TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, Şubat 2019 da İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda  iddialı düşünmüş o gün yaptığı açıklama da ‘Bizim yeraltında şu anda üretim yaptığımız alanların toplam uzunluğu 2 kilometre. 2019 yılı sonunda bahsettiğimiz alanın 700-800 metresini yarı mekanize veya tam mekanize üretim bandına getirmek istiyoruz. Şu andaki yaptığımız ihaleler bunu sonuçlandıracak mahiyette. 2021 yılına kadar, aldığımız işçiler ve emeklilik oranları bizi sıkıntıya sokmaz ise 2021 yılında 2 milyon 100 bin tonluk bir üretim hedefliyoruz. Bunu nasıl yapacağız? Kişi başına üretim şu anda 700 kilogram. Bunu, bin 200 ile bin 400 bandına çıkarmak istiyoruz demişti.

Kömür üretimini iddia ettiği düzeye çıkardı mı yoksa tarihinin en başarısız genel müdürü olarak kömür üretimini en düşük seviyeye mi indirdi?

İddialı düşünen Kazım Eroğlu bunların yanında, ‘’maden sahalarında istihdam konusunda da büyük hamleler olacağını ifade etti. 20 bin kişinin Zonguldak'taki özel ve kuruma ait maden ocaklarında çalışabileceğini belirten Kazım Eroğlu, "İstihdam açısından biz TTK olarak yeraltı ve yerüstü işçilerimizle birlikte toplamda 10 bin istihdam ile devam ederiz. Bağlık-İnağzı sahamızı ve rödevanslı diğer sahalarımızı devreye koyduğumuzda 5 yıl sonra Zonguldak'ta toplamda sadece kömüre bağlı 20 bin kişilik bir istihdam söz konusu olur" da demişti.

Bu iddiası ne durumda tam anlamıyla bir fiyasko üstelik hala Bağlık-İnağzı sahasına henüz kazma vurulmasını bile sağlayamadı.

Şimdi ne için “iddialı düşündük” diyor sayın Eroğlu; Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda taşkömürü üretimi sırasında kullanılan elektro hidrolik yükleyici Bülent Ecevit Üniversitesi ile yapılan protokol ile yerli ve milli imkanlarla üretilecek. 4,5 milyon liralık ekipmanın tasarımı ve prototipinin ZBEÜ’lü akademisyenler ve TTK mühendisleri işbirliğinde hayata geçirilmesi planı için.

“İddialı düşündük. İddialı düşünmeye devam etme niyetindeyiz” Bu cümle Genel Müdüre ait. Bir kişi yada kurum ya iddialı düşünür yada iddiası yoktur. İddialı düşünmeye devam etmek niyetinde olmak ne bir manada söylenmiş bir cümledir pek anlayamadık. Eh işte niyetimiz var nasipse iddialı düşüneceğiz demek istiyor galiba sayın Eroğlu.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Maden Makineleri Uygulama ve Araştırma Merkezi arasında imzalanan protokol çerçevesinde 36 aylık sürecin ilk 24 ayında tasarım ve prototip üretilecekmiş. Kalan 12 aylık süreçte ise ATEX sertifikasyon süreci tamamlanacakmış ve Uygun koşullar ve sertifikasyon sürecinin sağlanmasının ardından kurumun birimlerinin ihtiyacını karşılayacak seri üretimin yapılması planlanıyormuş.

Kazım Eroğlu ;

  • Havzada 5 yıl sonra işçi sayısı artacak diyor yani 2023 sonrasını hedef gösteriyor.
  • Mekanizasyon ile üretim artacak diyor 2023 den sonra diyor.
  • Zarar azalacak diyor 2023 sonrasını gösteriyor
  • Beü ile protokol yapıyor 24 ay tasarım 12 ay sertifikasyon yani 2023 sonrası üretim

5 yıl önce göreve geldiğinde 5 milyon ton üretim hedefini ortaya koymuştu. Bugün bu hedefi ağzına bile alamayan bir genel müdür, iddialı düşünmeye devam etme niyeti olan bir genel müdür.

Şimdiler de sonuçlar hep 2024 yılında alınacak masalı anlatılıyor. Kazım Bey neden herşey 2024 yılında iyi olacak diyor neden hep iddialı düşünceleri 2024 için. Kısa vadeli iddialı düşüncesi neden yok. Aslında var ama henüz ortaya koyduğu hedeflerin bir tanesine bile ulaşamamış durumda.

 Neden 2023 sonrası Çünkü Kazım Eroğlu bu şekilde o güne kadar görevde kalabilirse 2024 yılında yaş haddinden emekli olup gidecek. Sınıf arkadaşının korumasını o güne kadar devam ettirmeye çalışıyor.

Günlük yapılması gereken projelere bakıldığında ya kömürü yıkayacak lavuarı üstelik para verip milyon dolarları çöpe attığı halde çalıştıramıyor.

Ya dinamit temin etme beceriksizliğini göstererek müesseselerde üretimin düşmesine sebep oluyor.

Ya da köpük ihalesinde fahiş fiyattan 5 yıl mal alınmasını bile araştırmıyor.

TTK’nın Çatalağzındaki Lavuarına giden Demiryolunu bile kendisi ihale ederek yaptırmayı beceremeyen bir hale getirdiği kurumunun Kardemir’e biz bu işi yaptıramıyoruz sen yardımcı ol diyecek duruma gelmesinde de iddialımıydı acaba?

Onun için eyvah Kazım Bey yine nasip olursa iddialı düşünecekmiş demeden edemiyoruz.