Bu hafta özel haberimizde Kazım Eroğlu tarafından korunan eski sendikacı yeni Amelebirliği yöneticisi Osman Tutkun’a yapılan özel muameleyi anlattık. Genel Müdürün nasıl bu konuda Kurumun menfaatini değil kişiye özel davrandığını görüyoruz.

Kazım Beyin bu yeraltı yevmiyeleri konusunda vukuatlarının ilk olmadığını herkes biliyor. Sendikacılara bu konuda başkanları dahil birçok kez kamu menfaatini gözardı ederek kıyak yaptığını bilmeyen yok, bu konuda belki tek bilgisi olmayan yada öğrenmek istemeyen geçtiğimiz hafta yerel bir televizyon programında Kazım Eroğlu benim sınıf arkadaşım diyen Polat Türkmen galiba.

TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu Kozlu Müessese Müdürü iken Müessesedeki Amatör sendikacılara ocağa girmeden 2 yıl süre boyunca yeraltı maaşı vererek teftiş konusu olmuştu. Teftiş kurulu Kazım Eroğlun’u suçlu bulmuş kendisine aylıktan kesme cezası verilmesi önermiş ancak dönemin Genel Müdürü Burhan İNAN tarafından cezası uyarmaya çevrilmişti. O zamanda kamunun değil sendikacının menfaatinden yana yer almıştı. Burhan İnan teftiş kurulunun önerdiği cezayı uyarmaya çevirerek Kazım Eroğlu’nun genel müdür olabilmesi önündeki engeli kaldırmıştı.

Birde evindeki işlerde işçileri çalıştırıp yeraltında çalışıyormuş gibi yevmiye veren müessese müdürü var.  Bu müessese müdürü işçilerini evinde çalıştırıp yeraltında çalışıyorlarmış gibi ocak yevmiyesi verirken yakalandığı halde hakkında teftiş kurulu tarafından soruşturma açılmasına rağmen aylardır görevinin başında ve Kazım Beyin Korumasında olduğu konuşuluyor kurumda. Üstelik aynı müessese müdürünün daha önce kurumun taşıtını özel işleri için İstanbul’a yolladığı ve bu konuda kınama cezası aldığı bilindiği halde.

Müessese müdürü iken ocağa girmeyen amatör sendikacılara 2 yıl boyunca yeraltı yevmiyesi veren ve bu konuda soruşturma geçirerek uyarı alan bir Genel müdür evinde çalıştırdığı işçilere ocak maaşı ödeyen müessese müdürüne ceza verebilir mi sizce?

Sendikacılara bakışı farklı olan Genel Müdürün memur sendikasına bakışı da bir başka tabi ki. Memur sendikasının temsilcisini ballı göreve atamak  için yönetmelik değiştirilir mi?

Kişiye özel devlet kurumu yönetmeliği ile oynanır mı?

Kurumun İç denetçi kadrosu için 1.derecenin 4. Kademesinde olmak gerekiyordu. Kazım Eroğlu göreve geldikten sonra yönetmeliği değiştirerek iç denetçi olabilmek için gerekli olan 1. Derecede olma şartını 4. Derecede olma şartı haline getirerek engelleri ortadan kaldırıp, yönetmeliği değiştirerek yeniden resmi gazetede yayınladı. Sonrada sendika temsilcisini bu göreve atadı. Üstelik özel olarak iç denetçilik eğitimi almak üzere Ankara’daki  özel bir firmaya 1 aylık eğitime daha öncekilere uygulanmamış şekilde masrafları kurum tarafından karşılanarak harcırah da verilerek gönderdi sertifikasını aldırdı.

Sonrada iç denetçi olarak hemen atamasını yaptı.

Sendika ve sendikacı aşkı bitmek bilmeyen Kazım beyin bu kamu faydasını hiçe sayan uygulamaları devam ediyor edecek gibide görünüyor.

Zarar tavan, üretim taban, beceriksizlik yaman olsa da aynı tas aynı hamam.