Genellikle hasbelkader bir makama bir koltuğa gelen kişilerde görülen bir rahatsızlıktan bahsedeceğiz bugün size. Hiç kimseyi kastetmeden yazacağız bu özellikleri.

Ama biliyoruz ki okuyan herkes birilerinin Hubris sendromuna yakalanmış olduğunu fark edecek. Falanca kişide bu özellikler var diye birilerine atfedecek bu davranış bozukluğunu.

Evet davranış bozukluğu tedavi edilmesi gereken bir durum bu sendrom.

Hani İmam Gazalinin meşhur sözü var ya ‘Layık olmadan  makam sahibi olanlar altlarını ısırır üstlerine kuyruk sallarlar’ aynen o şekilde davranışlara da tanık olunur bu sendromda.

Altında çalışan kişileri ezen bağırıp çağıran hatta küfür eden idareciler zaman zaman gündeme gelir. Zeki insanlara kendilerine ne yaparsa yapsın hak vermeyen kişilere tahammül edemezler.

Üstlerine ise tamda Gazali’nin dediği gibi kuyruk sallamayı ihmal etmezler.

Hubris sendromunda görülen davranış özelliklerini bilimsel açıklamalardan alıntı ile sıralayalım sizlere. Neler yapar bu sendroma yakalananlar şu şekilde sıralanıyor ;

Gerçeklik algısı zayıf ya da kopmuştur.

Kendini iyi gösterebileceği durumlarda bulunmaya yatkınlık gösterir.

Davranışları yoğun bir endişe içerir.

Aşırı bir özgüvene sahiptir.

Abartılı bir şekilde kendini her şeyi başarabilen biri olarak görür.

Kendini dünyanın merkezinde görürler.

Eleştiriye kapalıdır.

Her şekilde kendisini haklı bulur.

Konuşmalarında benzersiz olmasını vurgulamak amacıyla “biz” kavramı kullanarak kendisini kutsallaştırma ve yüceltme eğilimi vardır.

Kendisiyle hem fikir olmayanları “ötekileştirme ve aşağılama” vardır. Başkalarının fikirlerini ve görüşlerini küçümser, kendi fikirlerine karşı da aşırı bir güven duyar.

Sadece üstün bir güce hesap verecek biri olarak kendini gösterir ve bu konuda yargılandığında ya da hesap vereceğinde haklı olduğuna inanır.

Sahip olduğu aşırı kibir yüzünden işlerinin ters gitme ihtimalini bile göz önünde bulundurmadan yetersizlik gösterir.

Evet semptomlar bunlar bakın bakalım çevrenize bu hastalığa yakalanan kim var? Kimse varmı demiyorum dikkatinizi çektiyse kesin varda sizin teşhisiniz kime ?