Altan Akçakese’nin sahibi olduğu ‘Sakıncalı Piyade’ adlı haber sitesinde AK Partili Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Demirtaş ile AK Parti Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar arasında yaşanan gerginliğe ayrıntıları ile yer verildi.

ERDEMİR’in Özel Endüstri Bölgesi kapsamına alınarak Ereğli ve Gülüç Belediyelerine ödemesi gereken emlak ve tüketim vergileri AK Partili Belediye Başkanı ile Milletvekili arasında tartışmalara neden oldu.

Sakıncalı Piyade haber sitesinin iddialarına göre; AK Parti Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır ve AK Partili Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Demirtaş Ankara’da AK Parti Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar ile ERDEMİR’in Özel Endüstri Bölgesi isteğini görüştü.

Bu istek ile emlak ve tüketim vergilerinin Özel İdareye aktarılacağını ve Zonguldak’a eşit bir şekilde dağıtılacağını söyleyen AK Parti Milletvekili Hamdi Uçar’a, Gülüç Belediye Başkanı Demirtaş tepki göstererek “Bu talebinizde ısrarcı olursanız bundan sonraki tavır ve eylemlerinde Ereğli Belediye Başkanı’nın yanında yer alırım” dediği iddia edildi.

Gazeteci Altan Akçakese’nin haberi şöyle;

Bir süredir, Özel Endüstri Bölgesi kapsamına alınma talebi ile gündemde yer teşkil eden OYAK yönetimindeki Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş (Erdemir) ile ilgili olarak geçtiğimiz hafta içinde de önemli görüşmeler gerçekleştirildi.

Edinilen bilgilere göre 18 Haziran Perşembe günü, Adalet ve Kalkınma Partisi Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar ile Türkiye Büyük Millet Meclisi kulisinde önemli bir görüşme yapıldı. Toplantıda partili Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Mustafa Demirtaş, Ormanlı Belediye Başkanı Bayram Başol, partinin Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı Mehmet Fatih Çakır ve Karadeniz Ereğli Belediye Meclis Üyesi Ayhan Erol katıldı.

Partili kaynaklardan edinilen bilgilere göre bu görüşmede Erdemir yönetiminin, şirketin Özel Endüstri Bölgesi kapsamına alınma talebi üzerine görüş alışverişinde bulunulurken, Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı’nın son dönemlerde üzerinde durduğu emlak vergileri ve tüketim vergilerinin ödenmemesi ile ilgili olarak da bazı görüşler dile getirildi. Görüşmeye katılan belde belediye başkanları, Erdemir’in, emlak vergisi ve tüketim vergilerinin ödememesi konusunda şirket yönetiminin tavrının yanlış olduğu görüşünü paylaşırlarken, Zonguldak Milletvekili Uçar’dan, toplantıya katılanları şok eden bir ifade geldiği iddia edildi.

Anlatılanlara göre AK Parti Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar, Özel Endüstri Bölgesi kapsamına alınması durumunda Erdemir’in ödemekle yükümlü olduğu Emlak Vergisi ve Tüketim Vergilerinin Zonguldak Valiliği aracılığıyla İl Özel İdare tarafından tahakkuk ettirilmesinin, böylelikle de vergilerden sağlanan gelirin eşit olarak il genelindeki hizmetlerde kullanılmasının öngörüldüğünü söyledi. Uçar’ın bu sözü, görüşmeye katılan Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Mustafa Demirtaş’ın tepkisine neden oldu.

AK Parti Belediye Başkanı, Milletvekiline rest çekti…

İddialara göre Demirtaş, bu söz üzerine agresifleşti ve yaptığı konuşmada; “Erdemir, saldığı gazlarla ve çevreye bıraktığı atıklarla başta Ereğli olmak üzere bizim yöremizin havasını ve doğasını kirletiyor. Erdemir’in üzerinde kurulu olduğu toprakların çok büyük bir kısmı Ereğli, bir kısmı da beldemiz sınırları içinde. Dolayısıyla da emlak ve tüketim vergilerini tahsil etmek Ereğli ve Gülüç Belediyelerinin hakkıdır. Siz, bizim hakkımız olanı Zonguldak’a aktarmayı düşünüyorsunuz. Bu teklife katılmamız mümkün değildir. Bu tahakkukların tahsili konusunda Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı sonuna kadar haklı. Eğer sizler Erdemir’den gelecek bu paraların İl Özel İdare’de toplanması konusunda ısrarcı olursanız ben de, bundan sonraki süreçte Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı’nın alacağı her tavır ve yapacağı her eylemde belde halkımla beraber onun yanında yer alırım. Halil Posbıyık benim babamın oğlu değil; ama bu haklı davamızda onun yanında yer almazsak halkımızın tepkisini çekeriz.”, dedi.

Milletvekili, Belediye Başkanını uyardı…

Demirtaş’ın bu ani çıkışı sonrasında onu agresif tutumu konusunda uyaran Milletvekili Uçar da, üzerinde durdukları düzenleme hayata geçtiğinde Gülüç Belediyesi’nde İl Özel İdare’den hak ettiğini mutlaka alacağını; alınacak olan bu ödemeler yeterli görülmediği takdirde de merkezî otorite olarak çeşitli kalemler altında Gülüç Belediyesi için başka kaynaklar, ödenekler ve teşvikler sağlanabileceğini söyledi. Buna rağmen Gülüç Belediye Başkanı’nın tavır ve söylemlerinden geri adım atmadığı kaydedildi.

İlçe Başkanı sessizliğini korudu…

Görüşme boyunca AK Parti Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı Mehmet Fatih Çakır’ın sessizliğini muhafaza ettiği ifade edilirken, sözlerinde daha da ileri giden Demirtaş’ın, gerekirse Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı ile birlikte ortak eylem yapabileceğini söylediği iddia edildi. Uçar’a; “Benim bu tavrımı agresiflik olarak değerlendirmeyin. Biz davamızda haklıyız.”, diyen Demirtaş, bu tahakkukların İl Özel İdare tarafından Zonguldak genelinde paylaştırılması noktasında Gülüç’ün hak ettiklerinin verilebileceğine inanmadığını vurguladığı da kaydedildi.

Gelişmelerle ilgili olarak görüşlerini aldığımız bazı partililer ise milletvekillerinin tutumlarının yanlış olduğunu kaydederlerken Gülüç Belediye Başkanı’nın tarafsız ve ilkeli duruşunun takdir edilmesi gerektiğinin altını çizdiler.

Bu arada, Özel endüstri Bölgesi kapsamına alınma ihtimali hayata geçtikten sonra, Karadeniz Ereğli ve Gülüç Belediyelerine ödemekle yükümlü olduğu vergilerin Erdemir’den alınabilmesi yönünde Ankara nezdinde en gayretli girişimlerin Cumhurbaşkanı Başdanışmanlarından Saadet Oruç tarafından yapıldığı belirtildi. Oruç’un, her şeye rağmen, her iki belediyenin de Erdemir’den alması gereken ancak Erdemir ve OYAK yönetimleri tarafından göz ardı edilen vergilerin tahsilinin yine belediyelere yapılması gerektiği konusunda Cumhurbaşkanlığı makamında emek sarf ettiği vurgulandı.

Editör: TE Bilisim