2022 yılında kestane balı rekoltesinin düştüğünü bildiren Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği (ZAYBİR) Başkanı Abdurrahman Canlı, önceki yıllar kovanda 10 ila 15 kilo bal alınmasına karşın geride kalan yıl 1 ila 3 kilo bal hasat edildiğini söyledi.

Canlı, ZAYBİR’in Bozoklor mevkisindeki yerinde gazetecilere yaptığı açıklamada, kurum faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bal üretiminde sahada kadınların daha aktif olduğunu, oluşturdukları yeni yönetimde ise Aysel Metin ve Ayça Parlaktürk’e görev verdiklerini vurguladı. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nca kabul gören “Sağlıklı toplum için arı gibi çalışkan kadınlar” projenin de uygulama süresinin devam ettiğini anlatan Canlı, “projeyle 70 den fazla kadınla birlikte öğrenme ve üretme anlayışı içinde çalıştık. Hem teorik bilgi paylaşımı, hem de arılıklarımızda uygulama yaptık. Ana arı üretimi ve arı sütü üretimi yapıldı.
Devrek Çaydeğirmeni arılığımızda arı sütü, Alaplı Gümeli arılığımızda Batı Kara Deniz Arısı Islah Projesi altyapı arılığımız, Ereğli E. Sofular ana arı üretim merkezimiz ve Karadeniz Ereğli şubemizde eğitim arılıklarımız var” dedi.  
EN VERİMSİZ YIL!
Değişken iklim koşulları, kirlenen çevre ve üreticinin bazı eksiklikleri nedeni ile son zamanların en verimsiz yılını geçirdiklerini ifade eden Canlı, şu sözlerle konuştu:
“Üretim açısından son yılların en verimsiz yılını geride bıraktık. Normal koşullarda Mayıs sonu başlayan kestane balı üretim sezonu, on gün gecikmeyle başladı ve bunun üzerine yağmur dönemine yakalandı. Yok denecek kadar az üretim oldu. Çiçek balı üretilen iç ve yüksek bölgelerde üretim, geçtiğimiz yılların üzerinde oldu. 
Dünya ölçeğinde yaşanan ekonomik sorunlar arıcılık sektörünü de etkiledi. Arı yemlemede kullanılan şeker pancarı fiyatlarında yaşanan yüzde 500’e yaklaşan fiyat artışı ve belirsizlik nedeniyle, Tarım ve Orman Bakanlığı, AKS kaydı olan arıcılara ücreti karşılığında yemleme şekeri vermeye başladı. İl müdürlükleri yetkisiyle verilen şekerin dağıtımı, tüm ülkemizde olduğu gibi, ilkbahar ve yaz döneminde ZAYBİR tarafından yapıldı. Güz dönemi dağıtımı ise tüm ülkede il birliklerince yapılırken bizim ilimizde il müdürlüğü takdiriyle Çaycuma Ziraat Odası adına il ve ilçe müdürlüğü personellerince yapıldı. Özellikle güz dönemi şeker dağıtımında pek çok üretici şekere ulaşamadı.”
PERSONELİ ŞİKAYET ETTİ
Yaşadıkları güçlükleri de aktaran Abdurrahman Canlı, şöyle devam etti:
Yine 2022 yılı içinde Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim mevzuatına göre Ustalık Telafi Programı diye bilinen programa dahil olduk. Program gereği mutfak oluşturduk ve pasta, tatlı yapımı sanatında usta yetiştirmeyi, arıcılık sanatında ise çok fazla gereksinim duyulan usta arıcı yetiştirmeyi hedefliyoruz.
Geçtiğimiz yıl içinde yaşanan ilginç bir olay da şuydu: Tarım ve Orman Bakanlığı Zonguldak İl Müdürlüğü personellerinden bazıları, Türkiye genelinde örneği görülmeyen bir tavırla, varlık nedeni arıcılık alanındaki iş ve işlemleri yürütmek olan ZAYBİR’i etkisizleştirmek için zaten var olan olumsuz tavırlarını açıktan göstermeye başladılar. Bu da yaptıkları iş açısından iyi, bizi rakip gibi görmeleri açısından üzüntü vericiydi. Bazı bölgelerimizde sıra dışı koloni kayıplarının olduğu bir yıl oldu 2022 yılı. Bu haliyle de ilimiz arıcılığında olumsuz bir etki bıraktı.”
ZONGULDAK’TA ARICILIK ENVANTERİ ÇIKARILAMADI!
ZAYBİR Başkanı Canlı, Zonguldak Valiliği’nin arıcılık envanterini çıkarmakta yetersiz kaldığını öne sürdü. Bunu büyük bir sorun olarak gördüklerini dile getiren Canlı şunları söyledi:
“Daha Zonguldak’ta arıcılığın envanteri çıkarılabilmiş değil. Elbette sayın valimizin her öneriye açık olduğunu söyleyebilirim ama Zonguldak’ın arıcılık envanterini çıkartsınlar. Vali bey kaymakamlara talimat verir, kaymakamlar da muhtarlara talimat verir; böylelikle kaç koloni var çıkartırlar. Ve tarım müdürlüğü bunların plakasını versin. Bunları kim yapacak? Kayıt altına alsınlar ki üretimimiz ne kadar, hangi köyde varroa bulaşığı var (arı hastalığı) bilinsin. Bir yerde arıcılık ile ilgili felaket yaşandığında, kamu gücünü kullananlar bilgi bile vermiyorlar. Kilimli bölgesinde yavru çürüğü çıktı; örnekler alınmış, laboratuvara gönderilmiş, sonuçlar alınmış. Hamdi Uçar olmasa idi Kilimli’de yavru çürüğü meselesi çözülmüyordu. Başka konularda da böyle, sahip çıkmıyorlar. Devlet gücünü kullananlar, kamu gücünü kullananlar bu işe doğru gözle bakmazlarsa, bizi rakip gibi görürlerse, davranışları ile bizi yok etmeye çalışırlarsa durum oldukça zor."
ZOGULDAK, ARIDAN 120 MİLYON LİRA KAZANIYOR
Canlı, aracılığın Zonguldak’a ciddi ekonomik girdi sağladığını da kaydederek, “bu yılı saymazsak; Zonguldak’ta ortama 300 ton bal üretimi oluyor. Bu seneye kilosunu 450 liraya sattık. Bu da yaklaşık 120 milyon liradır. Türkiye genelinde 2 ton arısütü üretiliyor. Zonguldak’ta profesyonelce bu işe yapan arkadaşlarımızca toplam arısütü 200 ile 300 kilogram kadar üretiyor. Çok ölçülebilir rakamlar değil ama propolis ve polen de Zonguldak’ta üretiliyor” diye konuştu.  
20 KADIN DAHA BAL ÜRETECEK
Eğitimden sorumlu ZAYBİR yöneticisi Aysel Metin ise “Sağlıklı toplum için arı gibi çalışkan kadınlar” projesi hakkında ki konuşmasında, eğitimlerin Halk Eğitim Merkezi aracılığı ile tamamlandığını söyledi. 70’ye yakın kadına üretim aşamalarına ilişkin dersler verildiğini anlatan Metin, en az 20 kadının sahada üretim yapacağını belirtti.

Editör: TE Bilisim