."

Editör: TE Bilisim