Kdz. Ereğli Belediye Meclisi Şubat ayı olağan toplantısının ilk oturumu AKM Nikah Salonu’nda Belediye Başkanı Halil Posbıyık başkanlığında yapıldı.
Belediye Başkanı Halil Posbıyık, gündem dışı konuşmasında Erdemir içerisinde yer alan Gülüç kapı girişindeki 10 dönüm belediye arsasını otopark alanı olarak kullanacaklarını ve belediyenin çöp şantiyesini buraya taşıyacaklarını açıkladı.
Posbıyık, Erdemir’in anlaşmazlıkları uzattığını belirterek şu mesajları verdi:
“Erdemir’de bizim bir otopark alanımız var, 10 dönüm alan... Gülüç kapısında köprünün orada, köprünün de ruhsatı falan yok. Bu 10 dönümlük park alanı şu anda Erdemir tarafından kullanılıyor. Erdemir’in, Ersem’in kamyonları falan girip burada park ediyorlar. Buradan sevkiyatlarını yapıyorlar. Erdemir beleş yer bulmuş burayı kullanıyor.
Biz bu zamana kadar bekledik. ‘Ya yeri alın ya da yeri almıyorsanız biz geleceğiz el koyacağız’ dedik. Şimdi önümüzdeki ay meclise getireceğim; buraya kendi çöp tesislerimizi taşıyoruz, çöp kamyonlarını buraya yerleştireceğiz. Erdemir’in aracı varsa koymak istiyorsa meclisten tarife çıkaracağız araç başına park parası alacağız. Bunu bugünden duyuruyorum ki, Erdemir yarın ‘ne oldu’ falan demesin.
-YA DA BU ARSAYI SATIN ALACAKSINIZ-
10 dönüm Ereğli halkının yerini alıp da bedava kullanmak falan yok. Ya burayı satın alacaksın veya gelen arabaların burada otopark ücretini vereceksin. Bütün çöp kamyonlarımızı, temizlik işlerini buraya alacağız. Araçlar buradan hareket edecek. Echomar Hastanesi’nin karşısında da yerimiz var. Duvarla arazimizi ele geçirmişler, içeri de sokmuyorlar bizi. Orada 2500 m2 yerimiz var. Hemen yan tarafında 1000 m2 vatandaşın park alanı var. İşgal edilmiş. Kocaman bir duvar yapmış içeri sokmuyor, işgal durumunda… Uğraşıyoruz orayı da bir şekilde halledeceğiz.
-İMAR CEZALARI İPTAL OLMADI-
İmar cezaları için gazeteler manşet attı. Erdemir’den geliyor haber, ‘İmar cezaları iptal oldu, mahkeme reddetti’ diye. Biz devamlı dava kazanıyoruz Erdemir’e karşı… Barajdaki elektrik santralına karşı kazandık hiç demeç vermedik. Ayıp olur yargı konusu diye. Yine ecrimisil davalarımız var onları kazandık, üst mahkemeye gittiler orada da kazandık, gazetelere hiç demeç vermiyoruz. ‘Kazandık, iptal oldu’ falan yargıya saygısızlık olur Erdemir’e saygısızlık olur diyoruz. Günlerce Erdemir imar cezaları iptal oldu diye gazetelere demeç verdi bunları da hoş karşılamıyorum. Hiç yakışmıyor koskoca dünya çapındaki bir şirkete. İmar cezalarının iptal olması mümkün mü? Kaçak inşaatları yapmış.
-600 KAÇAK İNŞAATI VAR-
Meclis üyelerini bilgilendirmem lazım. 600 tane yapı kayıt belgesi almış Erdemir. Yapı kayıt niye alınır? Bütün vatandaşlar kaçak göçek işi varsa, imar affından yararlanıp, oraların affedilmesi için müracaatını yapar. Şartları uygunsa bu belediyeye verilir, İl Çevre Müdürlüğü’ne verilir. İl Çevre Müdürlüğü 2007 öncesi yapıldıysa bunu kabul eder. Görüntülerle tespit edilir, yoksa iptal eder. Vatandaşın evraklarını belediyeye, İl Çevre Müdürlüğü’ne vermesi lazım. Vatandaş verir. Pekiyi Erdemir 600 kayıt belgesi aldı. Yerinde kaçak inşaat, büyütme yapmadıysa, ruhsatlamadan bina yapmadıysa 600 tane belgeyi almasına gerek var mı? Parasını yatırıyorsun... Erdemir vatandaşın verdiği gibi belgeleri bize vermiyor. Neden? Çünkü, bürokraside Türkiye’de çok güçlü. Biz hep mücadele veriyoruz. Bu mücadele nereye kadar gidecek göreceğiz. İl Çevre Müdürlüğü’ne müracaat ediyoruz. Cevap yok. Vermiyor bize. Valiliğe müracaat ediyoruz. İl Çevre Müdürlüğü’ne ‘ver, niye vermedin’ diyor. Yine vermiyor. Niye? Çünkü, Erdemir’in üst kademeleri her gün İl Çevre Müdürlüğü’ne baskı yapıyor. İl Çevre Müdürlüğü bağımsız bir kurum mu? O da kamu kurumu ben de belediye olarak kamu kurumuyum. Bize yardım etmesi lazım. Ereğli halkına, vatandaşlara, vergi ödeyen yurttaşlara yardım etmesi lazım ama yok. Hala daha bize Yapı Kayıt Belgeleri verilmedi. Böyle adalet olur mu? Böyle hak hukuk olur mu? Peşini bırakacağım sanıyorlar, bırakmayız. Bu Yapı Kayıt Belgeleri bize gelecek. En son İl Çevre Müdürlüğü’nden gelen yazı. ‘Bakanlığa soracağız ver derse vereceğiz’ diyor. Kanun açık, dolayısıyla imar cezaları af edilmedi. Üst mahkemeler devam ediyor. Elimizde çok büyük belgeler var.
-BİR DÖNEM DAHA BELEDİYE BAŞKANIYIM-
Erdemir bizimle uğraşıyor, isleri uzatıyor. Halil Posbıyık giderse önümüzdeki seçimde ondan sonra gelenle hallederiz, diyor ama Allah bana sağlık verdiği müddetçe ben bir dönem daha belediye başkanıyım burada Erdemir. Öyle hayallerle falan yaşama. Nokta.”

Editör: TE Bilisim