Cumhuriyet Halk Partisi Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Eylem Ertuğrul tarafından kaleme alınan açıklamada şu şekilde;

Sosyal Güvenlik Kurumu 2019 yılı verilerine göre, Türkiye'de asgari ücretle 7 milyon 423 bin 402 kişi çalışıyor ve asgari ücretliler sigortalı işçilerin yüzde 51,86'sını oluşturuyor.
Bu rakamlara kayıt dışı ekonomide çalışan işçiler dahil değildir. Kayıt dışı istihdam oranı TÜİK Eylül 2020 verilerine göre yüzde 32,2'dir. Bu nedenle asgari ücretle çalışan işçi sayısının 10 milyona yakın olduğunu söylemek de mümkündür.
Asgari ücret, "işçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin ve ailesinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücret" olarak tanımlanıyor.
Bu çerçevede yaklaşık 10 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücretin belirlenmesi süreci, ne yazık ki uluslararası sözleşmelere ve Anayasa'da tanımlanan çalışma hakkına aykırı olduğu gibi hakkaniyetli ve adaletli de değildir. Uluslararası alanda işçinin ve ailesinin geçimini sağlamaya yönelik olarak belirlenen asgari ücret ülkemizde geçimlik ücret olmaktan çıkmıştır.
Türkiye'yi uçuracağı söylenen Cumhurbaşkanlığı sistemi (Tek adam rejimi ) çalışanlar için bir çöküş sistemi olmuştur. Bu sistemin yarattığı ekonomik tahribat nedeniyle çalışanlar yoksullaşmış, ücretlilerin satın alma gücü düşmüştür. Dünyada asgari ücret uygulanan ülkelerde asgari ücretliler birçok mekanizma ile ayrıca korunmaktadırlar. Türkiye'de ise asgari ücretlilerin korunduğu herhangi bir sistem bulunmamaktadır.
TÜİK'ten yapılan açıklamada (24 Eylül 2020) geçen yılın bu dönemine göre elektrik yüzde 32.3, doğalgaz ise yüzde 34.7 oranında zamlandı.
Ve aynı TÜİK 2021 yılında asgari ücret için 2792 TL öneriyor. Neye göre, Kime göre ?
Bu teklif beklentinin çok altındadır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak asgari ücret önerimiz en az 3100 liradır. Ayrıca asgari ücret üzerindeki vergi yükü de kaldırılmalıdır. Zaten geçinemeyen durumdaki insanlarımızın üzerine bir de vergi yükü binmemelidir. Yandaş şirketlerin vergi borçlarını tek kalemde silen ve sahte diplomalı kadrolarına 4-5 ayrı yerden maaş veren iktidar neden bu en düşük gelirli ve çoğu zaman yardıma muhtaç insanlarımıza sırtını dönmektedir ??? Bu parayla AKP iktidarının halkına reva gördüğü “kuru ekmek” bile alınamaz.
Asgari ücretli çalışanlarımızı insani standartlara kavuşturmak için 2021 yılında asgari ücret en az 3100 lira olarak belirlenmeli ve asgari ücretlilerden vergi alınmamalıdır.'

Editör: TE Bilisim